شهردار مشهد: روند عملیات اجرای پروژه دوربرگردان غیرهم‌سطح شرقی حضرت ابوطالب ادامه دارد درباره قدیمی‌ترین کوچه خیابان عبادی مشهد | گذر «حوض لقمان» که بعدها به «کوی سعادت» رسید نایب رئیس کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: مدیریت شهری مسئولیت دارد زمینه جمع‌آوری سرمایه خُرد مردم را فراهم کند طی سال ۱۴۰۳ چند نفر در مشهد فوت کردند؟ موحدی: کارگروه‌های مختلف در شورای شهر مشهد جهت حمایت از جبهه مقاومت تشکیل شده است | مسئله فلسطین باید بزرگ شود نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: امیدوارم همت مجموعه دولت و استان برای قطار سریع السیر مشهد-تهران نتیجه‌بخش باشد سید حسین احمدزاده، سرپرست معاونت مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد شد (۲۰ فروردین ۱۴۰۴) آرایشِ نوروزیِ مشهدِ عزیز! باران بهاری در مشهد آلودگی هوا را شست (۲۰ فروردین ۱۴۰۴) هدف گذاری برای تحقق کامل اهداف پروژه‌های عمرانی شهرداری مشهد تا پایان سال ۱۴۰۴ علوی مقدم: سال ۱۴۰۴ نویدبخش نشاط اجتماعی و توسعه ورزش در شهر امام رضا(ع) است تدوین بسته جامع سرمایه‌گذاری در دستور کار شهرداری مشهد قرار گرفت باید اقدامات شهرداری مشهد در زبان و ذهن مردم جاری شود ضمیری: نتیجه اقدامات مدیریت شهری کسب رضایت عمومی در سال ۱۴۰۳ بود شهردار مشهد مقدس: توسعه شهر در گرو تعامل سازنده ایست که در مدیریت شهری شکل گرفته است ناصحی: در سال ۱۴۰۴ شهرداری مشهد مکلف به ارتقای نشاط اجتماعی از طریق رویداد‌های ورزشی است چرا تصویب بزرگ‌ترین قرارداد خرید واگن اهمیت دارد؟ | شتاب مترو مشهد با خرید ۶۰ واگن قطار شهری + فیلم عضو شورای اسلامی شهر مشهد: باید اقتصاد درست باشد تا مردم در بستر آن رشد معنوی و تعالی داشته باشند  اجرای ۵۳ عنوان اصلی فعالیت استقبال از بهار توسط معاونت خدمات شهری مشهد مجموع فروش صنایع‌دستی خراسان رضوی در نوروز ۱۴۰۴ به بیش از ۷۸ میلیارد تومان رسید نایب رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس: سال ۱۴۰۴ تلاش‌های مدیریت شهری در دوره ششم به ثمر خواهد نشست
سرخط خبرها

آیا تجربه بافت تاریخی یزد برای مشهد مفید است؟

  • کد خبر: ۲۵۱۵۸۶
  • ۲۸ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۲
آیا تجربه بافت تاریخی یزد برای مشهد مفید است؟
سلسله نشست‌ها و کارگاه‌هایی به همت مکتب بافت از ۲۷ تا ۳۰ شهریورماه در مشهد با عنوان "هفته یزد" در حال برگزاری است.

شیما سیدی | شهرآرانیوز؛ سیدعلی اکبر کوششگران، عضو هیات علمی دانشکده معماری یزد، که چند سالی است ساکن مشهد شده در اولین روز این برنامه‌ها که در خانه تاریخی غفوری برگزار شد، از دغدغه‌های متفاوت بافت تاریخی در یزد و مشهد گفت: تمایز بافت‌های تاریخی ارزشمند یزد و مشهد مشهود است، بافت تاریخی یزد با وسعت حدود ۹۰۰هکتار متصل و سالم است، در ایران بافتی به سلامت بافت یزد نداریم. علاوه بر وسعت و سلامت بافت آن همگن نیز هست و اغلب بنا‌های آن قاجاری یا زندی است، تنها حدود ۱۰ بنای ایلخانی دارد. 

این کارشناس معماری یزدی که حالا ساکن مشهد شده است درباره این شهر گفت:، اما در مشهد چنین نیست، بافت تاریخی این شهر اصیل و یکدست نیست. این ناهمگنی که ناشی از تفاوت مردمان آن هم هست خود یک ویژگی است. اینجا یک موزه جغرافیایی هم هست.

آیا تجربه بافت تاریخی یزد برای مشهد مفید است؟

او به تفاوت ساکنان دو بافت هم اشاره کرد و گفت: محدوده بافت تاریخی یزد مهاجر نشین و راکد بود یعنی تفاوت اجتماعی چندانی در آن نبود، ساکنان بافت یا مهاجران اغلب بلوچ و افاغنه بودند و یا یزدی‌های کم بضاعت، در حالی که قیمت ملک در بافت تاریخی مشهد بالا و قدیمی‌های شهر در آن ساکن بودند.

این کارشناس مرمت، اما درباره اینکه با وجود این تفاوت‌ها می‌توان تجربیات یزد را در مشهد نیز به کار برد گفت: این تفاوت‌ها بدین معنی نیست که تجربه‌های یزد به کار مشهد نمی‌آید. "توسعه" و "حفاظت" عموما با هم ناسازگار است، تا دوره‌ای در یزد متولی هر کدام از این دو متفاوت بود یکی سازمان میراث فرهنگی و یکی سازمان شهرسازی مثلا بولوار بسیج یزد که در دهه ۷۰ کشیده شد و بافت شهر را تخریب کرد و بعد مسئول ارشد این بخش خود رئیس میراث فرهنگی یزد شد و خود از اقدامی که کرده بود بسیار پشیمان شده بود. 

کوشش‌گران در ادامه به تحول بزرگی که در یزد به دنبال ثبت جهانی آن رخ داد پرداخت و عواقب آن را برشمرد: وقتی یزد جهانی شد با اینکه حمایت یونسکو را گرفت، و توجه‌ها را به خود جلب کرد، متولیان گردشگری به فکر پول درآوردن از آن افتادند و خانه‌های تاریخی هتل شدند و حمام‌ها به چایخانه و رستوران تبدیل شد، اما یکی از شروط اصلی این روند یعنی "آموزش" محقق نشد، نه ساکنین آموزش دیدند و ارزش آنچه دارند بر آنها آشکار نشد و نه گروه میهمان آموزش دید که کجا می‌رود و به آن نباید صدمه بزند.

سیاست‌گذاری درست انجام نشد بافت تغییر کرد، وقتی خانه‌ها هتل شد نیاز به پارکینگ افزایش یافت خانه‌های کنار تخریب و پارکینگ شدند به این ترتیب ساکنان از آن فراری شدند. 

وی عوارض چنین تحولی را تغییر گسترده در بافت عنوان کرد و گفت: بافت سالم، وسیع و اصیل است، اما این روند بافت را زنده نگه نخواهد داشت و ساکنان از آن کوچ خواهند کرد یعنی بافت هویت اجتماعی خود را از دست می‌دهد.

وی گفت: در یزد به واسطه کسب ثروت تخریب از نوع هویتی را شاهد هستیم و اینجا در مشهد به همین واسطه تخریب فیزیکی رقم می‌خورد. چون نظام حکمرانی درک درستی از میراث فرهنگی ندارد. در واقع "یزد جهانی" تبدیل به اسب تروای یزد شده است. "توسعهٔ حفاظت محور" و "حفاظتِ توسعه محور" خود دو راهکار برای بافت‌های تاریخی است که باید آنها را بررسی و انتخاب کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->