به گزارش شهرآرانیوز؛ چند سالی میشود که بازارهای شهرمان از انحصار شیرگاو خارج شده و لبنیات حیوانات دیگری مانند شتر به آن راه یافتهاست. لبنیاتی که از پس گذشت چندینسال هنوز نتوانستهاند جایگاه واقعی خودشان را در سفره غذایی مردم پیدا کنند. یکی از این گروههای لبنی، شیر شتر است که به آن طلای سفید صحرا گفته میشود و از دیرباز در بسیاری از فرهنگها و تمدنها افزونبر یک نوشیدنی مغذی، دارویی شفابخش هم محسوب میشدهاست.
برای همین قصد داریم در گزارش امروزمان به کمک دکتر مرتضی کاشانینژاد، استادیار گروه فناوریهای سبز موادغذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایعغذایی به بررسی فواید تغذیهای و درمانی شیرشتر بپردازیم که توسعه فرهنگ مصرف آن در جامعه راهکاری برای تقویت امنیت غذایی و سلامت جمعیت در مقابله با بحرانهای زیستمحیطی آینده است.
یک لیوان شیرشتر ۱۰۰ کالری انرژی دارد.
در منابع طبسنتی شیر شتر طبع گرم و رو به اعتدالی بیان شدهاست که این طبع گرم اشتهاآور و محرک نیروی جنسی است.
بسته به نوع غذا و اقلیم محل پرورش شتر، شیر آن کمی شور یا طعمی نسبتا شیرین دارد که میتوان آن را مستقیم یا با افزودن به نوشیدنیهای گرم و سرد دیگر مصرف کرد. بااینهمه، تنوع لبنیات آن بسیار زیاد است:
*از آغوز شتر بهعنوان مادهای سرشار از آنتیبادی و پروتئینهای درمانی در طبسنتی و نوین استفاده میشود.
برخی ترکیبات پروتئینی و آنزیمهای خاص شیر شتر مشابه انسولین در بدن عمل میکنند، ازاینرو مصرف منظم این شیر میتواند در تنظیم قندخون و کاهش نشانههای دیابت نوع ۱ و ۲ مؤثر باشد.
شیر شتر افزونبر اینکه برخی پروتئینهای حساسیتزای شیر گاو را ندارد، ترکیباتی دارد که واکنشهای حساسیتزا را کاهش میدهد.
بهعلت وجود پروتئینهای خاص و مواد سوختوساز منحصربهفرد در شیر شتر اضافه کردن آن به رژیمغذایی افراد اوتیسمی میتواند برخی نشانههای رفتاری و اختلالات گوارشی آنها را بهبود بخشد.
شیر شتر دارای مواد آنتیاکسیدانی، فاکتورهای ضدالتهابی و پپتیدهای تنظیمکننده ایمنی است که میتواند در مقابله با استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماریهای مزمن مفید باشد.
اسیدهای چرب زنجیره متوسط و ترکیبات زیستفعال شیر شتر، تعادل میکروبی روده را حفظ و تقویت ویتامینها و جذب مواد مغذی را در دستگاه گوارش افزایش میدهد.
پروتئین زیاد و چربی کم شیر شتر آن را به یک نوشیدنی عالی برای همه تبدیل کردهاست، بهویژه افرادی که قصد لاغرشدن دارند.
هنگام خرید شیر شتر باید به تازگی، پاستوریزه بودن و مجوزهای بهداشتی آن دقت کرد. مصرف شیر غیرپاستوریزه میتواند به انتقال برخی بیماریهای مشترک انسان و دام منجر شود.
شیر شتر باید در یخچال نگهداری و بین سه تا پنج روز پس از تولید مصرف شود. ولی فراوردههای پاستوریزه یا خشک شده آن مانند پودر شیر قابلیت ماندگاری طولانیتری دارند.
افرادی که سابقه آلرژی یا بیماریهای گوارشی خاصی دارند، برای مصرف منظم این شیر بهتر است با پزشک مشورت کنند؛ هرچند شیر شتر آلرژیزایی کمتری دارد.
خانمهای باردار، بیماران مزمن یا کسانی که داروهای خاصی مصرف میکنند، در مصرف هر نوع شیر یا فراورده آن باید رعایت احتیاط را داشتهباشند تا از تداخلات احتمالی دارویی یا واکنشهای ناخواسته پیشگیری شود.