به گزارش شهرآرانیوز، سبزه عید نوروز نشان از سبزی و طبیعت است. با توجه به اینکه به روزهای عید نزدیک شدهایم نیاز و دغدغه بسیاری از افراد آشنایی با نحوه کاشت سبزه عید است. بسیاری از مردم ترجیح میدهند، سبزه سفره هفتسین را خودشان سبز کنند.
یکی از مهمترین نکاتی که باید در رویاندن سبزه در نظر داشته باشید، آشنایی با مدت زمان کاشت آن و مدت زمان خیساندن بذر است که هر دانه مدت زمان خاص خود را میطلبد. برای جوانه زدن خوب، باید بذری انتخاب کنید که کهنه نباشد و تازگی آن قابل مشاهده باشد.
بهترین زمان برای کاشت سبزه که تا روز ۱۳ فروردین ماه رشد کافی داشته باشد و زینت بخش سفر هفت سین شما باشد بر اساس دانه های مختلف به این شرح است:
مدت جوانه زدن دانه های ۴ گانه زیر که شش تا هشت ساعت به خیس خوردن نیاز دارند٬ به این شرح است:
مدت جوانه زدن دانه هایی که باید بین ده تا هجده ساعت خیس بخورند به شرح زیر است:
این سوال معمول خیلی از هموطنان به خصوص کسانی است که امسال قصد دارند به جای خرید سبزه از دستفروش ها و گل فروشی ها و بقالی ها٬ خودشان از هفته اخر اسفند دست به کار شده و مخلفات سفره هفت سین را آماده کنند. قدم اول٬ خیساندن بذر است. اول بذر مورد نظر خود را انتخاب کنید. همان طور که در بالا دیدید٬ مدت زمان خیساندن و جوانه زدن بذر ها متفاوت است و اصول نگهداری ان ها نیز کمی فرق دارد.
معمولا ۵۰ تا ۱۰۰ گرم از بذر مورد نظر شما که داخل یک بشقاب معمولی قرار بگیرد٬ کفایت می کند. بذر را در ظرف آب ریخته و حداقل ۲۴ ساعت اجازه دهید تا به صورت کامل٬ خیس خورده و سپس آن را داخل یک پارچه مرطوب قرار دهید. مرطوب نگهداشتن این پارچه مهم است. لذا در جایی قرار دهید که زیر نور آفتاب نباشد و از خشک شدن آن جلوگیزی شود.
باید بذر ها از تابش مستقیم نور آفتاب دور بماند. دست خود را خیس کنید و آرام روی پارچه بریزید تا در روند سبز شدن بذر ها٬ اخلالی ایجاد نشده و همه چیز سر زمان پیش بینی شده به نتیجه برسد. پس از جوانه زدن بذر ها٬ از یک ظرف گود استفاده کنید و بذر را پهن کرده تا از انباشت آن روی هم جلوگیری شود.
باز٬ پارچه ای روی بشقاب انداخته و آن را مرطوب کنید تا در این حالت به مدت ۱ روز قرار بگیرد. پس از ان٬ پارچه را کنار گذاشته تا بذر ها زیر نور خورشید قرار بگیرند. داخل خانه در اسفند ماه٬ گرم است و همین باعث رشد سریع بذر می شود. برای همین اگر می خواهید بذر ها خیلی سریع رشد نکنند٬ آن را در محل خنک قرار دهید نه بغل رادیاتور!
سبزه گندم٬ محبوبیت زیادی دارد. ۵۰ تا ۱۰۰ گرم آن را ظرف بیست و چهار ساعت خیس کرده و مرتب آب آن را تعویض کنید. سپس آن را داخل پارچه نخی مرطوب قرار داده تا جوانه بزند و سبز شود. دستمال را مرتب مرطوب کنید تا خشک نشود و سپس آن را داخل یک ظرف بریزید. مراقب گند زدن ریشه سبزه گندم باشید.
سبزه عدس٬ مثل گندم٬ طرفداران زیادی دارد. دردسر زیادی ندارد و در دسترس است. از اواسط اسفند ماه برای خیس کردن دانه عدس اقدام کنید. بهتر است از پانزده اسفند ماه برای خیس عدس کردن در ظرفی و قرار دادن آن در دمای معمولی٬ اقدام کنید. غرقابی (غرق آب) نکنید. به دلیل خاصیت جذب آب توسط عدس٬ مرتب آب را چک کنید.
بعد از گذشت ۵ روز٬ پارچه ای مرطوب را روی عدس ها پهن کنید تا در هوای معمولی که گرما و سرمای آن قابل احساس نباشد٬ به رشد و نمو ادامه دهد. آب کشی مرتب شما سبب می شود که تازگی عدس ها حفظ شود. پس از جوانه زدن عدس و مشاهده سبز شدن عدس ها٬ پارچه را بر داشته و آن ها را در ظرف اصلی که قصد دارید سر سفره هفت سین قرار دهید٬ بگذارید.
توجه کنید که نور و رطوبت٬ برای رشد و نمو نیاز است. اگر خیلی اتاق گرم باشد٬ رشد سریع خواهید داشت و ظرف چند روز پس از فرا رسیدن روز اول عید٬ شاهد قد کشیدن سریع عدس ها می شوید. رشد یکدست سبزه عید٬ نیازمند توجه و دقت است.
خاکشیر و لیمو نعناع٬ دوای گرما زده ها در روزهای گرم اواخر بهار و روزهای بلند تابستان است. خاکشیر را در نیمه اول سال٬ در دستور غذایی خود قرار دهید. می توانید خاکشیر را به جای عدس استفاده کنید که شکل و شمایل متفاوتی دارد و البته به نسبت عدس و گندم٬ متداول نیست. اما سبز کردن آن آسان است. مثل روش های قبلی٬ ۲ روز٬ بذر خاکشیر را در ظرفی قرار داده و خوب خیس کنید و شبیه مراحل بالا را دنبال کنید.
کم تر مرسوم است که سبزه عید را با بذر لیمو یا نارنج یا پرتقال٬ تهیه کنند. شاید به سنت ها و آیین های هر قوم هم بستگی داشته باشد. شما باید هسته های این میوه را ۲ هفته مانده به نوروز٬ در ظرفی به خوبی خیس کنید و تخم آن را بعد از گذشت این مدت٬ داخل ظرفی پر آب ریخته تا از خشک شدن آن جلوگیری شود.
اکنون هسته خیسانده را داخل ظرف مورد نظر قرار داده و آن را با خاک مناسب باغچه٬ پر کنید. توجه داشته باشید که دانه ها باید به فاصله مناسب از یکدیگر در ظرف باشند و به صورت کلوخی٬ روی هم انباشته نشوند. مراقبت های معمولی برای آبیاری و حفظ نور و رطوبت باید در دستور کار شما باشد.
چون اواخر زمستان٬ آفتاب گیری زیاد نیست٬ لذا باید از حداقل ۲ هفته مانده به عید برای سبز کردن سبزه پرتقال یا لیمو اقدام کنید. جوانه زدن دانه ها معمولی ۱۵ تا ۳۰ روز بر اساس اقلیم استان های کشور٬ زمان نیاز دارد. این سبزه ٬ آرام رشد می کند و شاهد بزرگ شدن جوانه ها به سمت نهال هستیم که پس از سفره هفت سین آن ها را می توان به باغچه منتقل کرد.
اگر می خواهید سبزه شما شبیه یک درخت سر سبز کوچک باشد٬ از دانه کنجد استفاده کنید. باید ۱۰ روز قبل از عید نسبت به خیساندن دانه کنجد اقدام کرده و شاهد رشد یافتن آن تا سیزده به در باشید. یکی از متفاوت ترین سبزه های عید که کم تر در سفره های هفت سین و اینستاگرام ایرانیان مشاهده می شود٬ سبزه کنجد است.
اگر خیلی می خواهید خاص باشید٬ از خاک رنگی ژله ای و ظرف بلوری یا شیشه ای استفاده کنید. کوزه سفالی هم معمولا برای زیبا کردن سفره هفت سین و تزیینات جذابی که روی آن می توان اعمال کرد استفاده می شود. یادتان باشد که برای کوزه سبزه ٬ از بذر شاهی استفاده کنید که حالت ژله ای داشته و به خوبی هم به بدنه کوزه می چسبد.
منبع: عصر شهروند