مراسم گرامیداشت یاد احمد پژمان برگزار شد کارگردان برنده اسکار، بر علیه هوش مصنوعی شد! «جانی دپ» با یک فیلم اقتباسی به سینما می‌آید بوکر به کودکان هم جایزه می‌دهد فصل جدید «جنگ ستارگان» در راه است | مذاکرات برای ساخت این فیلم ادامه دارد آیین اختتامیه چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران + اسامی برگزیدگان و تصاویر نامزدهای چهل و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران معرفی شدند ابهام در سرنوشت دو اثر منتشرنشده داریوش مهرجویی محمدحسین لطیفی بازیگر «گلوریا» شد خبرهایی از ساخت فصل دوم «اجل معلق» بهروز شعیبی امشب (۲ آبان۱۴۰۴) به «هفت» می‌آید چرا کنسرت عرفان طهماسبی در اهواز لغو شد؟ «قایق‌سواری در تهران» رسول صدرعاملی ساخته می‌شود + عکس نخستین تصاویر از سریال «شیش ماهه» منتشر شد جایزه بهترین فیلم جشنواره بین‌المللی باکو به فیلم‌ساز ایرانی رسید برگزیدگان «پنج» معرفی شدند | دوربین طلای افتخاری به مهوش شیخ‌الاسلامی رسید «احمد احمدپور» بازیگر خردسال «فیلم خانه دوست کجاست» کیارستمی درگذشت + علت فوت واحد خاکدان، نقاش ایرانی درگذشت + بیوگرافی (یکم آبان ۱۴۰۴) بازبینی آثار سی‌وپنجمین جشنواره تئاتر خراسان رضوی، از سوم آبان‌ماه آغاز می‌شود حکایت مثال گویا و برتری رئال زاراگوزا
سرخط خبرها

معرفی کتاب «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش» نوشته ایرج پارسی‌نژاد

  • کد خبر: ۳۵۸۱۱۸
  • ۲۲ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۱
معرفی کتاب «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش» نوشته ایرج پارسی‌نژاد
بسیاری از علاقه‌مندان ادبیات با ویژگی‌ها، نوآوری‌ها و شعر‌های نیمایوشیج آشنا هستند؛ اما شمار کمتری او را از خلال یادداشت‌های شخصی‌اش، تأثیر جامعه بر زندگی او و آدم‌های کمتر شناخته‌شده پیرامونش می‌شناسند.

امیررضا زاتی | شهرآرانیوز، ایرج پارسی‌نژاد، که با آثاری چون «نقد ادبی و نیما»، «نقد ادبی و خانلری» و… شناخته می‌شود، در کتاب خود یادداشت‌های نیما را گردآوری کرده و با نگاهی تحلیلی و انتقادی به بررسی آن‌ها پرداخته است. او رویکردی خاکستری و گاه حتی منفی به نیما دارد و از هرگونه تقدس‌بخشی به شخصیت او پرهیز می‌کند. البته در پایان کتاب یادآور می‌شود: «خواننده باید بپذیرد که این یادداشت‌ها از یک منتقد ادبی با حواس جمع نیست؛ از شاعری پریشان‌احوال است که چه بسیار شب‌ها، در عالم ... و بی‌خودی، خواسته با خودش حرف بزند و دردِدل کند.»

اگر به‌دنبال اولین آثار در این حوزه هستید، کتاب «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش» نخستین تلاش به‌شمار نمی‌آید؛ پیش‌تر نیز پژوهشگرانی چون زنده‌یاد سیروس طاهباز (که ایرج پارسی‌نژاد این کتاب را به او تقدیم کرده)، محمد حقوقی، مهدی اخوان ثالث و دیگران در این مسیر قلم زده‌اند. بااین‌حال، شاید دلیل تمایز این کتاب در نگاه تاریخی و متفاوت آن به یادداشت‌های نیما و همچنین اختصار و فشردگی‌اش باشد. در عین حال، مهم‌ترین ضعف کتاب این است که اگر خواننده آشنایی چندانی با تاریخ زندگی نیما نداشته باشد، با نام‌های فراوان و چهره‌های کمترشناخته‌شده‌ای مواجه می‌شود که ناگزیر باید جداگانه درباره‌ی آن‌ها جست‌و‌جو کند.

ساختار کتاب به‌گونه‌ای است که ابتدا خلاصه‌ای از زندگی نیما ارائه می‌شود؛ سپس اندیشه‌های سیاسی او، ارتباطش با حزب توده و در نهایت چرخش ناگهانی‌اش از گرایش‌های چپ به سوی دین و تصوف بررسی می‌شود. نویسنده از «ارتجاع ادبی» نیما سخن می‌گوید و نارضایتی‌های او از وضعیت معیشت، محیط‌های دانشگاهی و حتی برخی بزرگان ادبیات را برجسته می‌کند.

در بخش پایانی نیز روابط نیما با چهره‌های تأثیرگذار زندگی‌اش، چون ناتل خانلری، احمد شاملو، عالیه خانم، اخوان ثالث، جلال آل‌احمد و حتی پدر و مادرش بررسی می‌شود.

چاپ نخست کتاب «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش» را «فرهنگ نشر نو» با همکاری «نشر آسیم» در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است. این اثر ۱۴۶ صفحه‌ای با قیمت ۱۷۰ هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->