آموزش در ازدحام کم وبیش به سوی عدالت آموزشی | مشکلات توسعه فضای آموزشی همچنان باقی است ماجرای عجیب دستگیری یک سارق مکار با شکایت خاص ۲ زن ضرورت ارتقای مهارت معلمان در عصر آموزش ترکیبی معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی: نماز یک بحث قلبی، دلی و ارتباطی با خدا است و ما با اجبار آن مخالف هستیم فرماندار مشهد: نماز باید به عملی مقدس در بین دانش‌آموزان تبدیل شود صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی وقوع بارش‌های رگباری (یکم مهر ۱۴۰۴) «بوتاکس معده» روشی غیراستاندارد و پرعارضه برای کاهش وزن چگونه خواب نوزادان را تنظیم کنیم؟ معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش خراسان رضوی: جامعه نمازگزار، جامعه رشدیافته و بالنده‌ای است پیشبرد طرح عرضه نان کامل در مشهد | ۳۵ درصد هدف‌گذاری ملی محقق شد وزیر آموزش و پرورش: مدارس استاندارد جایگزین مدارس کانکسی شدند رسوایی جراح قلابی | شکایت ۵۰ زن، پس از یک مرگ مشکوک بزاق دهان می‌تواند از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری کند مطالبه فرمانداران خراسان رضوی درخصوص اتصال راه‌آهن مشهد - بافق به مشهد - تهران مشاور وزیر آموزش و پرورش: دشمن با جنگ ۱۲ روزه می‌خواست کلاس‌های درس را خالی کند، اما به هدفش نرسید پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۵ - ۱۴۰۴ اسنپ و تپسی‌فود حق دریافت مالیات بر ارزش افزوده ندارند بررسی راهکارهای جلوگیری از افزایش آلودگی هوای خراسان رضوی در کمیسیون هوای پاک شیوع کوتاهی قد و آسیب‌دیدگی چشم بین دانش‌آموزان تزریق واکسن آنفلوانزا به همه افراد توصیه نمی‌شود اهدای اعضای بانوی مرگ مغزی مشهدی جان ۴ بیمار را نجات داد (یکم مهر ۱۴۰۴) مروری بر «عملیات انتقام» نیروی هوایی ارتش علیه دشمن بعثی تأکید دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی بر لزوم خدمت‌رسانی جهادی در عرصه‌های مختلف به شهروندان
سرخط خبرها

آسیب مرمت‌های غیرحرفه‌ای به پل ساسانی

  • کد خبر: ۳۴۲۰۰۱
  • ۰۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۲
آسیب مرمت‌های غیرحرفه‌ای به پل ساسانی
صابونِ «مرمت‌های غیراصولی و نامناسب» به تنِ پل ساسانیِ خیرآباد (کهگیلویه و بویراحمد) هم خورد! مرمت‌های شلخته و غیرحرفه‌ای که ظاهر این میراث ساسانیان را به هم ریخته و به آن آسیب رسانده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ یک کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی طی توضیحاتی گفت: یکی از نقدهایی که به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وارد است، روش واگذاری مرمت یادمان‌های تاریخی و فرهنگی است و کارشناسان بارها در این زمینه هشدار داده و خواستار بازنگری در روش واگذاری مرمت‌های یادمان‌های تاریخی بوده و هستند؛ زیرا با روش کنونی که شیوۀ پیمان‌کاری است و مرمت‌ها با روش مناقصه روی سامانه قرار می‌گیرد و شرکت‌هایی که با بهای ارزان‌تر کار مرمت را به (اصطلاح) برمی‌دارند، سپرده خواهد شد. 

سیاوش آریا افزود: بیشتر این شرکت‌ها نیز از افراد مهندس عمران برای مرمت بهره برده و یا از افرادی که تجربه چندانی در زمینۀ مرمت یادمان‌های تاریخی ندارند یا دارای رزومۀ کاری خوبی نیستند، استفاده می‌کنند و در نتیجه آنچه از مرمت یک بنا یا اثر تاریخی بیرون می‌آید بدون تردید دارای ایراد بوده و به آن یادمان تاریخی نیز، آسیب می‌رساند. از همین روی، بایسته است تا روش واگذاری به پیمان‌کاران در مرمت‌های یادمان‌های تاریخی اصلاح و بازنگری شود و از شیوۀ علمی و مرسوم جهانی بهره برده شود؛ زیرا مرمت، کاری است زمان‌بر و علمی و تخصصی و نیازمند تجربه و هزینه‌بر، و نمی‌توان با مناقصه و ارزان‌سازی یادگارهای تاریخی که هویت و شناسنامۀ مردمی با فرهنگ بوده را چوب حراج زد و با نام مرمت پیمان‌کاری به آن خَدشه وارد کرد و آسیب‌های برگشت‌ناپذیری را رقم زد.

این کنشگر میراث فرهنگی ادامه داد: پل ساسانیِ خیرآباد که در نزدیکی چهارتاقی با همین نام قرار دارد و به گونۀ مجموعه‌ای از بناهای عام‌المنفعه ساخته شده، درگیر مرمت‌های غیراصولی شده است. مرمت‌های شلخته‌ای که چهرۀ یادگار ساسانیان را به هم ریخته و به آن آسیب رسانده است و برای برطرف کردن مرمت‌های نادرست و غیرعلمی موجود، باید گروه دیگری از مرمتگران با صرف زمان و هزینه‌های بسیار به اصلاح و بازنگری آن بپردازند. همچنین با نگرش به کمبود بودجه در وزارت میراث فرهنگی، بی‌گمان چنین کاری اگر امکان‌پذیر هم باشد، چندین سال زمان خواهد برد، زیرا اولویت‌های مرمتی و بودجه‌های سالانه یادمان‌های تاریخی، هر ساله تعریف شده است و نمی‌توان کاری از پیش برد.

او در ادامه تاکید کرد: به باور کارشناسان میراث فرهنگی باید هرچه زودتر در روش مرمت به گونۀ پیمانی بازنگری شود و از شیوه‌های دیگری بهره برد. در غیر این صورت وضعیت مرمت‌های یادمان‌های تاریخی در سراسر کشور به بیراهه خواهد رفت و بیشتر آن‌ها غیرعلمی و نامناسب صورت خواهد گرفت.

آریا گفت: من در بازدیدی که چندین سال پیش از چهارتاقی و پل خیرآباد داشتم، وضعیت پل بهتر بود. با این‌که همان زمان نیاز ضروری به مرمت داشت، ولی مرمت‌های شلخته و غیراصولی کنونی، افزون بر این‌که چهرۀ یادمان تاریخی را خَدشه‌دار کرده و به آن آسیب رسانده، باید دوباره از سوی گروه دیگری مرمتگر حرفه‌ای و با تجربه اصلاح و بازنگری شود که هدر رفت بودجه و زمان را در پی خواهد داشت. همچنین چهارتاقی ساسانی نامدار خیرآباد نیز از مرمت‌های غیراصولی رنج می‌برد که به سبب تاریکی هوا در سفرم نتوانستم نگاره‌های خوبی از آن فراهم آورم.

بنابر توضیحات این پژوهشگر میراث فرهنگی، پل خیرآباد به باور باستان‌شناسان از آنِ دورۀ ساسانی است و پایه‌ها و مصالح به کار رفته در آن، گویای این موضوع است. این پل در سده‌های چهارم قمری (مَهی) بازسازی شده و فرم و شکل کنونی آن، مربوط به دوران اسلامی است. پل خیرآباد در جادۀ بهبهان به دهدشت و پس از شهرستان گچساران در منطقۀ خیرآباد بالا (عُلیا) قرار دارد و جزو یادمان‌های تاریخی استان کهکیلویه و بویراحمد به شمار می‌آید و به ثبت ملی نیز رسیده است.  آندره گُدار، باستان‌شناس فرانسوی مسیر پل و چهارتاقی را گذر تاریخی و باستانی پارس به خوزستان می‌داند که به مُشرف به جادۀ نامدار شاهی است.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->