آزادی ۸۲۹ نفر از زندانیان جرایم غیرعمد در سال ۱۴۰۳ | فقط ۷۲۰ زندانی بدهکار دیگر در زندان‌های استان باقی مانده‌اند فراخوان چهارم جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی از شهریورماه ۱۴۰۴ رهایی نوجوان ۱۶ساله از چنگ گروگان‌گیران در عملیات پلیس (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تصادف زنجیره‌ای در محور ملک‌آباد - مشهد؛ انتقال ۱۱ مصدوم به بیمارستان (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ماجرای مرگ همزمان ۶ نفر در خانه باغی در ارومیه + فیلم و علت فوت هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش دما (چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رفع توقیف گواهینامه رانندگان متخلف نوروز ۱۴۰۴ در خراسان رضوی آغاز ثبت‌نام اینترنتی کتاب‌های درسی از اردیبهشت رسانه‌ها در ارتقای سلامت عمومی نقش مهمی دارند | ضرورت تقویت همکاری اصحاب رسانه با فعالان حوزه سلامت زورگیری از ۲ دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خطر طغیان سرخک در خراسان رضوی زیر سایه واکسن هراسی احتمال بروز افسردگی در سالمندان گوشی باز این علائم روانی را جدی بگیرید بهره‌برداری از مرکز خدمات سلامت روستایی به همت خیران در سبزوار (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) انتقال تتلو به انفرادی تکذیب شد علت بیش از ۶۰ درصد مراجعات کودکان ایرانی به پزشک چیست؟ انتخاب معلمان نمونه ۱۴۰۴ در مراحل پایانی + جزئیات تیم‌های ملی المپیاد به مسابقات جهانی تابستانی اعزام می‌شوند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دمای مناطق گرمسیر استان به ۴۰ درجه می‌رسد برنامه‌ریزی برای تسهیل فرایند صدور کارت پایان خدمت معلمان در دستورکار قرار گرفت چرا برخی بیماران در اورژانس بیمارستان معطل می‌مانند؟ کشف ۲ هزار و ۷۰۰ کیلوگرم مواد مخدر در مرز‌های خراسان‌رضوی تولید ۶ میلیون قوطی شیرخشک در فروردین ۱۴۰۴ گوسفندها، سارقان بدسابقه را  لو دادند | دستگیری سارقانی با ۲۰ سال سابقه زندان توضیحات پلیس درباره پرونده عامل تعرض به کودکان + فیلم نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ اعلام شد + جدول فرماندهی انتظامی مشهد اقدامات خود در حوزه زائران نوروز ۱۴۰۴ را تشریح کرد آیا شام دیرهنگام باعث افزایش وزن می‌شود؟ دیه در قصور پزشکی بر عهده خود پزشک است؛ نه خانواده‌اش پیش‌بینی وزش باد، بارش باران و رعدوبرق در برخی نقاط کشور از امروز تا یکشنبه آینده (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

قصاص؛ مجازات تصادف فوتی بدون گواهینامه است؟

  • کد خبر: ۲۲۸۴۴۰
  • ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۹
قصاص؛ مجازات تصادف فوتی بدون گواهینامه است؟
مطابق با ماده ۲۶ آیین نامه راهنمایی و رانندگی هر کس بخواهد با هر نوع وسیله نقلیه موتوری زمینی رانندگی کند، باید گواهینامه رانندگی داشته باشد.

به گزارش شهرآرانیوز، حال باید دید که قانونگذار چه رویکردی نسبت به رانندگی بدون گواهینامه در نظر می‌گیرد و چه مجازات‌هایی برای آن پیش بینی کرده و یا این سوال که آیا تصادف فوتی بدون داشتن گواهینامه قتل عمد محسوب شده و آیا مجازات آن قصاص است؟

مهدی روشن عضو رسمی کانون وکلای البرز در این باره می‌گوید: مطابق قوانین و مقررات کیفری و حقوقی در زمینه ارتکاب جرم و نحوه مجازات آن، مجازات بر اساس داشتن یا نداشتن گواهینامه و نوع مجازات عمد و یا غیر عمد تصادف جرحی انجام می‌شود؛ بنابراین گاهی دیده می‌شود که فرد حتی با داشتن گواهینامه به عمد و با قصد و انگیزه قبلی اقدام به ارتکاب تصادف و در نهایت قتل شخص دیگری می‌شود.

او می‌افزاید: بنابراین در شرایطی که شخص فارغ از داشتن گواهینامه یا عدم آن با قصد قبلی و به عمد با هدف کشتن یک انسان اقدام به رانندگی کرده و به واسطه این امر منجر به قتل شخص دیگری می‌شود که در این زمان قانونگذار با توجه به انگیزه و قصد قبلی مرتکب مجازاتی را تحت عنوان قصاص برای وی در نظر گرفته است.

روشن ادامه می‌دهد: همچنین قانونگذار در ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۹۲ بیان می‌دارد: «هر کس بدون گواهینامه رسمی رانندگی کند و یا وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص را براند، همچنین هر کس به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری منع باشد، اما رانندگی کند، برای بار اول به حبس تعزیری تا ۲ ماه یا جزای نقدی تا ۱۰ میلیون ریال و یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا ۶ ماه حبس محکوم خواهد شد.»

این عضو رسمی کانون وکلای البرز می‌گوید: بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که در رانندگی با وسایل نقلیه ملاک تشخیص عمدی بودن و یا غیر عمدی بودن تصادف منجر به فوت داشتن گواهینامه نخواهد بود. از این رو این قصد و انگیزه قبلی راننده است که تعیین کننده عمدی یا غیر عمدی بودن تصادف است.

امکان اینکه راننده‌ای با داشتن گواهینامه معتبر و متناسب با وسیله نقلیه در تصادف منجر به فوت محکوم به قصاص شود و یا بالعکس وجود دارد، زیرا این قصد و انگیزه عامل جرم است که نشان می‌دهد که آیا قصد هدف خاصی در ایجاد تصادف داشته است یا خیر؟

روشن می‌گوید: در تعیین نوع مجازات در این گونه موارد باید عمد و یا غیر عمدی بودن رفتار مرتکب را احراز و با توجه به قصد و یا عدم قصد عامل جرم مجازات متناسب و قانونی را برای وی در نظر گرفت.

پس به طور کلی نمی‌توان گفت که صرف نداشتن گواهینامه در تصادفات منجر به قصاص مرتکب خواهد شد. بلکه موارد قانونی دیگری از جمله عنصر معنوی که همان قصد و انگیزه مرتکب است، مورد بررسی قرار خواهد گرفت و بر همین اساس مجازات قانونی رفتار مرتکب تعیین و اعمال و اجرا خواهد شد.

منبع: همشهری آنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->