۳۳ کشته و مجروح بر اثر خروج قطار کابلی از ریل در پرتغال (۱۲ شهریور ۱۴۰۴) داستان واقعی مردی که در پرتگاه خیانت افتاد و توبه کرد باند سرقت از منازل با شلیک پلیس متلاشی شد قاتل محسن اسدی، قهرمان کراسفیت خراسان رضوی را شناسایی کنید + عکس متهم کشف ارتباط لاک ناخن و ناباروری ! درخواستی برای حضور اورژانس در کنسرت همایون شجریان نشده است! قاتل شهید سجاد جعفری به دار مجازات آویخته شد (۱۲ شهریور ۱۴۰۴) ماجرای کشف ۴۶۰ کیلو گوشت چرخ‌کرده الاغ در مشهد چه بود؟ | قانون، سودجویان را نقره‌داغ می‌کند وام ضروری ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری پرداخت شد (۱۲ شهریور ۱۴۰۴) افزایش جریمه برای ۷ تخلف حادثه‌ساز | توقیف گواهی‌نامه‌ها از ۳۰ هزار مورد عبور کرد خرید نوشت افزار را به خاطره‌ای ماندگار برای فرزندتان تبدیل کنید | باز آمد بوی ماه خریدهای مدرسه آغاز پویش سلامت دهان و دندان از اول مهر ۱۴۰۴ در مدارس قانون معادن در مجلس با لحاظ مسائل محیط زیستی اصلاح می‌شود افتتاح ۲۴۰۰ واحد آموزشی با حضور رئیس جمهور شاخص رضایت برای اهدای عضو در خراسان رضوی به ۷۵ درصد رسید کاهش میزان شیوع تنبلی چشم در کشور صالحی‌امیری خبر داد: کاهش ۷۵ درصدی گردشگران خارجی پس از جنگ ۱۲ روزه مشکلات بیماران در اورژانس عدالتیان مشهد | تب اورژانس در حوالی خیابان بهار کاهش تخلفات با راه‌اندازی سامانه ثبت سقط جنین قانونی آیا قهوه اثر آنتی‌بیوتیک‌ها را کم می‌کند؟ سهم ۳۸ درصدی فوت‌شدگان عابرین پیاده از تصادفات تهران بزرگ پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۱۲ شهریور ۱۴۰۴) | مشهد فردا ابری می‌شود افزایش ۳ برابری آمار سمپادی‌ها از ۴ دهک کم‌درآمد ۱۱۵ تخت جدید به ظرفیت بیمارستان فوق‌تخصصی «رضوی» مشهد اضافه می‌شود زنگ خطر ویپینگ در مدارس | سیگار الکترونیکی سلامت قلب و مغز کودکان را تهدید می‌کند کشف ۱۲۴ ماینر غیرمجاز توسط پلیس مشهد از ابتدای خرداد ۱۴۰۴ | عملیات ۱۰۰ روزه برای دستگیری عاملان خاموشی‌ها بهای خدمات سرویس مدارس مشهد در سال ۱۴۰۵ ـ ۱۴۰۴ چقدر است؟ رئیس کمیسیون آموزش مجلس: مشکل کاهش ظرفیت رشته‌های پزشکی و داندان‌ پزشکی حل شد
سرخط خبرها

در مفهوم ایرانی‌بودن

  • کد خبر: ۳۱۰۵۶
  • ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۷
در مفهوم ایرانی‌بودن
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران
پس از گذشتن از موضوع به‌رسمیت‌شناختن تابعیت کودکانی که مادرشان ایرانی است، اکنون و با انتشار خبر تابعیت آقای نجیب مایل هروی، این مسئله ابعاد دیگری پیدا کرد. در حقیقت هر ۲ مشکل، ریشه در یک ذهنیت و سیاست نارسا درباره تابعیت دارد. معنای رسمی تابعیت و ایرانی‌بودن نزد ما چیست؟ آن هم در حکومتی که حداقل مدعی است براساس شرع سیاست‌گذاری می‌کند و چنان در این راه گام برمی‌دارد که یک ایرانی زرتشتی را که مردم مسلمان به او رأی داده‌اند از حضور در شورای شهر منع می‌کند، ولی هنگامی که نوبت به اعطای تابعیت می‌رسد، فردی، چون آقای نجیب مایل هروی نیز دچار مشکل می‌شود. ما، چون شهروند ایران هستیم، چندان توجهی نداریم که اهمیت تابعیت به‌ویژه در ایران چیست؟ پاسپورت‌داشتن، حق خرید ملک و خودرو برای ما امری عادی محسوب می‌شود، ولی برای کسی که تابعیت ایرانی نداشته باشد، این‌ها امکان‌پذیر نیست و بدون این حقوق نیز، زندگی عادی بسیار سخت و حتی نشدنی است.
حتما توجه دارید که مرز‌های امروزی و تشکیل کشور‌ها همه قراردادی و محصول تصمیم قدرت‌های بزرگ است. از این رو تابعیت به این مفهوم، جایی در اندیشه اسلامی ندارد؛ نه اینکه بنده با آن مخالف باشم، بلکه براساس اندیشه دینی و فقهی، مبنایی برای تمایز براساس تابعیت نداریم. اتفاقا رگه‌هایی از این اندیشه را در کتاب «کشف‌الاسرار» نوشته بنیان‌گذار جمهوری اسلامی به‌روشنی می‌توان دید. حال چگونه است که پس از ۴۰ سال‌واندی همچنان سخت‌گیری شدیدی برای اعطای تابعیت می‌شود، تا آنجا که شخصی، چون مایل‌هروی نیز همچنان خارج از دایره تابعیت ایرانی با تمام محدودیت‌های آن تعریف می‌شود؟ کسی که از ۵۰ سال پیش در ایران ساکن است. جالب‌ترین نکته این است که ایران را مرکز تمدن ایرانی و زبان و فرهنگ فارسی می‌دانیم، اما قادر نیستیم یا نمی‌خواهیم که مسئله تابعیت کسی را که از خادمان این فرهنگ و زبان است حل کنیم. این اندازه تعارض و شکاف میان داعیه‌ها و رفتار‌ها در کمتر جامعه‌ای دیده می‌شود. مسئله اعطای تابعیت به دیگران باید ریشه‌ای حل شود. تعریف و محدودکردن تابعیت براساس معیار‌های خون یا خاک جواب‌گوی جامعه امروز نیست. مفهوم فرهنگی تابعیت مقدم بر مفهوم و معیار خون یا خاک است. اگر از این منظر نگاه کنیم، خدمتی که امثال او به فرهنگ و زبان این کشور کرده‌اند، فراتر از خدمت بسیاری از دیگران است. اگر تعریف خود را از تابعیت و حقوق شهروندی گسترش و با شرایط امروز جهان و ایران تطبیق دهیم، در این صورت دیگر با مشکلاتی از قبیل به‌رسمیت‌شناختن تابعیت فرزندان زنان ایرانی یا خدمت‌گزاران فرهنگ و ادب فارسی، چون مایل‌هروی مواجه نخواهیم بود.
امیدواریم سیاست اعطای تابعیت ساده‌تر و براساس تعلق‌خاطر به کشور و فرهنگ ایرانی در دستور کار قرار گیرد و مشکلات این افراد به‌سرعت حل شود. این تحول در گرو تعریف گسترده‌تر و دقیق‌تر از مفهوم ایرانی‌بودن است. خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از عمومی‌شدن مسئله، اعلام کرده است که فرایند اعطای تابعیت به ایشان در مرحله پایانی است، ولی هدف این یادداشت فراتر از فرد، بلکه نقد یک نگاه بود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->