حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند برقراری ۷۲۸۰۰۰ تماس با اورژانس در نوروز توصیه‌های ایمنی برای سیزده بدر | در این مکان‌ها مستقر نشوید تصادف‌های صبح سیزده‌بدر در مشهد؛ ۱۴ مصدوم در دو حادثه رانندگی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) معرفی ۲۲ هزار مرکز غیر بهداشتی به مراجع قضایی ۱۳ فروردین، بهانه‌ای برای آشتی با طبیعت است | مشهد، پرچمدار ترویج فرهنگ احترام به طبیعت باشد جان باختن ۷۴۷ مسافر نوروزی در ۱۸ روز استقرار ۳۹ آمبولانس و موتورلانس در بوستان‌های خراسان‌رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) گذراندن زمان در طبیعت، فواید بسیاری در حفظ سلامت روان دارد تولد نوزاد با وزن حدود ۴کیلو و ۹۰۰ گرم در قوچان  (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) ورود سامانه بارشی جدید از جمعه (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) ۱۳ فروردین، از افسانه پوریم تا جشن طبیعت ماهی های قرمز را فردا در رودخانه ها رها نکنید!+ویدئو تردد از تهران به شمال ممنوع شد (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) مقصران سانحه واژگونی اتوبوس کرمان _ مشهد شناسایی شدند ماجرای فرود اضطراری هواپیمای کویتی در فرودگاه زاهدان چه بود؟ ترافیک سنگین در جاده‌های شمال (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) شمار جان‌باختگان ناشی از تصادفات در نوروز ۱۴۰۴، به ۷۰۴ نفر رسید (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) پایان گروگان‌گیری پدر آیسان اسلامی بلاگر معروف پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی برای ۱۲ و ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ یک کنشگر محیط زیست: مردم در سیزده‌به‌در، جز ردپا چیزی در طبیعت باقی نگذارند آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی | احتمال اعمال محدودیت‌های مقطعی در محور‌های شمالی
سرخط خبرها

واکنش وزارت نیرو به خبر نابودی ابنیه باستان در سد «چم‌شیر»

  • کد خبر: ۱۴۲۴۱۶
  • ۰۸ دی ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۳
واکنش وزارت نیرو به خبر نابودی ابنیه باستان در سد «چم‌شیر»
وزارت نیرو اعلام کرد: ۳ فاز مطالعات باستان‌شناسیکه به مدت ۱۲ سال در محل احداث سد «چم شیر» درکهگیلویه و بویراحمد انجام شده؛ شواهد و مدارکی ناظر بر استقرار بنا‌های بزرگ و یا معماری برجسته و فاخر ادوار تاریخی کشف نشده است.

به گزارش شهرآرانیوز، وزارت نیرو در پایگاه اطلاع رسانی خود اعلام کرد از جمله موضوع‌هایی که درباره سد و نیروگاه چم شیر در فضای مجازی مطرح شده و برای بسیاری از دوستداران فرهنگ و تاریخ کشور نگرانی ایجاد کرده است، اشاره به برخی مطالب نامعتبر مبنی بر وجود برخی بقایای تاریخی و باستانی در منطقه است که ادعا می‌شود با بهره‌برداری از سد نابود خواهند شد. اشاره به وجود بقایای فرهنگی و باستانی در بستر سد چم شیر در حالی مطرح می‌شود که مطالعات و کاوش‌های انجام شده دراین‌رابطه در سه‌فاز و طی ۱۲ سال وجود هیچ‌گونه اثر و یا آثار ارزشمند تاریخی در محدوده سد چم شیر را اثبات نکرده است.

مستند به اطلاعات و اسناد موجود، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در سال ۱۳۸۹ قصد خود را برای ساخت سد و نیروگاه و شبکه آبیاری چم شیر به اطلاع پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری رساند و آمادگی خود را جهت تأمین بودجه و هر نوع همکاری لازم برای انجام مطالعات تاریخی - فرهنگی و باستان‌شناسی این طرح اعلام کرد.

اقدام داوطلبانه‌ای که سبب شد تا فاز نخست مطالعات تاریخی - فرهنگی (بررسی و شناسایی باستان‌شناسی) مخزن سد و شبکه آبیاری چم شیر طی قراردادی به سرپرستی یکی از پژوهشگران پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری به نام سراغی و با بودجه این شرکت انجام شود و پیرو همین مطالعات به دلیل مشاهده‌نشدن هرگونه بقایای تاریخی و باستانی قابل‌ذکر، مجوز ساخت و آبگیری سد چم شیر طی نامه‌ای از سوی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری صادر شود.

در رابطه‌با مجوز میراث‌فرهنگی و گردشگری برای ساخت سد، همچنین ذکر این نکته لازم است که با وجود انجام مطالعات مورد اشاره و نظر به درخواست مدیریت وقت پژوهشکده باستان‌شناسی، مطالعات تکمیلی دیگری طی قرارداد دیگری با مدیریت یکی دیگر از پژوهشگران آن مرکز به شهرام زارع و به سرپرستی محمدتقی عطایی انجام پذیرفت.

فاز دوم مطالعات نیز حدود چهار سال به طول انجامید و در این مدت پژوهشگران ۸ محوطه باستانی دارای ابهام را بررسی کردند، اما بار دیگر بقایا و آثار قابل‌ذکری در کاوش‌های ایشان یافت نشد.

با وجود انجام مطالعات فاز اول و دوم و عدم دستیابی به نتیجه خاص، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران به‌منظور رفع هرگونه ابهام و ایراد در مکاتبات دیگری خواستار انجام مطالعات تکمیلی و بیشتر شد.

توضیح اینکه به‌واسطه همین پیگیری‌های داوطلبانه و تأمین اعتبار کافی، قرارداد تکمیلی مربوط تنظیم و فاز نهایی این مطالعات در دستور کار قرار گرفت که در حال حاضر پروژه کاوش‌های نجات‌بخشی سد چم شیر توسط ۱۸ تیم مجرب باستان‌شناسی با مدیریت دکتر حسین عزیزی خرانقی در حال انجام است و مقرر شده نتایج نهایی این کاوش‌ها تا ۱۵ دی‌ماه سال جاری به این شرکت ارائه شود.

دقت بالای بررسی باستان‌شناسی باعث شده تمام شواهد فعالیت‌های انسانی مخزن سد (به‌عنوان‌مثال حتی بقایای استقرارگاه‌های عشایری دهه‌های اخیر) به‌عنوان محوطه تاریخی معرفی و موردتوجه قرار گیرد و هیچ مکان یا محوطه تاریخی بدون مطالعه و کشف و مستندسازی آثار فرهنگی منقول و غیرمنقول باقی نخواهد ماند.

اگرچه این وعده داده می‌شود که نتایج فاز سوم کاوش‌های باستان‌شناسان نیز که با نظارت مستقیم ریاست پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی در حال انجام است به‌منظور تنویر افکار عمومی از طریق مجاری رسمی جهت اطلاع متخصصان و عموم علاقه‌مندان انتشار برسد، اما دررابطه با مطالعات فاز اول و دوم و نیز مطالعات فاز سوم تا این تاریخ ذکر چند نکته مهم ضرورت دارد:

شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران علاوه بر انجام تعهدات قانونی خویش، در راستای مسئولیت‌های اجتماعی و وظایف میهنی، همکاری همه‌جانبه‌ای با پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی داشته و دارد.

پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی حداقل مدت ۱۲ سال آن هم با تأمین هزینه و پشتیبانی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران برای انجام این مطالعات فرصت داشته است و اتفاقاً این شرکت به‌منظور رفع هرگونه ابهام پیگیر اصلی انجام مطالعات اولیه، ثانویه و تکمیلی بوده است.

فرایند ساخت سد و نیروگاه چم شیر پس از اخذ مجوز از سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری که در سال ۱۳۹۰ صادر شد، آغاز شده است.

در مطالعات انجام شده شواهد و مدارکی ناظر بر استقرار بنا‌های بزرگ و یا معماری برجسته و فاخر ادوار تاریخی و امثال آن و نیز آثار ارزشمند تاریخی و باستانی کشف نشده و تنها یافته‌های پژوهشگران به بقایای استقرارگاه‌های فصلی یا دائمی عشایری با معماری اولیه روستایی محدود بوده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->