افتتاح هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب سلیمانیه با حضور ایران «شب سینمای کوتاه ایران در کانادا» برگزار می‌شود جنا اورتگا، بازیگر «ونزدی»: مردم فلسطین قهرمان من هستند جمعی از چهره‌های سینما و تلویزیون در عیادت سعید پیردوست + عکس افتتاحیه ۲۵۰۰ نفری جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان در اصفهان آغاز جشنواره فیلم کودک با ادای احترام به شهدای جنگ ۱۲ روزه پیام رئیس سازمان سینمایی به جشنواره کودک و نوجوان بهرام رادان: مخاطب نقش ما را در فیلم‌ها انتخاب می‌کند پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به جشنواره سی‌وهفتم کودکان و نوجوانان «جزر و مد» بازهم گرفتار توقیف شد محمدحسین مهدویان پس از «نیم‌شب» سراغ «کلاغ» رفت نیکولاس کیج به دنیای اسپایدرمن بازمی‌گردد بررسی «گوزن‌های اتوبان» در برنامه «هفت» امشب (۱۱ مهر ۱۴۰۴) معرفی داوران بخش فیلم‌‌های کوتاه داستانی و پویانمایی جشنواره فیلم کودک مجید یوسفی به جمع ستارگان «استخر» پیوست بازگشت «پیکی بلایندرز» با داستانی جدید و هیجان‌انگیز فراخوان بخش عکس و ویدئو چهل‌وسومین جشنواره جهانی فیلم فجر منتشر شد معرفی فیلم‌های اقتباسی در جشنواره فیلم کوتاه تهران + اسامی پنجمین نمایشگاه دوسالانه موسسه عکاسان خراسان رضوی برگزار شد آیین بزرگداشت استاد فرشچیان با «ستاره درخشان هنر ایرانی» | هنرمندی که جلوه و عظمت الهی را به تصویر کشید
سرخط خبرها

تذهیب ثبت جهانی شد

  • کد خبر: ۱۹۸۶۹۲
  • ۱۵ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۵
تذهیب ثبت جهانی شد
هنر تذهیب به‌ عنوان بیست و دومین عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس ایران در هجدهمین نشست کمیته بین‌الدولی پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت جهانی شد.

به گزارش شهرآرانیوز هنر تذهیب روز چهارشنبه ۱۵ آذرماه ۱۴۰۲ در سومین روز از هجدهمین نشست کمیته بین الدولی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس که در شهر کاسان جمهوری بوتسوانا آفریقای جنوبی برگزار می‌شود، در پرونده‌ای مشترک ایران جمهوری آذربایجان، تاجیکستان، ترکیه و ازبکستان در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفت.

تذهیب از ریشۀ ذَهَب (به معنی طلا) گرفته شده است. تذهیب را زراندود یا طلاکاری می‌نامند. دلیل این نام‌گذاری استفاده از محلول‌های طلا (سایر رنگ‌ها و محلول‌های براق و درخشان) برای طراحی نقوش تذهیب بوده است. اما لغت تذهیب را در اصطلاح می‌توان به معنی آراستن نیز دانست. چرا که هدف اصلی هنر تذهیب، آراستن صفحات کتاب، قطعات خوشنویسی و حاشیه نقاشی‌ها به ویژه صفحات قرآن کریم است.

این هنر قبل از اسلام نیز رواج داشت و در آن زمان زرنگاری نامیده می‌شد. پس از ظهور اسلام، در ایران برای تزئین قرآن استفاده می‌شد. قرآن‌های خوشنویسی و تذهیب قرون اولیه اسلامی مشابه نقاشی‌های تزئینی دوره ساسانی است.

تذهیب دارای سبک‌های مختلفی است. از جمله سبک‌های تذهیب می‌توان به سبک سلجوقی (مانوی)، سبک ایلخانی، سبک تیموری، سبک شیراز، سبک صفوی و سبک قاجار اشاره کرد. در عصر صفوی، اصفهان به مرکز هنر تذهیب و خوشنویسی تبدیل شد. در این مرکز با استفاده از رنگ‌های طلایی، لاجوردی، شنجرفی، سبز، زرد و سفید تغییرات زیبایی را در این هنر ایجاد کردند. ابزار آن شامل قلم‌مو، خط کش، پرگار و مهره است.

از ایران ۳ پرونده برای ثبت جهانی در هجدهمین نشست کمیته بین‌الدولی پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس بررسی می‌شود که شامل افطار و مراسم اجتماعی- فرهنگی آن (مشترک با آذربایجان، ترکیه و ازبکستان)، هنر تذهیب (مشترک با آذربایجان، تاجیکستان، ترکیه و ازبکستان) و جشن سده (مشترک با تاجیکستان) است.

هجدهمین نشست کمیته بین دولتی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس از ۱۳ تا ۱۸ آذرماه ۱۴۰۲ در در شهر کاسان جمهوری بوتسوانا آفریقای جنوبی در حال برگزاری است.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->