کارگردان آپارتچی: ما انتظار حضور پرشور مردم برای دیدن فیلم آپاراتچی را داریم  اکران مردمی فیلم سینمایی آپاراتچی در سینما هویزه مشهد+ فیلم واکنش «احسان علیخانی» به انتشار عکس جنجالی‌اش + تصاویر اکران مردمی فیلم آپاراتچی در مشهد با حضور بازیگران و عوامل فیلم (جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳) تئاتر "un۱۲"، با داستان رنج کردها از رژیم بعث در مشهد به روی صحنه رفت آغاز پخش بین‌المللی «اَبله» | روایتی از زندگی یک دختر کوتاه قامت در خوابگاه! معرفی اعضای جدید هیئت‌مدیره انجمن صنفی تهیه‌کنندگان فیلم بلند مشهد فصل جدید «زخم کاری» چه زمانی پخش می‌شود؟ سرمایه ادبی ایران | درباره سیدعلی موسوی گرمارودی، شاعر، نویسنده و محقق به بهانه زادروزش فصل ایران باستان سریال «سلمان فارسی» کلید خورد لئوناردو دی‌کاپریو و جنیفر لارنس در فیلم جدید اسکورسیزی هم‌بازی می‌شوند نقدی به رئالیتی شو «اسکار» مهران مدیری آیا عکس جدید احسان علیخانی در فضای مجازی، واقعی است؟ + عکس برنامه‌های بزرگداشت سعدی اعلام شد | گردهمایی سعدی‌پژوهان در شیراز انتقاد کمدین کهنه کار به نسل کشی رژیم صهیونیستی نخل طلای افتخاری کن به استودیو جیبلی ژاپن اعطا می‌شود
سرخط خبرها

نگاهی کوتاه به زنان در شاهنامه | بوراندخت و آذرمیدخت و سرنوشت تاج کیانی

  • کد خبر: ۵۱۱۹۱
  • ۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۸
نگاهی کوتاه به زنان در شاهنامه | بوراندخت و آذرمیدخت و سرنوشت تاج کیانی
سرنوشت تاج و تخت پادشاهی در دوره ساسانی تا آنجا پیش رفت که تاج پادشاهی به اردشیر شیروی داده شد و، چون خبر پادشاهی او به گوش گراز رسید، بدگویی ساسانیان را نزد پیروز‌خسرو سردار بزرگ کرد و از او خواست شاه جدید را بکشد.
نفیسه زمانی | شهرآرانیوز - سرنوشت تاج و تخت پادشاهی در دوره ساسانی تا آنجا پیش رفت که تاج پادشاهی به اردشیر شیروی داده شد و، چون خبر پادشاهی او به گوش گراز رسید، بدگویی ساسانیان را نزد پیروز‌خسرو سردار بزرگ کرد و از او خواست شاه جدید را بکشد. پیروز ابتدا پشیمان شد، اما در نهایت از ترس خشم گراز نزد اردشیر رفت و در مجلسی که برپا بود شاه ایران را همراهی کرد تا ضیافت تمام شد و همه رفتند. در نهایت پیروزخسرو، اردشیر را خفه کرد. این‌چنین گراز که فرایین نامیده می‌شد بر تخت نشست. گراز که از نژاد شاهان نبود بر مردم ظلم کرد و در نهایت، پس از ۵۰ روز پادشاهی، با تصمیم خردمندان کشته شد. تاج کیانی را بر سر زنان نهادند. اولین بانو بوراندخت بود.

یکی دختری بود بوران به نام
چو زن شاه شد کار‌ها گشت خام

بوراندخت از نژاد بزرگان ساسانی بود و خردمند و با درایت فرمانروایی کرد. وی به عنوان شهبانوی ایران‌زمین فرمود: نمی‌گذارم درویشی در ایران بماند و تهیدستان را توانگر خواهم کرد. بدخواهان ایران زمین را دور خواهم کرد و نگذارم کسی گزندی برساند. بوراندخت ابتدا دستور داد قاتل اردشیر شیروی را بیابند.

خبر شد به نزدیک بوران رسید
ز لشکر بسی نامور برگزید.

چون پیروزخسرو را یافتند نزد او بردند. بوراندخت او را بدطینت خواند و گفت: جزای کارش را خواهد دید. بوراندخت امر کرد کره‌اسبی را که هنوز به آن زین نبسته بودند بیاورند و بعد ﭘﻴﺮوزﺧﺴﺮو را به اسب بستند. اسب را به میدان بردند. چند مرد سوار را نیز فرمان داد تا کمند به اسب اندازند و او را در میدان بتازند. اسب آن‌چنان تاخت که پیروزخسرو بر زمین کشیده و غرق خون شد.

سرانجام جانش به خواری بداد
چرا جویی از کار بیداد داد

بوراندخت با مهر حکمرانی کرد، اما عمرش دراز نبود. چون ۶ ماه از پادشاهی او گذشت بیمار شد و پس از یک هفته بیماری، جان را تسلیم حق کرد و نامش به نیکی ماندگار ماند.

بعد از بوراندخت، دختری دیگر از بزرگان ساسانی را بر تاج نشاندند. وی را نام آزرمیدخت بود.

یکی دخت دیگر بد آزرم نام
ز تاج بزرگان رسیده به کام

آزرمیدخت این‌چنین سخنوری کرد که هرکه طرف‌دار من است، مرا همچون پروردگارش باید بداند و آنکه از فرمان من سربپیچد، او را مجازات خواهم کرد و از هر گروهی که باشد، سرش را به دار آویزان خواهم کرد.

همه کار بر داد و آیین کنیم
کز این پس همه خشت بالین کنیم

آزرمیدخت نیز در حفظ تاج کیانی ناکام ماند، چون او را عمر کفایت نداد و بعد از ۴ ماه دار فانی را وداع گفت. پس از او دوباره مردان بر تخت شاهی نشستند.

از آزرم گیتی بی‌آزرم گشت
به رفتن پی اخترش نرم گشت
شد او نیز و آن تخت بی‌شاه ماند
به کام دل مرد بدخواه ماند
 

 
دیگر زنان شاهنامه
 
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->