تأکید رئیس بنیاد شهید بر مستندسازی دقیق از زندگی شهدای جنگ ۱۲ روزه افتتاح مشترک سامانه سجا بین ایران و عراق برای تسهیل تردد زائران رئیس ستاد اربعین عراق: تأمین امنیت زائران برای ما در اولویت قرار دارد افتتاحیه مدرسه دارالعلم در حرم امام‌رضا(ع) توقیف یک تریلی با راننده ۱۳ ساله شهادت ۳۴ دانش آموز ایرانی به دست رژیم کودک کش اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه + تصاویر و اسامی مشهد در آستانه میزبانی از جمعیت میلیونی زائران در دهه پایانی صفر ۱۴۰۴ | ثبت‌نام ۴۵۰ کاروان پیاده تا امروز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) پیام آیت‌الله سیستانی در پی فاجعه الکوت عراق استقبال از پیکر «سردار شهید غلامحسین غیب‌پرور» در فرودگاه شیراز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) گذر از مرز مهران در کمتر از ۵ ثانیه | همه چیز برای زائران اربعین مهیاست لزوم اجرای طرح ملی احیای پیوند قرآن و مسجد همایش بانوان زینبیِ عرب‌زبان در حرم امام‌رضا(ع) برگزار شد زائران اربعین در چه رده سنی نیاز به مجوز ندارند؟ پیکر مطهر شهید «سید حسن حسینی‌نژاد» در مشهد تشییع می‌شود + جزئیات افزایش تعداد متقاضیان حوزه علمیه خراسان نسبت به سال ۱۴۰۳ کتابخانه مرکزی حرم رضوی، میزبان نشریات با محور «کودک، فلسطین و محرم» رویداد ملی «ایران برنده بازی» با محوریت مقاومت، ۶ میلیون مخاطب را جذب کرد روایت عاشورا بر روی نمادین‌ترین سازه‌های شهری ایران ایوان و مناره عباسی حرم مطهر امام رضا(ع) مرمت شد آغاز فعالیت ۱۱۰ موکب ایرانی و عراقی برای اربعین ۱۴۰۴
سرخط خبرها

ارزش شبیه‌سازی اخلاقی به پیامبر خدا (ص)

  • کد خبر: ۳۱۳۵۲۹
  • ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۵
ارزش شبیه‌سازی اخلاقی به پیامبر خدا (ص)
آخرین و بهترین پیامبر خدا، حضرت محمد مصطفی (ص)، برای توسعه و اتمام و اکمال مکارم اخلاقی برانگیخته شدند، بنابراین فلسفه بعثت، آموزش مکارم و فضایل اخلاقی و آراستگی جهانیان به ارزش‌های اخلاقی است.

آخرین و بهترین پیامبر خدا، حضرت محمد مصطفی (ص)، برای توسعه و اتمام و اکمال مکارم اخلاقی برانگیخته شدند، بنابراین فلسفه بعثت، آموزش مکارم و فضایل اخلاقی و آراستگی جهانیان به ارزش‌های اخلاقی است. همه مردم جهان باید از گفتار و رفتار پیامبر اسلام، فضایل و مکارم زیبای اخلاقی را بشناسند و تلاش کنند آنها را در خود ایجاد کنند.

وظیفه عموم انسان‌ها «شبیه‌سازی» است. سزاوار است بندگان خدا خودسازی کنند و شباهت‌های اخلاقی خویش با پیامبر خدا را افزایش دهند. این شبیه‌سازی، مقدس و دارای ارزش فراوان است؛ زیرا پیامبر اسلام خود بر شبیه‌سازی اخلاقی تأکید کرده و در سخنان خویش، شبیه‌ترین افراد به خود از منظر اخلاق را توصیف و معرفی کرده‌اند. انسان‌ها همواره نیازمند اسوه حسنه و الگوی عالی اخلاقی‌اند تا با پیروی از وی و سرمشق قرار دادن او و شباهت‌سازی با او، در طریق رشد و کمال و سعادت گام بردارند.

شبیه‌ترین افراد به پیامبر (ص) در اخلاق

پیامبر خدا در آموزه‌های اخلاقی به اصحاب خویش، بر ضرورت تقویت شباهت‌های اخلاقی مسلمانان به اخلاق نبوی، تأکید می‌کردند.

روزی پیامبر خدا، حضرت محمد (ص)، از اصحاب پرسیدند: «الا اخبرکم باشبهکم بی اخلاقا؟ آیا به شما از شبیه‌ترینتان به خودم در اخلاق، خبر ندهم؟ اصحاب گفتند: بلی یا رسول‌ا.. سپس پیامبر فرمودند: احسنکم اخلاقا و اعظمکم حلما و ابرکم بقرابته و اشدکم انصافا من نفسه فی الغضب و الرضا: خوش‌اخلاق‌ترین شما و بردبارترین و حلیم‌ترینتان، نیکوکارترینتان به نزدیکانش، و باانصاف‌ترینتان در خشم و خشنودی است». (تحف‌العقول عن آل‌الرسول، ابن‌شعبه حرانی، ص ۴۹، بحارالانوار، ج ۷۷، ص ۱۵۲). در این حدیث نبوی چهار فضیلت اخلاقی ذکر شده است و با صیغه افعل تفضیل، بالاترین و بهترین اشخاص در آن صفات، نزدیک‌ترین انسان‌ها در اخلاق به پیامبر اعظم، توصیف شده‌اند.

چهار صفت زیبای اخلاقی که در این حدیث نبوی، معیار شباهت اخلاقی انسان‌ها با پیامبر اعظم قرار گرفته است، برترین و مهم‌ترین آنهاست.

حسن خلق عالی

حسن‌خلق و خوش‌اخلاقی و برخورد نرم و ملایم و با روی گشاده و سخنان زیبا و دل‌نشین برخورد کردن، از اصول اخلاق اجتماعی است. پیامبر خدا (ص) خوش‌اخلاق‌ترین انسان الهی بوده‌اند و شبیه‌ترین انسان‌ها به پیامبر در حسن‌خلق، نیز نزدیک‌ترین آنان به رسول‌ا... است. پیامبر خدا (ص) با به‌کار بردن صیغه افعل تفضیل از واژه «حسن‌خلق» و با تعبیر «احسنکم اخلاقا»، ضرورت تلاش حداکثری و خودسازی در آرایش خلق خویش به حسن‌خلق را آموخته‌اند. بهترین افراد در حسن‌خلق، شبیه‌ترین آنان به پیامبر اکرم است. مؤمنان باید در خوش‌اخلاقی پیشگام باشند و با حسن‌خلق، جهانیان را به‌سوی دین اسلام و سنت نبوی جذب کنند.

حلم عظیم

بزرگ‌ترین حلم را بزرگ‌ترین شخصیت الهی یعنی پیامبر اسلام دانسته‌اند. اکنون به هر میزان حلم انسان بزرگ‌تر شود، حلم عظیم موجب تشابه اخلاقی افزون‌تر با پیامبر اعظم می‌شود. جمله «اعظمکم حلما»، ضرورت بردباری و تحمل زیاد و مدارا و نرمش و پیشرفت در آن و افزودن را نشان می‌دهد. اصل حلم، زیباست، اما بزرگ‌ترین اشخاص در حلم و بردبارترین آنان، شبیه‌ترین آنان در اخلاق به پیامبر است.

انصاف در غضب و رضایت

گاهی خشم و گاهی خشنودی، موجب سرکشی و زیر پا گذاشتن خط قرمز‌ها می‌شود و مستی غضب یا رضایت، انسان‌ها را از برخورد عادلانه و رعایت انصاف بازمی‌دارد. هرکه در ارتباطات و معاشرت‌هایش، هرگز از عدالت و انصاف خارج نشود، در راه شبیه‌سازی خویش به پیامبر اکرم تلاش می‌کند.

شدیدترین اشخاص در پای‌بندی به انصاف و رعایت عدالت، هم در خشم و هم در خوشحالی، شبیه‌ترین آنان به پیامبر خداست. «اشدکم انصافا من نفسه فی الغضب و الرضا»، معیار شباهت در سطح عالی با پیامبر خداست. انصاف و عدالت، زیبا و خوب است، اما شدت انصاف آن‌هم در هنگام خشم و خشنودی، موجب بیشترین شباهت به رسول‌ا... می‌شود. پیامبر عدالت، شدیدترین انسان‌ها در رعایت انصاف را، شبیه‌ترین آنان در اخلاق به خود می‌داند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->