به گزارش شهرآرانیوز؛ «دو سه شب پیش آن قدر حالم بد بود که با کمربند به جان خودم افتادم. الان تازه متوجه میشوم بخشهای زیادی از بدنم کبود شده است.» تصورم این است که حال روحی بدش را غلو میکند. چشمم به بدنش که میافتد، از تعجب خشکم میزند. آدم آرام و گوشه گیری که من میشناختم چگونه تا مرز خودزنی پیش رفته بود.
علتش را که جویا میشوم، میفهمم پیامدهای سندرم پیش از قاعدگی است که شرایط روحی حساسش را تا این اندازه متزلزل کرده است. نگرانش میشوم و از او میخواهم در اولین فرصت با یک روان پزشک یا روان شناس ملاقات کند. خدا میداند نوبت بعد چه اتفاقی میافتد!
این اتفاق برایم تازگی دارد و زنگ خطری جدی هم برایم محسوب میشود، اینکه خیلی راحت از کنار دیگران رد میشویم و از حال دل آنها تا این اندازه بی خبریم. موضوع را با رضا زیبایی، روان شناس بالینی درمیان میگذارم. او تعداد موارد این چنینی را که سبب میشود انسانها از حد تعادل خارج شوند و گاهی دست به کارهای غیرمنتظرهای بزنند، زیاد میداند و مختص سندرم پیش از قاعدگی نمیداند.
آدمهایی که اگر در موقعیتهای حساس شرایط گفتگو با کسی را داشته باشند، امکان ندارد حال روحی شان به قدری بد شود که آنها را به سمت خودزنی پیش ببرد. موضوعی که صحبت امروز ما هم هست و میخواهیم از شرایط حساس این آدمها با شما بگوییم تا بیش از پیش حواسمان به آدمهای اطرافمان باشد.
روی پیشانی هیچ کس ننوشته که حالش خوب نیست و نیاز به توجه و مراقبت دارد، ولی میتوان از روی تغییر رفتار یا اخلاق آدمها متوجه حال درونی شان شد. گاهی این نشانهها به قدری آشکار است که به طور قطع باید منتظر پیامد تلخی پس از آن بود. به برخی از این نشانهها دقت کنید.
برخی افراد بدون پیش فرض داشتن نشانههای هشداردهنده که صحبتش را کردیم، پزشک لازم هستند، یعنی ما باید برای آنها در همین لحظه کاری بکنیم. درغیر این صورت آسیبهای زیادی را متوجه خودشان و اطرافیانشان خواهند کرد.
نتایج یک پژوهش میدانی نشان میدهد افرادی که در شرایط بد روحی و روانی قرار دارند، اگر در همان لحظه یا ساعتهای منتهی به آن لحظه با کسی صحبت کنند، احتمال آسیب زدن به خودشان را بسیار کم میکنند؛ بنابراین ایجاد کردن شرایطی که فرد در آن بتواند خودش را تخلیه روحی و روانی کند، بسیار ضروری است. باید بدانیم؛ مشکلات روحی هم مانند مشکلات جسمی هستند و نادیده گرفتن آنها هیچ گاه به معنای برطرف شدنشان نیست، بلکه این مشکلات برروی هم انباشته و در موقعیتی خاص با شدت بیشتری نمایان میشوند.
معمولا افراد برای فرار از این بار روانی سنگین واکنشهای مختلفی نشان میدهند. برای نمونه برخی به مصرف مواد و الکل روی میآورند، برخی با فحش و کتک کاری خودشان را تخلیه میکنند، برخی دچار پرخوری میشوند و برخی هم اقدام به خودزنی میکنند. ازاین رو، نخستین کاری که برای این افراد باید کرد این است که آنها را به یک فرد متعهد و مجرب در این زمینه سپرد. افرادی مانند مددکاران اجتماعی، مشاوران، روان شناسان یا حتی یک فرد بزرگ سال باتجربه که درگذشته آنها را با عنوان ریش سفید یا بزرگتر فامیل میشناختیم.
باید توجه داشت که برخی افراد حتی نیاز به دارودرمانی هم دارند و تا زمانی که به یک ثبات وضعیتی نرسند، ناگزیرند از خدمات روان پزشکی استفاده کنند. پس از این مرحله، یعنی گذر فرد از مرحله حساس روحی و روانی، وقت آن است که فرد به فکر یک تغییر اساسی در سبک زندگی اش باشد و همچنین دنبال کردن علاقه مندی هایش، کارهایی که به هزارویک دلیل فرصت انجام آنها را نداشته است.
گفتیم در دسترس بودن کسی که در لحظات حساس، فرد بتواند راحت با او صحبت کند، اهمیت زیادی دارد. از آنجایی که نمیتوان در هرساعتی از روز و خیلی راحت به یک مشاور یا روان شناس دسترسی پیدا کرد، بهتر است از ظرفیتی که بخشهای خصوصی یا دولتی برای این منظور طراحی کرده اند، کمک گرفت. خوبی این سامانههای تلفنی این است که رایگان هستند. در ادامه با تعدادی از آنها آشنا میشویم.
داشتن یک سبک زندگی درست، هم از رسیدن فرد به شرایط بد روحی و روانی پیشگیری خواهد کرد و هم به روند درمان او کمک میکند. برای این منظور توصیه میکنیم: