تعطیلی دانشگاه‌های شهر‌های اراک، ساوه و شازند در روز پنجشنبه (۲۲ آذر ۱۴۰۳) مهاجرانی: بنزین‌های تولید داخل با استانداردهای یورو ۴ تطابق دارد حقوق بازنشستگان ۲۰ درصد افزایش یافت تعطیلی ادارات و بانک‌های قم بدلیل آلودگی هوا (پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳) هجوم افراد مسلح و درگیری با پلیس در یک پروژه آبرسانی در گلبهار مشهد (۲۱ آذر ۱۴۰۳) ادعای بدون سند پای خبرنگار یک رسانه را به دادسرا باز کرد مسمومیت یک خانواده ۹ نفره بر اثر مصرف آش کشک (۲۱ آذر ۱۴۰۳) آلودگی هوا بیش از ۳۵۰۰ خوزستانی را به بیمارستان‌ها کشاند شرایط ثبت نام در مرحله اول کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد+ جزئیات آتش‌سوزی پژو ۲۰۷ در جاده کنگ طرقبه خراسان رضوی دکتر توکلی زاده پزشک مشهدی که هنگام طبابت سکته کرده بود، درگذشت + فیلم درباره غذا دادن به حیوانات ولگرد | حامیان ناآگاه! جمع آوری و دستگیری بیش از هزار معتاد متجاهر و خرده فروش در مشهد (۲۱ آذر ۱۴۰۳) تأمین فضای آموزشی، اولویت آموزش و پرورش خراسان رضوی معطلی طولانی پشت خط سامانه ملی پاسخ گویی وزارت بهداشت | انتظار با دُز بالا آخرین متهم پرونده قتل جوان پرایدسوار در مشهد تسلیم شد + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳) | ورود سامانه سرد و بارش‌زا از شنبه راهکار‌های مؤثر در کاهش علائم سرماخوردگی در فصل سرما چند راهکار برای پیشگیری از انتقال ایدز از مادر به جنین آیا چربی شکمی از عوامل ایجاد آلزایمر است؟ فلج مغزی و اُتیسم در دوران نوزادی قابل‌درمان است آمار دقیقی از اعتیاد دانش‌آموزان وجود ندارد دانش‌آموزان از سال ۱۴۰۴ می‌توانند ۲ بار در سال ترمیم معدل کنند + فیلم جان‌باختن سالانه ۲۰۰ کودک در حوادث خراسان رضوی آغاز پیش‌ثبت‌نام متقاضیان حج تمتع ۱۴۰۴ در خراسان رضوی (۲۱ آذر ۱۴۰۳) اجرای صددرصدی برنامه نسخه‌نویسی الکترونیک در تمام بیمارستان‌های دانشگاهی مشهد (۲۱ آذر ۱۴۰۳) آغاز طرح امداد زمستانی اورژانس پیش‌بیمارستانی در مشهد بارش باران در بیشتر استان‌های کشور، از فردا (۲۲ آذر ۱۴۰۳) یک رژیم غذایی سالم می‌تواند درد مزمن را کاهش دهد
سرخط خبرها

ژنتیک، مهم‌ترین علت بیرون‌زدگی دیسک است

  • کد خبر: ۳۰۴۷۶۱
  • ۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۵
ژنتیک، مهم‌ترین علت بیرون‌زدگی دیسک است
فوق‌تخصص جراحی ستون فقرات و عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص تأثیر بیرون‌زدگی دیسک گردن بر درد گردن، توضیحاتی ارائه کرد و گفت: ژنتیک، مهم‌ترین علت بیرون‌زدگی دیسک است.

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر امیرحسین حقیر با بیان اینکه ژنتیک مهم‌ترین علت بیرون‌زدگی دیسک است، افزود: افرادی که سابقه بیرون‌زدگی دیسک در جای دیگری از ستون فقرات مثلاً در کمر دارند یا خویشاوندان درجه‌یکشان مثل پدر و مادر یا خواهر و برادر در سن میان‌سالی یا جوانی چنین مشکلی داشته‌اند، مستعد بیرون‌زدگی دیسک گردن هستند.

وی در خصوص تأثیر استرس روحی بر گردن‌درد بیان کرد: عضلات ناحیه گردنی برخلاف عضلات ناحیه کمری، اندازه کوچک‌تر و کوتاه‌تری دارند؛ لذا این ناحیه به استرس بسیار حساس‌تر بوده و ممکن است در زمینه استرس دچار اسپاسم و گرفتگی و در نتیجه گردن‌درد شوند.

جراح مغز و فوق‌تخصص جراحی ستون فقرات در خصوص عامل آسیب یا ضربه به گردن گفت: در بسیاری موارد به ویژه تصادفی که خودرو دیگری از پشت به ماشین برخورد می‌کند، این اتفاق برای راننده و سرنشینان منجر به پرتاب‌شدن گردن به عقب و سپس به جلو می‌شود و طی این حرکت رفت‌وبرگشتی گردن، تمامی تاندون‌ها و عضلات ناحیه گردن کشیده می‌شود که به آن «آسیب شلاقی گردن» می‌گویند.

این پزشک متخصص تصریح کرد: در این موارد آسیب‌دیدگی منجر به گردن‌درد شدید و طولانی می‌شود که گاهی تا ماه‌ها طول می‌کشد.

مصرف سیگار هم علت مهمی در رسیدن آسیب به دیسک‌های گردنی است

جراح مغز و فوق‌تخصص جراحی ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: گردن‌درد علل مختلفی دارد؛ مصرف سیگار در کنار ژنتیک و رعایت‌نکردن سلامت ستون فقرات از مهم‌ترین عوامل آسیب به دیسک‌های گردنی به شمار می‌روند.

دکتر حقیر افزود: مصرف سیگار منجر به بروز ساییدگی زودتر یا بیرون‌زدگی دیسک‌های بین‌مهره‌ای می‌شود. نیکوتین موجود در سیگار یا هرگونه توتون و تنباکو منجر به آسیب‌دیدن عروق کوچک در تمامی نقاط بدن از جمله دیسک‌های بین‌مهره‌ای و عروق آن می‌شود.

وی ادامه داد: آسیب‌دیدن عروق کوچک خون‌رسان دیسک‌های بین‌مهره‌ای منجر به تسریع ازبین‌رفتن و روند پیری آن می‌شود. با توجه به اینکه دیسک‌ها غضروف‌های ژلاتینی هستند که بین مهره‌ها قرار داشته و نقش ضربه‌گیر ستون فقرات را دارند، هنگامی که قدرت ضربه‌گیر دیسک‌ها کاهش یابد، فشار به مهره‌ها و عضلات منتقل شده و منجر به بروز درد گردن می‌شود.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه با ورود تلفن‌های همراه و کامپیوتر به زندگی بشری شاهد بروز بیش از پیش گردن‌درد هستیم، بیان کرد: افزایش سن، ساییدگی یا همان آرتروز، کشیدگی عضلات و تاندون‌ها، بیرون‌زدگی دیسک گردن، استرس روحی و آسیب یا همان ضربه به گردن از دیگر علل مهم درد گردن است.

وی در خصوص تاثیر افزایش سن و ساییدگی بر درد گردن ادامه داد: با افزایش سن، آب درون دیسک‌ها کاهش می‌یابد و از طرفی با توجه به اینکه دیسک‌ها نقش ضربه‌گیری دارند، این کاهش حجم آب داخل دیسک‌ها منجر به کاهش خاصیت ضربه‌گیری آن‌ها شده و ضربات بیشتری به مهره‌ها انتقال می‌یابد و نتیجه این پدیده، ساییدگی مهره‌ها یا همان آرتروز است که در درازمدت می‌تواند منجر به درد گردن شود.

دکتر حقیر در خصوص عامل کشیدگی عضلانی و تاندونی در ایجاد گردن‌درد گفت: در حالت «راستا» یعنی وضعیتی که سر روی شانه قرار دارد و گوش‌ها در امتداد شانه هستند، عضلات ناحیه گردنی در بهترین وضعیت خود قرار گرفته و به خوبی وزن سر به پایین منتقل می‌شود ولی در حالتی که گردن برای مدت طولانی به جلو غوز کرده باشد مانند کار طولانی با کامپیوتر، عضلات و تاندون‌های گردن تحت کشش قرار می‌گیرند.

وی افزود: این کشش طولانی مدت منجر به پارگی‌های کوچکی در عضلات و تاندون‌ها می‌شود که درازمدت منجر به بروز دردگردن مزمن می‌شود.

علائم هشداردهنده گردن‌درد

جراح مغز و فوق‌تخصص جراحی ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هرگونه علائم عصبی مثل بی‌حسی طولانی در دست‌ها یا ضعف و کاهش قدرت عضلانی در دست‌ها و پا‌ها مهم‌ترین علامت هشدار است.

وی با بیان اینکه در افراد بالای ۶۰ سال با افزایش شدت ساییدگی در گردن ممکن است کانال نخاع گردنی تنگ و منجر به کاهش قدرت عضلات در دست‌ها و پا‌ها و عدم تعادل در راه‌رفتن شود، افزود: از نخستین علائم تنگی نخاع گردن عدم توانایی فرد در بستن دکمه‌هاست که در این موارد تشخیص زودرس و اقدام درمانی سریع‌تر می‌تواند از پیشرفت بیماری پیشگیری کند.

دکتر حقیر ادامه داد: در تمامی افرادی که سابقه بیماری بدخیم همچون سابقه سرطان ریه یا پستان دارند و به تازگی دچار دردگردن شده‌اند باید درد گردن جدی گرفته شود؛ چراکه در برخی موارد، شاهد گسترش تومور به مناطق دیگر از جمله مهره‌های گردن هستیم.

راه‌های بهبود درد گردن در منزل

جراح مغز و فوق‌تخصص جراحی ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: نخستین گام برای بهبود درد گردن استراحت و بی‌حرکتی کوتاه‌مدت است و در کنار آن مصرف مسکن‌های کم‌عارضه مثل استامینوفن و گرم‌نگه‌داشتن گردن است.

وی ادامه داد: برای گرم‌نگهداشتن گردن می‌توان از یک حوله گرم به مدت ۱۵ دقیقه هرچند ساعت استفاده کرد؛ چراکه گرما باعث بهبود خون‌رسانی و رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات می‌شود.

دکتر حقیر گفت: در مواردی که به گردن ضربه شدیدی وارد شده، بهتر است در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت نخست گردن را خنک نگه داشت تا از التهاب در عضلات پیشگیری شود و روش آن استفاده از حوله سرد هر ۱۵ دقیقه در طی چند ساعت است و بعد از چند روز که درد گردن کاهش یافت می‌توان ورزش‌های کششی گردن را برای بهبود خون رسانی به عضلات و رفع نهایی گرفتگی عضلات و همچنین تقویت عضلات آغاز کرد.

وی بیان کرد: در صورتی با این اقدامات ساده بهبودی حاصل نشد، مراجعه به پزشک توصیه می‌شود.

راه‌های پیشگیری از گردن‌درد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه گفت: گردن متحرک‌ترین قسمت ستون فقرات است و از طرفی عضلات ناحیه گردن مجموعه عضلاتی کوچک و با توان کمتر هستند، لذا ساختار گردن بسیار مستعد غوز شدن به جلو و در نتیجه آسیب عضلانی و کشیدگی و در نتیجه درد است.

وی افزود: به همین دلیل نخستین گام در پیشگیری از درد گردن حفظ حالت مناسب گردن است که فشار و کشش کمتری به عضلات وارد شود و گردن بتواند با کمترین فشار وزن سر که نزدیک به چهار تا پنج کیلوگرم است را به قسمت‌های پایینی ستون فقرات و از آنجا به زمین منتقل کند.

دکتر حقیر بیان کرد: استفاده از «کتابیار»، میز شیبدار، بالا آوردن سطح مونیتور کامپیوتر طوری که در امتداد چشم‌ها باشد، درست و صحیح راه رفتن در راستای همین موضوع توصیه می‌شود و یا در هنگام خوابیدن به پهلو بهتر است متکایی انتخاب شود که سر در امتداد ستون فقرات قرار گیرد و یا در هنگام خوابیدن به صورت طاق باز، بهتر است متکایی زیر زانو باشد تا امتداد ستون فقرات حفظ شود و همچنین از خوابیدن روی شکم پرهیز شود.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه ناحیه گردن دارای مجموعه‌ای از عضلات کوچک است که توان محدودی در تحمل وزن دارد، لذا راهکار دیگر برای پیشگیری از کشیدگی عضلانی، حفظ طراوت و شادابی و قدرت عضلانی با انجام ورزش کششی و قدرتی روزانه است.

جراح مغز و فوق تخصص جراحی ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: از آنجایی که عضلات ناحیه شانه نیز در نگهداشتن ستون فقرات گردنی نقش دارد، انجام ورزش کششی و قدرتی در عضلات ناحیه گردن و شانه برای سلامت ستون فقرات گردنی توصیه می‌شود و با انجام ورزش‌های ساده در منزل می‌توان به سلامت گردن کمک کرد.

وی گفت: نزدیک کردن شانه‌ها از پشت به هم و نگهداشتن به مدت پنج تا ۱۰ ثانیه، انجام شنا روی دیوار، در حالت نشسته چرخاندن گردن به سمت راست برای پنج تا ۱۰ ثانیه و سپس برگشتن به حالت اولیه از جمله ورزش‌های تقویت عضلات گردن است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->