ارتباط با پروردگار از مسائلی است که در کتاب مقدس قرآن و بیانات پیامبر و امامان معصوم (ع) به آن اشاره و تأکید شده است. البته مهمتر و بیش از مسئله دعا کردن و خواست انسان به صورتهای مختلف، خود ارتباط با حق تعالی است مگر اینکه خواستهاش خدا و مسائل معنوی باشد. در واقع، خاصیت، نفع و ارزش دعا و درخواست کردن بیشتر از آن چیزی است که انسان از خدا میخواهد؛ بنابراین باید بر دعا کردن اهتمام داشت.
انسان باید بداند که یا دعا مستجاب است یا اینکه بهتر از آنچه خواسته است به او داده میشود یا برای آخرتش ذخیره میشود. بنابراین، بر خلاف اینکه در برخی موارد دعای فردی بد مستجاب میشود تا خدا صدایش را نشنود، گاهی دعای انسان خوب مستجاب نمیشود، زیرا خدا دوست دارد صدای این بنده بیشتر شنیده شود و با او حرف بزند. البته اینگونه بندهای که دیرتر به اجابت دعایش رسیده است در قیامت پاداشهای فوقالعادهای دریافت میکند به طوری که در آن روز میگوید کهای کاش خیلی از دعاهایش در دنیا مستجاب نمیشد.
همچنین یکی دیگر از عوامل مهم اجابت نشدن دعا گناه است یا در مورد دیگران ظلمی کرده باشد که مانع اجابت دعا میشود. امیرمؤمنان (ع) میفرماید: قلب و فکر شما در هشت چیز خیانت کرده است. [به همین علت دعایتان مستجاب نمیشود]:
۱- خدا را شناخته، اما حق او را ادا نکردهاید.
۲- به رسول او ایمان آورده سپس با سنتش مخالفت کردهاید.
۳- کتاب او را خوانده ولى به آن عمل نکردهاید.
۴- از مجازات و کیفر خدا مىترسید، اما همواره کارهایى مىکنید که شما را به آن نزدیک مىسازد.
۵- به پاداش الهى علاقه دارید، اما همواره کارى مىکنید که شما را از آن دور مىکند.
۶- شکر نعمت نمىکنید.
۷- دستور داده است دشمن شیطان باشید در حالی که با او طرح دوستى مىریزید.
۸- عیبهای مردم را نصبالعین خود ساخته و عیوب خود را پشت سر انداختهاید.
با این حال، چگونه انتظار دارید دعایتان به اجابت برسد در حالى که خودتان درهاى آن را بستهاید؟
۱. تقوا
۲. اصلاح اعمال
۳. امر به معروف و نهى از منکر
به هر حال با توجه به اینکه خداوند متعال، توانا، دانا، غنی، سخاوتمند و مهربان است، به طور طبیعی امکان اجابت دعا را دارد پس هر جا که درخواستی رد شد به طور حتم موانعی در کار بوده و یا ذخیرهای برای آخرت میشود.
بنابراین، از دعا غفلت نکنیم و در آن جدی باشیم، زیرا خیلی از کارها با آن انجام میشود. از سوی دیگر نیز اگر مواردی از درخواست ما اجابت نشد، ناامید نشویم.