پخت نان کامل در ۲۵۰ نانوایی مشهد تا پایال امسال| طرح رتبه‌بندی نانوایی‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۵ اجرا می‌شود

  • کد خبر: ۳۷۴۱۶۴
  • ۳۰ آبان ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۱
پخت نان کامل در ۲۵۰ نانوایی مشهد تا پایال امسال| طرح رتبه‌بندی نانوایی‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۵ اجرا می‌شود
رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: تا پایان سال جاری، تعداد نانوایی‌هایی که در مشهد از آرد کامل استفاده می‌کنند، به ۲۵۰ نانوایی یعنی ۱۰درصد از کل نانوایی‌های شهر افزایش پیدا می‌کند.

به گزارش شهرآرانیوز، «هر ایرانی به‌طور متوسط، سالیانه ۱۲۰ کیلوگرم نان مصرف می‌کند». همین گزاره به تنهایی کافی است تا به اهمیت این برکت الهی در سفره‌هایمان بیشتر پی ببریم. البته اینجا کاری نداریم که چرا نان، قوت غالب ما ایرانی‌هاست و دلیلش می‌تواند به‌خاطر گرانی گوشت و برنج باشد، اما در هرحال، آن‌چه اهمیت دارد، این است که باید این محصول راهبردی تا حد امکان باکیفیت و سالم باشد. این گزارش، پیگیرانه شهرآرانیوز از آخرین وضعیت اجرای طرح «نان کامل» است؛ طرحی که براساس آن قرار است هموطنان‌مان تغذیه سالم‌تری داشته باشند.

آرد کامل در راه نانوایی‌های مشهد

جالب است بدانید که اولین بار، خود ما مشهدی‌ها بودیم که پرونده «نان کامل» را در کشور باز کردیم. ماجرا از این قرار است که اوایل دهه هشتاد، طرحی در پژوهشکده علوم غذایی مشهد بررسی شد که فرآیند تولید آرد به شیوه مرسوم آن زمان را زیرسؤال می‌برد؛ مبنای کلی هم این است که دانه گندم در فرآیند تبدیل‌شدن به آرد، نباید مقدار زیادی از سبوس خود را از دست بدهد، زیرا آن زمان براساس باور علمی غالب که سبوس گندم را حاوی آلودگی‌هایی از سموم دفع آفات می‌دانست، مقدار قابل‌توجهی از سبوس گندم جداسازی و تبدیل به خوراک دام می‌شد و نانی که در نهایت بر سفره مردم می‌نشست، در واقع محصولی از نشاسته گندم بود که بدون فواید سرشار نان کامل، در بدن تبدیل به قند می‌شد. از همان زمان بود که مشهدی‌ها پرچمدار کاهش درصد سبوس‌گیری از گندم شدند تا نان، کامل‌تر شود.

حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز می‌گوید: قاعده کلی این است که هرچه درصد سبوس‌گیری کمتر باشد، یعنی نان سالم‌تر است. به همین دلیل هم ما در سالیان اخیر، درصد سبوس‌گیری را از ۲۸درصد به ۱۸درصد رساندیم تا قوت غالب مردم، غنی‌تر باشد. البته این پایان کار نیست و براساس چشم‌انداز پیش‌رو، میزان سبوس‌گیری را تا پایان سال آینده به ۶درصد خواهیم رساند.

به گفته وی، در شرایطی که آغاز مطالبه فراگیر برای افزایش غنای نان از مشهد آغاز شد، این روند بازهم ادامه خواهد داشت و تا پایان سال جاری، تعداد نانوایی‌هایی که در مشهد از آرد کامل استفاده می‌کنند، به ۲۵۰ نانوایی یعنی ۱۰درصد از کل نانوایی‌های شهر افزایش خواهد یافت. علاوه بر این، در فروردین سال آینده، دومین رویداد ملی نان نیز در مشهد برگزار خواهد شد تا جان تازه‌ای در کالبد مطالبه‌گری برای نان کامل در کشور باشد.

پخت نان کامل در ۲۵۰ نانوایی مشهد تا پایال امسال| طرح رتبه‌بندی نانوایی‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۵ اجرا می‌شود

رتبه‌بندی نانوایی‌ها، رقابت برای نان سالم‌تر

داستان نانی که امروز در سفره‌های ماست، شگفتانه‌های دیگری هم دارد. براساس فرآیند کنونی سبوس‌گیری از بار گندم، سالیانه یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن سبوس تولید می‌شود که همه آن، خرید پرطرفدار دامداری‌های کشور است و این در شرایطی است که این حجم عظیم سبوس گندم، می‌تواند غذای سالم‌تری برای خودمان و فرزندانمان بسازد.

حسین زمانی پژوهشگر علوم تغذیه و رییس اجلاس ملی نان در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز می‌گوید: روال سنتی پخت نان در کشورمان براساس استفاده از آرد کامل است؛ یعنی آردی که از حداکثر میزان سبوس برخوردار است. با این حال، از زمان‌های دور بدعتی وارداتی در فرآیند پخت نان شکل گرفت و با این فرضیه که سبوس گندم، آلوده به سموم است، کارخانجات تولید آرد ما حتی ۳۰ درصد از سبوس گندم را تبدیل به خوراک دام می‌کردند.

وی می‌افزاید: مطالعات ما نشان می‌دهد که آرد هرچه بیشتر سبوس‌گیری شود، نشاسته آن بیشتر در بدن تبدیل به قند می‌شود و به همین دلیل است که آسیب‌های حوزه دندان و حتی دیابت در این نسل به‌طور فزاینده افزایش داشته است. ما نیاز داریم به سنت سالم خودمان برگردیم. ما نیاز داریم نان‌هایمان کامل، سبوس‌دار و پر انرژی شوند. به همین دلیل هم از ابتدای سال آینده، طرح امتیازبندی نانوایی‌های مشهد اجرا خواهد شد تا براساس آن، مردم بدانند کدام نانوایی پخت باکیفیت‌تر و سالم‌تری دارد تا همین موضوع، مشوق نانوایی‌ها برای گرایش به استفاده از آرد کامل باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.