۳فوتی و یک مصدوم در تصادف خونین در محور نیشابور- سبزوار (۲۹ فروردین ۱۴۰۴) اعلام نتایج اولیه آزمون دکتری ۱۴۰۴ پرونده فوت دختر جوان در جنگل بهشهر درحال بررسی پرداخت حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی در فروردین ۱۴۰۴ بازدید استاندار خراسان رضوی از پروژه مدرسه ۱۲کلاسه در بولوار توس مشهد | بیش از ۷۰۵ مدرسه تا پایان ۱۴۰۴ در استان ساخته می‌شود + ویدئو بارش برف و باران در جاده‌های خراسان رضوی (۲۹ فروردین ۱۴۰۴) احیای نقش تربیتی سرود، در دستورکار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معاون وزیر آموزش و پرورش: هنر، زبان جهانی برای رساندن پیام امام‌رضا(ع) است اختتامیه سیزدهمین جشنواره ملی سرود رضوی در مشهد برگزار شد تمهیدات ترافیکی روز ارتش در مشهد مقدس (۲۹ فروردین ۱۴۰۴) بازدید سرزده شهرآرا از بیمارستان خاتم‌الانبیا(ص) مشهد | بیمارستان چشم‌پزشکی نیاز به دیده‌شدن دارد آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟  همکاری دستگاه‌های مسئول برای کاهش اثرات گردوغبار در سطح ملی و منطقه‌ای اختصاص ۴۰ چمن مصنوعی برای مدارس شهرستان‌های مشهد و کلات ۲۷۰ هزار قوطی شیرخشک در نیشابور توزیع شد (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) چه عواملی سقط جنین را در کشور به مرز بحران رسانده است؟ شناسایی ۵۰ خانه ثبت ملی و احیای ۱۷ خانه تاریخی در مشهد راه‌اندازی اپلیکیشن «صدقه من» برای تسهیل پرداخت‌های خیریه استرداد متهم خیانت در امانت ۱۲ کیلوگرم طلا به کشور مهلت سنجش سلامت نوآموزان، پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) | کاهش دما و بارش برف در مناطق کوهستانی و سردسیر استان دزدی چند‌میلیاردی از برادر وجود ۸ میلیون مددجوی بهزیستی در کشور هشدار سازمان نظام پزشکی درباره قرص‌های لاغری با چاشنی اعتیاد معرفی یک ترکیب معجزه‌گر مؤثر برای چاقی کودکان پزشکی خانواده از روستا‌ها آغاز می‌شود فیش حقوقی فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین‌اجتماعی بدون افزایش حقوق صادر شد (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) پیام تبریک رئیس شورای عالی استان‌ها در پی موفقیت و قهرمانی‌های تیم المپیک دانش‌آموزی قتل هولناک زن ۱۸ساله به دست شوهر، بعد از ۴ سال فاش شد ۱۳ درصد افزایش خطر ابتلا به دیابت، با نوشیدن یک لیوان نوشابه تداوم روند کاهش دما در کشور تا شنبه (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | پیش‌بینی بارش برف و باران در خراسان رضوی و ۱۱ استان دیگر
سرخط خبرها

تک فرزندی ۴ میلیون ایرانی| آسیب‌های تک فرزندی برای خانواده و جامعه چیست؟

  • کد خبر: ۳۰۳۴۴۰
  • ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۶
تک فرزندی ۴ میلیون ایرانی| آسیب‌های تک فرزندی برای خانواده و جامعه چیست؟
درحالی به سرعت به چاله جمعیتی نزدیک می‌شویم که آمارها از حدود ۵۰درصد زوج ایرانی تک فرزند و بی‌فرزند خبر می‌دهد.

به گزارش شهرآرانیوز، «بچه‌هایی که الان به دنیا می‌آیند، آینده‌شان خیلی طلایی است. چون شرایط در ۲۰ سال آینده خیلی مهیاست، اما اگر به خلأ جمعیت جوان بخوریم، دچار بحران امنیتی، اقتصادی، نظام سلامت و… خواهیم شد.» این را رئیس کمیسیون جوانی جمعیت مجلس امیرحسین بانکی‌پور می‌گوید.

با این وجود اما، معاون پایش و نظارت ستاد ملی جمعیت انسیه کتابچی ۶ آذر گفت که تقریبا ۳۰ درصد زوجین یعنی «۴ میلیون نفر در سن باروری تنها یک فرزند دارند.»

آنطور که آمار نشان می‌دهد، کشور به سرعت در حال رفتن به سمت چاله جمعیتی است و به گفته رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت صابر جباری فاروقی «متوسط تولد اولین فرزند پس از ازدواج در ایران بالای ۴ سال است». یعنی در این جوان‌ها، فرزندآوری در سال‌های اول رخ نمی‌دهد.

جمعیت‌شناسان معتقدند پایبندی به الگوی تک‌فرزندی، علاوه بر اینکه کاهش جمعیت و چالش پیری جمعیت را برای جامعه به همراه دارد، باعث بروز فرزندسالاری، عدم تجربه شکست در فرزند، اختلالات رفتاری، عدم پذیرش مسئولیت در زندگی، احساس تنهایی و انزوای فرزند، ضعیف بودن در حس رقابت، ضعف در معاشرت با هم‌سالان، ضعف در رابطه زناشویی، تنهایی زودهنگام والدین یا همان سندروم آشیانه خالی و بسیاری از مشکلات دیگر می‌شود.

داده‌های پیمایش زندگی خانوادگی در ایران می‌گوید که ۵۰درصد زنان متاهل ایرانی یا فرزندی ندارند یا فقط یک فرزند دارند، البته بدون احتساب ۳.۵ میلیون زوج ناباروری که در کشور داریم و طالب فرزندآوری هستند.

استاد دانشگاه و جامعه‌شناس تقی آزاد ارمکی معتقد است که مسئله مهم و اساسی، مسئله اقتصادی است. «ما در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم و از فرزندآوری صحبت می‌کنیم که در تنگنای اقتصادی قرار داریم». خانواده و دختر و پسری که در طبقه متوسط قرار دارند و اتفاقا دغدغه فرزندآوری دارند را می‌توان با بهبود مسائل اقتصادی راضی به فرزندآوری کرد.

اما در مقابل کارشناس جمعیت ناصر چاووشی معتقد است که «اگر نگرش‌های فرهنگی حاکم بر فرزندآوری خانواده‌ها اصلاح نشود، بهبود شرایط اقتصادی جامعه هم ما را از خطر پیری جمعیت نجات نمی‌دهد.» وقتی فردگرایی بر فرهنگ جامعه غالب باشد، رفاه فرد بر حفظ بنیان خانواده و جامعه ارجحیت پیدا می‌کند و اشخاص در موضوعات مختلف فقط به منافع مادی و شخصی خود می‌اندیشد.

دکتر حجیه بی‌بی رازقی نصرآباد، دانشیار جمعیت‌شناسی موسسه تحقیقات جمعیت کشور، می‌گوید ضمن اینکه باید شرایطی فراهم شود تا زوج‌های جوان بتوانند ایده‌آل‌های باروری خود را در زمان مناسب عملی کنند، حمایت از حقوق سلامت باروری افراد، «تکریم مادری و حمایت از زنان و خانواده و بازنگری در سیاست‌های فرهنگی و آموزشی» از قبیل محتوای کتاب‌های درسی و سایر محصولات فرهنگی از جمله موارد دیگر هستند که می‌تواند در این زمینه موثر باشند.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->