سیدجواد هاشمی: بودجه چند دهه سینمای کودک به پای سریال سلمان فارسی نمی‌رسد

  • کد خبر: ۴۵۱۵۱۲
  • ۱۹ مهر ۱۴۰۵ - ۱۴:۱۶
سیدجواد هاشمی
کارگردان فیلم یکی میاد دنبالم و برنده جایزه ویژه میناب در سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان می‌گوید: متاسفم که مجموع هزینه‌ای که برای سینمای کودک شده، به اندازه بودجه یک سریال مانند سلمان فارسی نیست.
مریم ضیغمی
خبرنگار مریم ضیغمی

به گزارش شهرآرانیوز، سیدجواد هاشمی، کارگردان فیلم یکی میاد دنبالم که در سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان موفق به دریافت جایزه ویژه میناب در بخش کودک شد، این جایزه را فراتر از یک موفقیت سینمایی می‌داند و آن را مسئولیتی در قبال کودکان و نوجوانان کشور توصیف می‌کند.

او در گفت و گو با شهرآرانیوز درباره انگیزه ساخت این فیلم و حضورش در جشنواره می‌گوید: این فیلم را به شهدای مدرسه میناب تقدیم کرده‌ام و طبیعتاً دریافت این جایزه مسئولیت سنگینی به همراه دارد. در ماه‌های اخیر، با توجه به جنگ‌هایی که به کشور ما تحمیل شده، دغدغه‌هایی وجود داشته که به نظرم سینماگران باید به آن‌ها توجه می‌کردند. فکر کردم شاید بتوان با ساخت فیلمی صادقانه، به‌روز و مهم، اثری را به جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان ارائه کرد.

هاشمی درباره استقبال داوران و مخاطبان کودک از فیلمش توضیح می‌دهد: داوران کودک و نوجوان از میان ۲۲ اثر شرکت‌کننده، پنج فیلم را نامزد کردند که خوشبختانه فیلم من هم در میان آن‌ها بود. این اتفاق برایم خوشحال‌کننده است؛ به‌ویژه اینکه چهار فیلم دیگر، آثاری فانتزی و متفاوت در سینمای کودک بودند. فیلم من در مرحله نخست انتخاب‌های کودکان و نوجوانان قرار نگرفت و فیلم عموی بچه‌ها انتخاب شد، اما همین که بچه‌ها فیلمم را دوست داشتند، برایم جذاب و ارزشمند بود. مخاطب اصلی من کودکان هستند. اگر بزرگ‌ترها از فیلم استقبال نکنند، برایم مسئله‌ای نیست، اما خوشحالم که فیلمم در میان نامزدهای مورد توجه کودکان قرار گرفت.

سینمای کودک با حرف رشد نمی‌کند

این کارگردان درباره دلایل ناکامی سینمای کودک در دستیابی به جایگاهی پایدار در اکران و اقتصاد سینما می‌گوید: زمانی که برای دریافت جایزه روی صحنه رفتم، به مسئولان گفتم تا وقتی گفتار به رفتار تبدیل نشود، رشد سینمای کودک تقریباً ناممکن است. در سراسر دنیا از کودکان و نوجوانان به‌عنوان آینده‌سازان کشورها یاد می‌شود؛ نسلی که قرار است آینده را در دست بگیرد، اما در کشور ما گاهی اهمیت این موضوع در عمل فراموش می‌شود.

او ادامه می‌دهد: رئیس‌جمهور در سازمان ملل درباره شهدای مدرسه میناب صحبت می‌کند و بر اهمیت کودکان تأکید دارد، اما این توجه باید در رفتار و عملکرد مسئولان هم دیده شود. متأسفانه در عمل، آن‌طور که شایسته است به کودکان اهمیت داده نمی‌شود و این موضوع جای تأسف و تعجب دارد. من روی صحنه گفتم باید هر روز برای بچه‌ها فیلم ساخته شود. برای بزرگ‌ترها آثار فاخر زیادی تولید می‌کنیم، اما کودکان هم به همان اندازه، بلکه بیشتر، به توجه و سرمایه‌گذاری نیاز دارند.

جشنواره امسال با آثار بهتری همراه بود

هاشمی با اشاره به وضعیت تولیدات سی‌وهشتمین جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان، از بهتر شدن شرایط این دوره نسبت به سال‌های گذشته می‌گوید: حامد جعفری در دو سال اخیر کارهایی انجام داده که باعث شده جشنواره امسال در مقایسه با چند دوره گذشته وضعیت بهتری داشته باشد. امسال دست‌کم چهار یا پنج فیلم خوب در جشنواره داشتیم و امیدوارم این آثار در اکران عمومی نیز با استقبال تماشاگران روبه‌رو شوند. در مجموع، تولیدات مناسب‌تری داشتیم.

او انتخاب‌های هیئت داوران را نیز نشانه‌ای از تغییر رویکرد در جشنواره می‌داند و می‌افزاید: به نظر می‌رسد هیئت داوران از رویه‌های گذشته فاصله گرفته و قرار نیست صرفاً آثاری انتخاب شوند که در اکران عمومی با استقبال مواجه نمی‌شوند. به نظر من، نگاه داوران به سمتی رفته که پویایی بیشتری در سینمای کودک و نوجوان ایجاد کند و مردم دوباره به سالن‌های سینما بیایند. این اتفاق می‌تواند به سینمای کودک که مدت‌هاست با مشکلات جدی روبه‌روست، جان تازه‌ای بدهد.

این کارگردان همچنین درباره نقاط قوت و ضعف جشنواره امسال بیان می‌کند: این دوره هم از نظر نحوه برگزاری و هم از نظر تولیدات، شرایط بهتری داشت. برگزاری جلسات پیچینگ از سوی بنیاد سینمایی فارابی و توجه و دقت حامد عفری به حوزه کودک و نوجوان، اتفاقات مثبتی بودند که امیدوارم تداوم پیدا کنند. امیدوارم جعفری همچنان در بنیاد سینمایی فارابی بماند، زیرا استمرار این رویکرد می‌تواند به بهبود شرایط سینمای کودک کمک کند.

تبلیغات ضعیف جشنواره و گلایه از شهرداری اصفهان

هاشمی در ادامه به ضعف تبلیغات جشنواره اشاره می‌کند و می‌گوید: یکی از مشکلات جدی این دوره، تبلیغات نامناسب بود. حتی بسیاری از مردم اصفهان از برگزاری جشنواره اطلاع نداشتند و این موضوع جای تأسف دارد. از شهرداری و استانداری اصفهان انتظار داریم در سال‌های آینده برای معرفی جشنواره و جلب توجه مردم، همکاری بیشتری داشته باشند.

او می‌افزاید: در سطح شهر بیلبوردهای متعددی وجود دارد، اما چرا نباید بخشی از این ظرفیت به تبلیغات فرهنگی اختصاص پیدا کند؟ یک بیلبورد فرهنگی می‌تواند در تغییر نگاه جامعه مؤثر باشد. شهرداری معاونت فرهنگی و اجتماعی دارد و انتظار می‌رود به چنین رویدادهایی توجه بیشتری نشان دهد. به نظر من، ضعف تبلیغات یکی از مشکلاتی است که هر سال در جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان تکرار می‌شود.

بودجه اندک سینمای کودک 

هاشمی در بخش دیگری از صحبت‌هایش، از آنچه نابرابری در تخصیص منابع به تولیدات فرهنگی می‌داند، انتقاد می‌کند و می‌گوید: متأسفم که در طول بیش از چهار دهه گذشته، مجموع هزینه‌ای که برای سینمای کودک شده، به اندازه بودجه یک سریال مانند سلمان فارسی نبوده است. این مسئله واقعاً تأسف‌برانگیز است. سلمان فارسی شخصیت بزرگی است و طبیعی است که مردم از ساخت چنین سریالی استقبال کنند، اما در کنار این موضوع باید به نابرابری موجود در حمایت از سینمای کودک هم توجه کرد.

او در پایان به گفت‌وگوی خود با معاون سیما در اختتامیه جشنواره اشاره می‌کند و می‌گوید: حتی در مراسم اختتامیه که معاون سیما کنارم نشسته بود، از او پرسیدم که آیا واقعاً قصد ندارید برای کودکان فیلم بسازید؟ به اعتقاد من، توجه به این گروه سنی نباید فقط در سخنرانی‌ها و شعارها خلاصه شود؛ این توجه باید در سیاست‌گذاری، تولید آثار و اختصاص بودجه نیز خودش را نشان دهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.