به گزارش شهرآرانیوز اگر همین اکنون نگاهی به اطراف خود بیندازیم. در چند دقیقه گذشته چه اندازه زباله تولید کرده ایم و چند تکه زباله دیگر داریم که قرار است در دقیقههای آینده داخل سطل بیندازیم. پاکتهای بستهبندی کیکها و آب میوههای یک نفره کارخانهای، دستمال کاغذیها، کیسهها و ظرفهای پلاستیکی، لوازمی که دیگر نیاز نداریم و... واقعیتش این است که اگر به مدیریت زبالهها توجه نداشته باشیم فزونی آنها میتواند گستردهتر از بیابانها و دشتها و دریاها شود. شاید دیگر وقت آن رسیده است که به کم کردن زبالهها جدیتر از گذشته فکر کنیم، هرچند تنها دلیلمان برای این کار کم کردن هزینههای خانوار و داشتن زندگی اقتصادیتر در این روزهای گرانی باشد.
پوشاکی که ما استفاده میکنیم هرکدام جنس و بافت و یراقهای ویژه و روشهای نگهداری خودشان را دارند. برای نمونه زیپ کاپشنها همیشه زودتر از دیگر قسمتهای آن خراب میشود. از این رو میتوانیم به جای آنکه لباس قدیمی را دور بیندازیم، آن را تعمیر کنیم تا هم در بخش هزینههای مربوط به پوشاک صرفه جویی و هم زباله کمتری تولید کرده باشیم.
در پایان هر سال تحصیلی جمع و جور کردن دفترها و نوشت افزارهای استفاده شده ازجمله کارهای خانوادههایی است که محصل یا دانشجو دارند. مدادها، پاک کن ها، خودکارها و دفترهای نیمه استفاده را نباید دور ریخت. این تعداد از وسایل را میتوانیم مرتب دسته بندی کنیم تا هر زمان در خانه نیاز داشتیم از همانها استفاده کنیم. برای نمونه یک مداد و پاک کن استفاده شده را که دیگر فرزندمان مایل به استفاده از آن نیست برای حل کردن جدول کنار بگذاریم یا از پوشههای پلاستیکی برای نظم دادن به مدارکمان استفاده کنیم. با این شیوه زباله کمتری هم تولید میکنیم.
معمولا در بیشتر خانه ها، لامپهای سوخته یا کابلهای بدون استفاده یافت میشود. میتوانیم با یک جست وجوی ساده در فضای مجازی، کارهای خلاقانهای را که با این نوع وسایل میشود انجام داد ببینیم. برای نمونه با لامپهای سوخته، گلدانهای زیبایی بسازیم که برای قلمههای گیاه پتوس به کار میآیند. با این روش مقرون به صرفه هم سلیقه مان را به دیگران نشان میدهیم و هم از تولید بیشتر زباله جلوگیری میکنیم.
بهتر است از وسایلی مانند گوشی تلفن همراه، گوشیهای کابل دار، صفحه کلیدهای خود به درستی استفاده کنیم تا نیاز به تعویض قطعات و گاهی خرید دوباره آنها پیدا نکنیم. قیمت این وسایل معمولا بالاست و ازجمله زبالههای تولیدی خطرناک زندگی امروزه هستند که باید تولیدشان کنترل شود. همچنین میتوانیم با محافظ کردن صفحه نمایش گوشی و از این دست کارهای مراقبتی عمر این وسایل گران را بیشتر کنیم.
برای برخی طعم آب لوله کشی دل پذیر نیست، عدهای هم به دلیل داشتن بیماریهای کلیه، قادر به نوشیدن آب لوله کشی نیستند. اگر چنین شرایطی داریم بهتر است کمی مخارج خود را اولویت بندی و یک دستگاه تصفیه آب خریداری کنیم، زیرا با یک بار هزینه کردن میتوانیم در کنترل هزینههای مازاد خرید آب آشامیدنی و تولید زبالههای پلاستیکی مدیریت بیشتری داشته باشیم.
خودرو و موتور وسایل نقلیهای هستند که تا وقتی از آنها استفاده میکنیم نیاز به رسیدگی دارند. بهتر است یک روز در هفته یا ماه را برای بررسی این طور وسایل در نظر بگیریم تا اگر نیاز به تنظیم باد، تعویض لاستیک تیغههای شیشه شور، برطرف کردن ایراد شیشههای برقی و دیگر کارهای جزئی بود، فوری انجام دهیم. با توجه و رسیدگی به همین جزئیات میتوانیم از هزینههای بالا و تولید ضایعات بیشتر جلوگیری کنیم.
اگر تمایل به خوردن هله هوله دارید به جای خرید چند بسته کوچک، یک بسته بزرگتر بخرید تا کاغذها و پلاستیکهای بستهبندی کمتری تولید کنید.
کمبود وقت در زندگی امروزه مشکلی است که همه با آن دست به گریبان هستند. از این رو بسته بندی و فریز کردن مواد غذایی هم کاری گریزناپذیر است. میتوانیم برای این کار، ظرفهای مخصوصی را که ماندگاری بالایی دارند تهیه کنیم. در این صورت یک بار هزینه معقولی را صرف میکنیم، ولی از هزینههای بعدی و تولید بیشتر پسماندهای پلاستیکی جلوگیری میکنیم.
همراه داشتن سبد خرید دستی یا چرخ دار به ما کمک میکند تا هر وقت به خرید میرویم از فروشندهها کیسههای نایلونی کمتری بگیریم و پسماندهای پلاستیکی کمتری هم تولید کنیم. همچنین گاهی فروشندها در ازای کیسههای نایلونی، مبلغی دریافت میکنند مانند کاری که در نانواییها مرسوم است. درحالی که میتوانیم با همراه داشتن پارچه مخصوص و کیسه دستی هم نان با کیفیت تری به خانه ببریم و هم در این بخش از هزینهها صرفه جویی کنیم.
یکی دیگر از روشهای مدیریت کردن هزینههای خانوار و تولید پسماندهای تر، خریدن به اندازه سبزیها و میوههاست. این دسته از خوراکیها را به دلیل نازکی و لطافتی که دارند، نمیتوانیم مدت زیادی نگهداری کنیم. پس بهترین کار این است که به اندازه مصرفمان بخریم تا بیش از اندازه در یخچال نماند و مجبور به دور ریختن آنها و تولید زبالهتر بیشتری نشویم.
اگر تمایل زیادی به مصرف چای داریم به جای چای کیسهای از چای فله استفاده کنیم تا بتوانیم تفالههای چای را در محیطی مناسب و در معرض هوای آزاد خشک و بخشی از پسماندهایتر روزانه مان را کنترل کنیم. افزون بر این میتوانیم از تفالههای چای، کود هم تهیه کنیم.
برای اینکه حجم پسماندهایتر را کمتر و از تولید شیرابه این نوع مواد جلوگیری کنیم، سطل زبالهای مخصوص پوست میوهها در حیاط خلوت یا بالکن بگذاریم. هر زمان که میوه مصرف میکنیم پوستهای میوه را داخل درِ سطل بریزیم تا در معرض هوای آزاد خشک شوند.
در نوبت بعدی که پوست میوه جدید تولید کردیم، پوستهای خشک شده را داخل سطل بریزیم و پسماندهای ترِ جدید را داخل درِ سطل. وقتی حجم این مواد درخور توجه شد، میتوانیم آنها را بکوبیم و به عنوان کمپوست در پای باغچهها و گلدانها استفاده کنیم. در کنار این کاربرد گاهی میتوانیم از پوستهای میوه به عنوان دمنوش بهره ببریم. برای نمونه پوست سیبهای شسته شده را خشک کنیم و دمنوش آن را همراه با تکههای به یا لیمو مصرف کنیم.
در مهمانیها به جای سفرههای یک بار مصرف و ظرفهای پلاستیکی که برای سرو دسرها این روزها استفاده میشوند از همان سفرههای دائمی و ظرفهای شستنی استفاده کنیم. کل هزینه ما برای نظافت این سفره ها، یک دستمال یا ابر است که همان هم میتواند دائمی و شستنی باشد.
برای وعدههای غذایی خود یا مهمانی ها، غذاها و پیش غذاهای زیاد درست نکنیم تا ناخواسته هم به فرهنگ تجمل گرایی و مهمانیهای پرهزینه دامن نزنیم و هم پسماندها و دورریزهای مواد غذایی زیادی تولید نکنیم.
به وسایل شخصی خود مانند کیف و کفشها توجه داشته باشیم. وقتی پارگی مختصر یا خرابی ایجاد میشود فوری آن را تعمیر و نونوار کنیم تا در آینده کیفیت آن وسیله آن قدر کم نشود که مجبور به دور انداختن آن و صرف هزینه جدید و تولید زباله بیشتر شویم.