حماس، یک یهودی را از زندان اسرائیل نجات داد| «نادر صدقه» کیست؟ وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف تلفنی گفت‌و‌گو کرد ۴۷ مورد نقض آتش‌بس جنگ غزه توسط اسرائیل (۲۶ مهر ۱۴۰۴) گمانه زنی‌ها درباره دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی شهادت یک لبنانی در حمله پهپادی اسرائیل به لبنان (۲۶ مهر ۱۴۰۴) افزایش آمار شهدای غزه به بیش از ۶۸ هزار نفر (۲۶ مهر ۱۴۰۴) یک نماینده مجلس: تصویب CFT هزینه‌های تجارت را کاهش می‌دهد عضو کمیسیون آموزش مجلس: عدالت آموزشی بدون تقویت سمپادها محقق نمی‌شود سخنگوی طالبان: فعلاً به نقض آتش‌بس توسط پاکستان پاسخ نمی‌دهیم عضو کمیسیون عمران مجلس: تصویب «CFT» پیام مثبتی به عرصه اقتصاد کشور داد سفیر جدید لبنان در ایران معرفی شد (۲۶ مهر ۱۴۰۴) متن قانون پیوستن ایران به CFT منتشر شد رفیع‌زاده: نظام اداری با هدف رضایتمندی مردم اصلاح خواهد شد پیام تسلیت رهبر معظّم انقلاب در پی درگذشت سردار علیرضا افشار وقوع حادثه دریایی در سواحل یمن (۲۶ مهر ۱۴۰۴) طرح ساماندهی نیروهای شرکتی از دستور کار دولت خارج نشده است آیت‌الله علم‌الهدی: کنگره بزرگداشت ۱۸ هزار شهید، بزرگ‌ترین رزمایش قدرت ملی در برابر دشمنان بود | سپاه می‌تواند محور اقتدار فرهنگی کشور باشد معاون ترامپ برای پیگیری بخش دوم توافق غزه به اراضی اشغالی می‌رود پزشکیان به قزاقستان سفر می‌کند حقوق مهرماه پزشکیان به حساب جامعه خیران مدرسه‌ساز واریز شد (۲۶ مهر ۱۴۰۴) + عکس عضو کمیسیون عمران مجلس: استیضاح وزیر راه رأی نمی‌آورد رزمایش مشترک دریایی ایران و جمهوری آذربایجان پایان یافت رئیس ستاد انتخابات استان خراسان رضوی: ۲۷ مهرماه، آخرین مهلت استعفای داوطلبان مشمول ماده ۴۱ است قانون پیوستن ایران به CFT از سوی قالیباف ابلاغ شد (۲۶ مهر ۱۴۰۴) عراقچی در گفت‌وگوی تلفنی با امیرخان متقی: ایران آماده کمک برای کاهش تنش‌ و تسهیل گفت‌و‌گو‌ میان افغانستان و پاکستان است کشف بیش از ۴۶۰۰ پالت مژه مصنوعی قاچاق در مشهد تحلیل نشنال اینترست درباره احتمال بازگشت آمریکا به بگرام | واکنش احتمالی ایران، چین و روسیه چه خواهد بود؟
سرخط خبرها

برجام فردا (شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد

  • کد خبر: ۳۶۶۱۱۷
  • ۲۵ مهر ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۹
برجام فردا (شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد
یک دیپلمات ارشد روسیه امروز، جمعه، یادآوری کرد که توافق هسته‌ای برجام از فردا (۱۸ اکتبر / ۲۶ مهر ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ «برجام» که ۱۰ سال پیش به امید پایان‌دادن به اختلافات میان ایران و غرب بر سر برنامه هسته‌ای تهران منعقد شده بود، از فردا با منقضی‌شدن قطعنامه موید آن در شورای امنیت (قطعنامه ۲۲۳۱) به پایان خواهد رسید.

این موضوع را میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، امروز جمعه در حساب کاربری‌اش در ایکس یادآوری کرده است.

قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۹ تیر ۱۳۹۴) تصویب شد و «برنامه جامع اقدام مشترک» یا همان برجام را تأیید کرد.

این قطعنامه تحریم‌های قبلی سازمان ملل علیه برنامه هسته‌ای ایران را لغو می‌کرد، اما محدودیت‌های جدیدی را بر این برنامه برای مدت زمانی مشخص اعمال می‌نمود.

یکی از ویژگی‌های کلیدی برجام و این قطعنامه وجود مفادی موسوم به «بند‌های غروب» (sunset clauses) در آن بود که مقرر می‌کرد محدودیت‌ها علیه ایران بایستی به تدریج و در تاریخ‌های مشخص برداشته شوند.

انقضای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ بر اساس بند ۸ آن است که مقرر می‌دارد تمام مفاد قطعنامه دقیقاً ۱۰ سال پس از «روز پذیرش برجام» (Adoption Day) خاتمه یابد. روز پذیرش برجام ۱۸ اکتبر ۲۰۱۵ (مصادف با ۲۶ مهر ۱۳۹۴) بود.

این تاریخ به عنوان «روز خاتمه» (Termination Day) شناخته می‌شود و به طور خودکار تمام نظارت‌ها و محدودیت‌های مرتبط با برجام را پایان می‌دهد، مگر اینکه شورای امنیت پیش از آن قطعنامه جدیدی تصویب کند که این اتفاق تا کنون رخ نداده است.

انقضای این قطعنامه بخشی از طراحی برجام بود و مقرر شده بود بعد از یک دهه موضوع هسته‌ای ایران از دستور کار شورای امنیت خارج شود و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فقط بر اساس «توافق جامع پادمان» بر برنامه هسته‌ای ایران نظارت کند.

توئیت اولیانوف

اولیانوف این موضوعات را در حساب کاربری‌اش در ایکس یادآوری کرده و نوشته است: «قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سال ۲۰۱۵ توافق هسته‌ای را تأیید کرد فردا منقضی می‌شود.»

وی اضافه کرده است: «برجام هم دیگر وجود نخواهد داشت. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها در چارچوب توافق جامع پادمانی در خصوص ایران بحث خواهد کرد. شاهد وضعیت جدیدی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران خواهیم بود.»

ادعای احیای تحریم‌ها

انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ در شرایطی رخ خواهد داد که کشور‌های غربی بر خلاف مفاد مندرج در آن قطعنامه‌های تحریمی قبلی را علیه ایران بازگردانده‌اند.

کشور‌های غربی ضمن متهم کردن ایران به عدم پایبندی به تعهداتش در برجام ادعا کرده‌اند که تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران از روز ۷ مهر احیا شده‌اند.

سازمان ملل متحد هم در بیانیه‌ای در همان روز اعلام کرده که ۶ قطعنامه تحریمی شورای امنیت به شماره‌های ۱۶۹۶ (مصوب ۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (مصوب ۲۰۰۶)، ۱۷۴۷ (مصوب ۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (مصوب ۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (مصوب ۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (مصوب ۲۰۱۰) همانند قبل از اجرای برجام به اجرا درخواهند آمد.

روسیه، چین و ایران با این ادعا مخالفت کرده و گفته‌اند که اجرای تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱، از جمله محدودیت‌ها و رویه‌های پیش‌بینی‌شده در آن بایستی در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ خاتمه پیدا کنند.

در روز انعقاد برجام رئیس‌جمهور وقت ایران حسن روحانی این توافق هسته‌ای را «الگویی برای تعامل سازنده با جهان» معرفی کرده بود که می‌تواند به حل تمامی مشکلات اقتصادی ایران منجر شود.

او در ساعات آغازین اعلام حصول توافق گفته بود که برجام «طومار تحریم‌ها را در هم پیچیده، حقوق هسته‌ای ایران را تثبیت کرده و اقتصاد ایران را در مدار اقتصاد جهان قرار داده است».

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->