تصادف زنجیره‌ای با ۲۰ مصدوم در پارک ملی گلستان + فیلم و عکس (۸ آبان ۱۴۰۴) اختصاص ۲۶۰ میلیارد تومان اعتبار ویژه تجهیز مدارس عشایری در سال جدید | فعالیت ۲۰۰ مدرسه تک دانش‌آموزه در کشور  دانش آموزان عشایر اولویت آموزش و پرورش در کشور هستند رویدادی رنگارنگ با دختران | برگزاری اختتامیه اردوی عشایری دانش‌آموزان دختر ایران در مشهد + فیلم افزایش نیروی انسانی، اصلاح قانون حمل سلاح و افزایش تجهیزات و امکانات محیط‌بانان در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست مستندمسابقه تلویزیونی، شکل جدید آموزش درس آمادگی دفاعی | عضویت ۳۷۰ هزار نفر در بسیج دانش‌آموزی خراسان رضوی استاندار خراسان رضوی: خدمات درمانی به بیماران غیربومی در مشهد بدون بودجه‌ مشخص انجام می‌شود تجلیل از محیط‌بانان کشور در مشهد | تأکید بر لزوم حمایت و تجهیز نیرو‌های حفاظتی ۱۲۰ هزار تبعه خارجی تحت پوشش بیمه سلامت هستند | الزام پرداخت حق بیمه برای تمدید اقامت اتباع خارجی هشدار عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره رانت و فساد در زنجیره دارو و تجهیزات پزشکی از ۵۵۰۰ تأییدیه کیفی آسانسور تا ۶۲۶۸ بازرسی از تجهیزات تفریحی در خراسان رضوی | بازرسی و کنترل کیفیت استاندارد شبانه‌روز ادامه دارد اضافه‌شدن ۵۰۰ دستگاه آمبولانس به ناوگان اورژانس تا پایان سال ۱۴۰۴ برای زنان از ۴۰ سالگی به بعد چه ورزش‌هایی مناسب است؟ استفاده زیاد از موبایل، کودکان را در معرض ابتلا به اوتیسم قرار می‌دهد این رژیم غذایی التهاب لثه‌ها را کاهش می‌دهد و سلامت دهان را بهبود می‌بخشد ارتباط پای سرد با دیابت و تیروئید | روش‌هایی برای بهبود سردی پا‌ها پژوهش‌های جدید: مصرف لبنیات پرچرب در جوانی سلامت قلب را افزایش می‌دهد چطور تعادل بدن را در هر سنی حفظ کنیم؟ پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۸ آبان ۱۴۰۴) | مشهد از فردا سرد می‌شود وزیر بهداشت در پاسخ به شهرآرانیوز: بودجه ویژه برای خدمات بیمه‌ای بیماران و زائران مشهد اختصاص می‌یابد + فیلم سن ابتلا به سکته مغزی در ایران حدود ۱۰ سال پایین‌تر از میانگین جهانی است احتمال وقوع سیلاب در شمال کشور | امدادگران هلال احمر به حالت آماده‌باش درآمدند گیاهان دارویی، قاتل چربی خون بالا شرکت آموزشی پایا تدبیر امید رادمان بیش از دو میلیون نفر-ساعت آموزش برگزار کرد ناکارآمدی در ساختار هزینه‌ها و ضرورت تجمیع منابع بیمه‌ای ۵ درصد اعتبارات بیمه‌های پایه به پیشگیری اختصاص یافت کانون‌های بیابانی خراسان رضوی یکی از منشأ‌های اصلی آلودگی هوا | مهار قطره‌چکانی بیابان‌زدایی روایت نسلی که نشان داده‌اند برای آنچه دوست دارند، از همه تعلقاتشان می‌گذرند | حکایت من و وطن دستگیری شبانه باند موبایل‌قاپی | با دستگیری متهمان؛ قول مردانه پلیس مشهد ۳ ساعته عملی شد
سرخط خبرها

تشیع چگونه ایران را یکپارچه کرد؟

  • کد خبر: ۱۱۲۸۱۲
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۵
تشیع چگونه ایران را یکپارچه کرد؟

سجاد راستگو | شهرآرانیوز؛ پس از شکست ساسانیان و سقوط تیسفون و در پی آن فتح ایران به دست مسلمانان، سرزمین ایران سال‌های زیادی در سلطه حکومت‌های غیرایرانی بود. پس از چندی حکومت‌هایی ازجمله صفاریان و طاهریان و آل‌بویه اوج گرفتند، اما نتوانستند ایران را یکپارچه کنند و زیر بیرق خود درآورند.

سلجوقیان در اوج قدرتشان که دوره‌ای کوتاه بود، تا اندازه‌ای به این هدف رسیدند، اما حکومتی یکپارچه که بتواند بار دیگر سرزمین ایران را منسجم کند، نزدیک به هشتصدسال پس از سقوط ساسانیان ظهور کرد. در این زمان بود که مذهب شیعه توانست سرزمین تکه‌تکه‌شده ایران را یکپارچه کند و بار دیگر استقلال را به این کشور بازگرداند. شاه‌اسماعیل صفوی کسی بود که کار ناتمام یعقوب لیث و برادران بویه و شاه‌شجاع و صد‌ها نفر دیگر را به پایان رساند.

شیخ صفی‌الدین اردبیلی، جد شاه‌اسماعیل که نام دودمان صفوی از او گرفته شده است، پایه‌گذار خانقاه صفوی در اردبیل بود. شیخ‌حیدر، پدر شاه‌اسماعیل، مریدان زیادی داشت که به‌دلیل داشتن کلاه سرخ به قزلباش معروف بودند و با سپاهی بزرگ به جنگ با مسیحیان قفقاز می‌پرداخت، اما پس از جنگ با شروانشاهان، حاکمان شروان (جمهوری آذربایجان کنونی) کشته شد.

پس از او مریدانش به دور پسر بزرگش جمع شدند، اما او نیز در بازی‌های سیاسی کشته شد. پس از او شاه‌اسماعیل که سنی نداشت، به گیلان رفت و آنجا از آموزش‌های یکی از عالمان منطقه بهره‌مند شد. پس از چند سال شاه‌اسماعیل نوجوان به آذربایجان بازگشت و به آماده‌سازی مقدمات قیامش مشغول شد. گروه‌گروه قبایل شیعه ترک آناتولی (ترکیه امروزی) به آذربایجان می‌آمدند تا به قیام شاه‌اسماعیل بپیوندند.

در اولین گام، شاه‌اسماعیل حاکم شروانشاهان را که پدر او را کشته بود، شکست داد و سپس با تصرف آذربایجان در تبریز اعلام حکومت کرد و مذهب شیعه را مذهب رسمی نامیده. پس از آن بالشکرکشی به همه مناطق ایران حکومتش را گسترش داد و ایران را یکپارچه کرد. شاه‌اسماعیل با شیعه اعلام‌کردن مذهب رسمی کشور، باعث دشمنی دو همسایه غربی و شرقی شد. عثمانی‌ها و ازبکان شروع به حمله به ایران کردند. شاه‌اسماعیل توانست ازبکان را شکست دهد و با کشتن شیبک‌خان، رهبر آن‌ها، خراسان را از گزند آن‌ها در امان دارد.

پس از دفع ازبکان، شاه‌اسماعیل به‌سرعت به غرب بازگشت؛ جایی که سلطان‌سلیم عثمانی با لشکری بزرگ مجهز به توپ و تفنگ به سمت تبریز در حرکت بود. نبرد در چالدران بین دو سپاه که تفاوت زیادی در تعداد و امکانات داشتند درگرفت و با وجود رشادت‌های فراوان شاه‌اسماعیل و قزلباش‌ها سپاه ایران حریف توپ و تفنگ نشد و شکست خورد. پس از این نبرد، ایران کردستان غربی را برای همیشه و آذربایجان را به‌طور موقت از دست داد. شاه‌اسماعیل ضربه روحی سنگینی خورد و ۱۰ سال بعد، درحالی‌که فقط ۳۶سال سن داشت، درگذشت.

حکومت صفوی نقش بسیاری در گسترش شیعه و همچنین یکپارچه‌کردن ایران داشت. رسمی‌شدن مذهب شیعه باعث شد ایران از خطر تجزیه و اشغال نجات پیدا کند. علاقه شاه‌اسماعیل به ایران نیز امری بود که در استقلال و یکپارچگی کشور مؤثر بود؛ علاقه‌ای که در نام‌گذاری فرزندانش مشهود است؛ طهماسب، سام، بهرام و رستم. طهماسب فرزند ارشد و شاه بعدی کسی بود که با درایت توانست میراث پدرش را حفظ و پایه‌های حکومت صفویان را مستحکم کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->