شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در مشهد آغاز به کار کرد + فیلم مشکلِ بزرگ یک سریال پرطرفدار در نوروز ۱۴۰۲ ثبت نخستین وقف خراسان رضوی در سبزوار در سال ۱۴۰۲ احکام روزه ماه رمضان در سفر چیست؟ + نظرات مراجع تقلید عمار حلب، شهید مدافع حرم کیست؟ + زندگی نامه ساعت و زمان پخش سریال گیلدخت در عید نوروز ۱۴۰۲ + ساعت تکرار اولین حضور مازیار لرستانی در یک برنامه تلوزیون اینترنتی+ فیلم| لرستانی مهمان دومین قسمت طناز کمال تبریزی واکنش میثم نیلی به انتشار نسخه غیرمجاز فیلم «برادران لیلا» در آپارات+ عکس فیلم‌های سینمایی تلویزیون امروز جمعه (۴ فروردین ۱۴۰۲) + جزئیات و ساعت پخش ویدئو| تفسیر نامه ۵۳ نهج‌البلاغه، فصل سوم با تغییر نکردن ساعت سحر و افطار چه ساعتی است؟ + تصویر آیت‌الله سیستانی فردا پنجشنبه (۳ فروردین ۱۴۰۲) را اول ماه رمضان اعلام کرد درباره احمد سمیعی گیلانی ، شناخته‌ترین ویراستار ایران اعمال شب اوّل ماه مبارک رمضان چیست؟ جشن تولد شهید سلیمانی در گلزار شهدای کرمان + تصاویر احمد سمیعی گیلانی پدر ویراستاری ایران درگذشت+ بیوگرافی کدام کشورها، پنجشنبه (۳ فروردین ۱۴۰۲) را روز اول ماه رمضان اعلام کردند؟ ویدئو| تصاویری از پشت‌صحنه «رهنما»، ویژه برنامه تلویزیونی سخنرانی نوروزی رهبر انقلاب در حرم رضوی
خبر فوری

خلاقیت عکاسانه در یک سند تاریخی

  • کد خبر: ۱۴۹۳۸۶
  • ۱۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۷
خلاقیت عکاسانه در یک سند تاریخی
حمید سبحانی - عکاس و نویسنده

بنا بر تأیید بسیاری از صاحب نظران و تحلیلگران تاریخ معاصر و پژوهشگران حوزه انقلاب اسلامی عکس «بیعت همافران» نقش بسیار مهمی در تسریع و روند پیروزی انقلاب داشت. این عکس مهم تاریخی را مرحوم عبدالحسین پرتوی در روز ۱۹ بهمن ۵۷ ثبت کرده که به عنوان تنها عکاس در این دیدار حضور داشته است.

این عکس در مدرسه علوی واقع در خیابان ایران (عین الدوله) گرفته شده که در آن روز‌ها اولین اقامتگاه امام خمینی (ره) در تهران بعد از مراجعت بوده است. این عکس از دو جنبه اهمیت دارد؛ نخست آنکه انتشارش در آن روز‌ها در صفحه اول روزنامه کیهان روی انقلاب اثرگذار بود و دوم اینکه تنها عکس‌های ثبت شده از این واقعه است.

عبدالحسین پرتوی، عکاس روزنامه کیهان که دیدار همافران با امام (ره) را در تاریخ ثبت کرده است، درباره خاطره آن روز می‌گوید: «از طرف روزنامه مأمور شدم به مدرسه علوی بروم. وقتی رسیدم، دیدم آنجا خلوت است. یک نفر از دفتر مطبوعات دستور خروج همه عکاسان را اعلام کرد و گفت که همه عکاس‌ها را از اینجا بیرون کنید.

متوجه شدم که باید خبری باشد. دیدم در کناری مدرسه باز شد و تعدادی افسر نیروی هوایی با لباس فرم وارد حیاط شدند. به من تأکید کردند که اجازه نداری عکس بگیری! گفتم بگذارید بدون اینکه چهره‌ای از کسی معلوم باشد، عکس بگیرم.

اگر این سند نباشد چگونه می‌خواهید ثابت کنید که اینجا چه گذشته است؟ بالأخره قبول کردند و مرا تحویل دو نظامی دادند تا اگر کسی رو به دوربین کرد، این دو نگذارند که من عکس بگیرم. عکس را گرفتم و تا خود روزنامه دویدم و عکس در صفحه اول روزنامه چاپ شد.» عبدالحسین پرتوی ۳۱ سال سابقه عکاسی مطبوعاتی در رزومه خود دارد. او از بسیاری وقایع ورزشی، سیاسی، روز‌های انقلاب و جنگ ایران و عراق عکس‌های ماندگاری ثبت کرده است. پرتوی در سال ۱۳۹۳ و در هفتادودوسالگی چشم از جهان فرو بست. کارت شماره یک انجمن صنفی عکاسان ایران به نام او در دهه هفتاد صادر شد.

عکس مهم حسین پرتوی به ظن نگارنده چند نکته حائز اهمیت را در متن و فرامتن خود داراست. این عکس با وجود وجه مهم استنادی خود از زیبایی بصری خوب با وفاداری به قواعد کلاسیک زیبایی شناسی عکاسی برخوردار است.

ریتم و پرسپکتیو قوی کادر که چشم را به سرعت از جلو کادر (ردیف و صف ایستاده همافران در پایین) هدایت می‌کند به مرکز عقب کادر جایی که امام خمینی (ره) پشت پنجره در بالا ایستاده اند و تمام این ترکیب به کمک زبان معنایی عکس هم آمده است.

اما نکته فرامتنی عکس «جای خالی اعتماد» در فضای مطبوعاتی و اتفاقات سیاسی و اجتماعی امروز به خصوص در عکاسی است. اگر در روز ۱۹ بهمن این اعتماد به حسین پرتوی وجود نداشت این سند تاریخی و تأثیرش هم متولد نمی‌شد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
تست آنلاین کرونا
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} {*End Google Analytics Code*}