امانت داری کلامی چیست و چطور می توانیم رازنگه دار باشیم؟ | رمز رازداری علت کاهش قابل توجه حقوق بازنشستگان بهزیستی چه بود؟ افزایش بی‌رویه قیمت دارو | شوک دارویی به بیماران بازگرداندن بیش از نیم میلیون تبعه غیرمجاز افغانستانی از مرز دوغارون طی ۱۰ماهه نخست ۱۴۰۳ برنامه عملیاتی جدید وزارت آموزش و پرورش برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی مصرف سیگار و مواد دخانی، میزان باروری زنان را کاهش می‌دهد معرفی ورزش‌های مفید برای مبتلایان به دیابت استرداد متهم به کلاهبرداری ۴۶ میلیاردی به کشور تعداد دانشجویان مسموم دانشگاه فرهنگیان پیشوا به ۱۰۱ نفر رسید (۸ بهمن ۱۴۰۳) درخواست بازنشستگان تأمین اجتماعی برای پرداخت هرچه سریع‌تر معوقات متناسب‌سازی | جامعه بازنشستگان تاب‌آوری این گرانی‌ها را ندارد تهیه اطلس آسیب‌های اجتماعی در دستور کار وزارت آموزش و پرورش پرونده میلیاردی مهریه در شورای حل اختلاف مشهد به سازش ختم شد دادستان کل کشور در مشهد مطرح کرد: تسهیل پذیرش وثایق در راستای کاهش جمعیت کیفری | ارسال لایحه نحوه برگزاری تجمعات به معاونت حقوقی قوه قضاییه هزینه درمان اعتیاد زنان نیازمند رایگان شد تیراندازی با سلاح جنگی در یک قهوه‌خانه در میدان هفت تیر تهران (۸ بهمن ۱۴۰۳) تعرفه‌های جدید ثبت ازدواج و طلاق اعلام شد پزشکان در هر نسخه بیش از ۱۰ قلم آزمایش تجویز می‌کنند جوان مرگ مغزی به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۸ بهمن ۱۴۰۳) معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی: در نوروز ۱۴۰۴، ماندگاری زائر در مشهد بیشتر از سال‌های گذشته خواهد بود شرایط جدید صدور گواهینامه رانندگی اعلام شد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۸ بهمن ۱۴۰۳) | تقویت سامانه ناپایدار و بارش برف و باران طی فردا درگیری بر سر شرط‌بندی، منجر به قتل زن جوان شد چطور بفهمیم در مرحله پیش‌دیابت هستیم؟ مصوبه مجلس درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به مجمع تشخیص ارسال شد (۸ بهمن ۱۴۰۳) آیا غلات و حبوبات برشته شده انتخاب سالمی هستند؟ صد‌ها تخت دیالیز در انبار‌ها خاک می‌خورند زلزله ۵.۱ ریشتری در قصرشیرین کرمانشاه (۸ بهمن ۱۴۰۳) هوس شیطانی نتیجه‎‌ای جز جنایت هولناک نداشت پیش‌‎‌بینی بارش برف و باران در برخی نقاط کشور طی امروز و فردا (۸ و ۹ بهمن ۱۴۰۳) افزایش وزن رابطه نزدیکی با ابتلا به انواع سرطان‌ها دارد  آیا در معرض سکته قلبی هستیم؟
سرخط خبرها

استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟

  • کد خبر: ۳۰۷۳۶۳
  • ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۴
استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟
 ۲۸۱ روز از سال ۱۴۰۳ می‌گذرد و تهران از ابتدای سال تا الان فقط ۵ روز هوای پاک و ۱۷۷ روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روز‌ها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم.

به گزارش شهرآرانیوز، ۲۸۱ روز از سال ۱۴۰۳ می‌گذرد و تهران از ابتدای امسال تا الان فقط ۵ روز هوای پاک و ۱۷۷ روز هوای قابل قبول داشته و بقیه روز‌ها یا ناسالم بوده‌اند یا بسیار ناسالم.

یعنی ما تقریبا نیمی از سال را در هوای آلوده نفس کشیده‌ایم. آلودگی‌ای که آسیب‌های زیادی همراه خود دارد؛ از آسیب‌های مغزی گرفته تا انواع سکته، حملات آسم، تنگی نفس، تشدید بیماری‌های قلبی و حتی مرگ زودرس. دیگر شهر‌های بزرگ کشور هم تقریبا وضعیت مشابهی دارند و حال و روز بهتری از پایتخت ندارند.

سالانه حدود ۴۵ هزار نفر در کشور به دلایل منتسب به آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند که ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ مورد از این مرگ‌ومیر‌ها مربوط به ساکنان تهران است. به گفته کارشناسان، آلودگی هوا سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشور و حدود ۲.۵ میلیارد دلار به اقتصاد پایتخت خسارت می‌زند.

باید ببینیم با کدام آلاینده مواجه‌ایم

دولت‌ها تاکنون کاری برای رفع معضل بزرگ آلودگی هوا انجام نداده‌اند و "قانون هوای پاک" سال‌ها است که فراموش شده و در حال خاک خوردن است. تنها کاری که در زمان آلودگی حاد هوا در پایتخت انجام می‌شود، تعطیلی ادارات دولتی و بانک‌ها، غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌ها و طرح زوج و فرد خودرو‌ها از درِ منازل است.

در این میان افراد زیادی هستند که شغل دولتی ندارند و مجبورند صبح زود؛ یعنی در ساعات اوج آلودگی هوا از خانه بیرون بزنند و عصر یا شب به خانه برگردند که در هر دو حالت در معرض سموم آلاینده‌ها و آسیب‌ها و بیماری‌های ناشی از آن هستند. با این حساب افراد شاغل غیردولتی در هوای آلوده باید چطور مراقب سلامت خود باشند؟

دکتر مصطفی قانعی، پزشک محقق، فوق تخصص بیماری‌های ریه و عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی در پاسخ به این که آیا بالاخره ماسک تاثیری در مقابله با آلاینده‌ها دارد یا نه، می‌گوید: در بحث آلودگی هوا مهم است که بدانیم با چه نوع آلاینده‌ای مواجه هستیم. مثلا مونوکسیدکربن موجود در هوا باعث سردرد، گیجی و منگی می‌شود و نه ماسک از پس این آلاینده برمی‌آید و نه هیچ خوراکی‌ای می‌تواند آن را بی‌اثر کند. تنها راهش این است که در این هوا بیرون نرویم. اگر درباره ذرات معلق (PM ۲.۵) صحبت می‌کنیم که مهم‌ترین آلاینده شهر تهران است، باید بدانیم که ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون بیشترین آسیب را به ما می‌زنند. اگر بخواهیم سیب‌های ناشی از ذرات را حل کنیم، راهش این است که از ماسک‌های N ۹۵ استفاده کنیم. اینجا ماسک کمک‌کننده است. 

این فوق تخصص ریه ادامه می‌دهد: گاهی مسبب آلودگی هوا گاز‌هایی مثل نیتروژن دی‌اکسید و سولفوردی‌اکسید هستند که از هر چیزی عبور می‌کنند و ماسک دربرابر این گاز‌ها هیچ کاربردی ندارد و هیچ کاریش نمی‌شود کرد و تنها توصیه این است که مصرف غذا‌های حاوی آنتی‌اکسیدان و دارو‌های آنتی‌اکسیدان را بیشتر کنیم تا عوارض این گاز‌ها در بدن‌مان کمتر شود.

افراد دچار تنگی نفس مراقب باشند

دکتر قانعی در ادامه به گروه‌هایی اشاره می‌کند که بیماری‌های ریوی دارند یا در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند. او می‌گوید: گروه‌هایی که قبلا به دود، بو، عطر، ادکلن و سیگار حساس بودند، می‌توانند اسپری سالباتامول را که به اسپری آبی‌رنگ معروف است، از داروخانه تهیه کنند و همیشه همراه خود داشته باشند و اگر در هوای آلوده دچار سرفه یا تنگی نفس شدند، آن را اسپری کنند تا تنگی نفس‌شان برطرف شود.

این فوق تخصص ریه می‌گوید: به هر حال بعضی‌ها شغل‌شان طوری است که نمی‌توانند در روز‌های بسیار آلوده، کار و معاش خود را تعطیل کنند و اتفاقا در مناطق آلوده هم زندگی یا کار می‌کنند. از طرف دیگر ممکن است یک بیماری ریوی قبلی داشته باشند. چنین افرادی می‌توانند این اسپری را همراه خود داشته باشند تا در مواقع لزوم از آن استفاده کنند تا معاش‌شان هم مختل نشود. این اسپری قیمتی ندارد و البته برای افراد سالم اصلا توصیه نمی‌شود. تنها به افرادی توصیه می‌شود که در هوای آلوده دچار تنگی نفس می‌شوند.

اسپری سالبوتامول نوعی داروی استنشاقی است که بیماران مبتلا به آسم و همچنین افرادی که مشکلات تنفسی دارند، از آن استفاده می‌کنند. این دارو برای بازکردن راه‌های هوایی ریه استفاده می‌شود. به طوری که با شل کردن عضلات در سیستم تنفسی، جریان هوا را بهبود می‌بخشد و تنگی نفس را کاهش می‌دهد یا برطرف می‌کند.

بیماران قلبی اصلا از خانه بیرون نیایند

قانعی در ادامه به افراد با بیماری‌های قلبی هم اشاره می‌کند و می‌گوید: افرادی که بیماری قبلی دارند، در هوای آلوده اصلا از خانه بیرون نیایند. ما در چند روز اخیر چندین فوت ناشی از بیماری‌های قلبی در تهران داشته‌ایم. فرد با بیماری قلبی، در هوای آلوده از خانه بیرون می‌آید و عروق کرونرش اسپاسم می‌کند و با یک تعریق، ناگهان ریتم قلبش به هم می‌خورد و می‌میرد.

به گفته این فوق تخصص ریه، بیشتر این افراد بالای ۵۰ – ۶۰ ساله هستند و استنت قلبی (فنر قلب) دارند، تحت نظر پزشک هستند و دارو‌های پلاویکس (Plavix)، آسپرین و درکل دارو‌های ضد لخته خون مصرف می‌کنند. این افراد نباید ریسک کنند و هیچ تبصره‌ای برایشان وجود ندارد و به هیچ وجه در هوای آلوده نباید از خانه بیرون بیایند.

قانعی اضافه می‌کند:، اما اگر احیانا زمانی مجبور شدند در هوای آلوده از خانه بیرون بیایند، حتما قرص زیر زبانی نیتروگلیسرین خود را همراه داشته باشند تا اگر در قفسه سینه خود احساس سنگینی و فشردگی کردند، فوری آن را زیر زبان خود بگذارند تا مشکلی برایشان پیش نیاید.

منبع: همشهری

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->