به گزارش شهرآرانیوز، پنیرک یگ گیاه پر خاصیت میباشد که از فواید فراوانی برخوردار است؛ این گیاه برای درمان برخی از بیماریها بسیار حائز اهمیت است.
از نظر طب سنتی طبیعت گیاه پنیرک معتدل است که اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط خیلی رقیق را معتدل میکند.
برگها و غنچههای گل پنیرک شامل مخاط، تانن، فلاونوئیدها، روغن گیاهی، ویتامین C و مواد دیگر هستند.
آنتوسیانین گلیکوزید مالوین که یک ماده شیمیایی طبیعی است، تنها در گلها یافت میشود.
مالوا سیلوستریس به طور سنتی به عنوان یک درمان گیاهی برای آسم، برونشیت، سرفه، عفونتهای گلو و آمفیزم استفاده میشود.
هم چنین برای درمان زخم یا التهاب غشا مخاطی در دهان، گلو، معده و رودهها استفاده میشود.
به علت داشتن عوامل قابض، باکتریایی و خواص ضد التهابی اش، این گیاه میتواند به صورت موضعی به عنوان یک درمان گیاهی برای زخم ها، کورک ها، جوش ها، نیش حشرات، خارش پوست، اگزما، آکنه و تورم مفید باشد.
پنیرکهای معمول، کاربردهای سلامتی مشابه زیادی با مارشمالو دارد.
پنیرک معمول یک گیاه محبوب برای درمان بیماریهای تنفسی است و به آن کمک میکند، چون خواص درمانی دارد که میتواند به مشکلات مخاط دستگاه تنفسی فوقانی کمک کند. این گیاه حاوی مقدار زیادی از مواد مخاطی است که بافت ملتهب را با یک لایه محافظ پوشش میدهد.
چای تهیه شده از برگها یا گلهای این گیاه میتواند برای درمان سرفه، زکام و خشن شدن صدا به کار رود. گلها و برگها باید قبل از استفاده، به مدت چند ساعت در آب ولرم خیس بخورند.
برای حفظ خواص پزشکی این گیاه، نباید جوشانده شوند. امروزه، گلها و عصاره خشک شده در بسیاری از مخلوطهای چای تجاری و داروهای ضد درمانی مورد استفاده قرار میگیرند که برای تسکین سرفه در نظر گرفته شده است.
گفته میشود که چای از این گیاه به مادران شیرده کمک میکند تا شیر بیشتری تولید کنند. مالوا سیلوستریس نیز از آن به عنوان یک منبع غذا استفاده میکند.
دانههای آن شبیه به فندقهای جوان هستند و میتوانند در سالاد سبز همراه با برگها و گلها قرار بگیرند. استفاده از پنیرک در آشپزخانه عمدتاً فراموش شده است، اما قطعاً سزاوار بازگشت مجدد است.
دمنوش گل پنیرک دارای ویتامین و B و C فراوان میباشد، مقوی رحم و ادرار آور است و برای درمان بیماریهای کلیه ومثانه مانند سوزش مجاری ادراری و عفونت مثانه بسیارمفید و موثر است.
دمنوش پنیرک برای درمان یرقان و سلامت کبد و پاک کردن آن مورد استفاده قرار میگیرد و بسیار مفید است.
درمان تورم قسمتهای بالای راههای تنفسی و گلو، درمان تورمهای رودهای – معدی
دمنوش گلهای پنیرک برای رفع زکام و تورم دهان و گلو بسیار موثر است و به علت داشتن موسیلاژ، از داروهای مفید برای درمان سرفه است، همچنین دمنوش ساقه و برگ آن، موجب برطرف شدن گرفتگی صدا میشود.
دمنوش پنیرک سبب درمان دلپیچه میشود و ضد اسهال است. این دمنوش برای رفع تورمهای رودهای و معدهای و یبوست به دلیل خواص ملینی آن مفید است. این دمنوش خلط آوربوده و استعمال جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و حمام موجب رفع ناراحتیهای بواسیر، بعضی تومورها، ورم پلک چشم و ... میشود.
دمنوش پنیرک خاصیت نرم کنندگی پوست بدن را دارد و برای درمان جوش بسیار موثر است، میتوان این دمنوش را به صورت لوسیون برای نرم کردن پوست بدن به کار برد.
تهیه چای
در یک قوری ۲ گرم گل پنیرک و یک لیوان آب سرد میریزیم و اجازه میدهیم تا ۵ دقیقه بجوشد، سپس در حالیکه این چای در حال جوش است روی آن یک لیوان آب میریزیم و بعد از یک ربع آن را صاف میکنیم و این چای مفید را مینوشیم.
یک لیوان آب سرد ریخته را روی ۵ گرم برگ پنیرک بریزید و به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و یا روی ۵ گرم برگ، یک لیوان آب در حال جوشیدن میریزیم و درب آن را بپوشانیم تا دم بکشد، سپس بعد از ۱۵ دقیقه آن را صاف میکنیم. اگر میخواهید محلولهای سرد برگ پنیرک را مصرف کنید، قبل از مصرف، آن را کمی گرم کنید. برای هر بار مصرف این دمنوش، یک قاشق عسل به آن بیفزایید تا اثر آن قوی ترشود. روزی سه تا چهار بار این دمنوش را مصرف کنید.
نکات قابل توجه
۱- گل پنیرک، موسیلاژ و آنتوسیانین فراوان دارد که موجب بند آمدن سرفه و رفع گرفتگی صدا میشود.
۲- پس از صاف کردن دم کرده، برای استخراج تمام موسیلاژ گل را فشار دهید و سپس تفاله را دور بریزید.
۳- هنگام تهیهی فرآورده، بیش از ۵ دقیقه آن را نجوشانید، زیرا موجب هیدرولیز موسیلاژ میشود و محصول را کم اثر میکند.
۴- مصرف این گیاه برای درمان کم خونی، مفید است.
بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی در مورد استفاده از پنیرک در دوران بارداری و شیردهی وجود دارد؛ در مورد استفاده از آن در حد امن پیش بروید و زیاده روی نکنید و در این خصوص حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
گیاه پنیرک را به خوبی با مواد شوینده مخصوص سبزیجات، چندین مرتبه میشوئیم تا کاملا تمیز شود سپس آن را خرد میکنیم و با کمی آب میپزیم. سپس پیاز داغ و سیر داغ میکنیم و کمی زرد چوبه و فلفل به آن میافزاییم و چند تخم مرغ به آن میافزاییم، سپس این مخلوط را به پنیرک پخته شده اضافه میکنیم و ۵ دقیقه درب ظرف را میبندیم تا این مواد طعم دار شوند. این غذای خوشمزه را همراه ماست میل بفرمایید.