شهردار مشهد مقدس خبر داد: بهره‌برداری از ایستگاه بسیج خط۳ مترو مشهد در دهه فجر ۱۴۰۴ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد: نسخه مازوت کم‌گوگرد برای کاهش آلایندگی صنایع و نیروگاه‌ها + فیلم اضافه‌شدن ۳۰۰ اتوبوس جدید به ناوگان حمل‌ونقل عمومی مشهد (۸ آبان ۱۴۰۴) انصاری: نظام ویژه استاندارد خراسان رضوی تدوین می‌شود | اعطای «نشان ملی زائر» از سال ۱۴۰۵ رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: بهبود ترافیک و توسعه حمل‌ونقل، اولویت شورای ششم است شهردار مشهدمقدس: تقاطع انقلاب اسلامی گره‌گشای ترافیک مناطق جنوبی و مرکزی شهر است + فیلم تکمیل ۱۱ بخش از ۱۲ پروژه ساماندهی تقاطع انقلاب اسلامی مشهد مشهد در وضعیت قرمز آلودگی | امروز نفس‌کشیدن سخت شد! (پنجشنبه، ۸ آبان ۱۴۰۴) مسیر دسترسی بولوار امام‌خمینی(ره) به میدان حافظ در تقاطع غیرهم‌سطح انقلاب اسلامی مشهد بازگشایی شد پایان انتظار و نفس تازه در بولوار شهید فخرایی مشهد | ۵ سال خاک و تاریکی به آسفالت و روشنایی رسید ضرورت تأمین منافع مردم مشهد در طرح بلندمرتبه‌سازی شهر بازگشایی مسیر دسترسی بولوار امام خمینی (ره) به میدان حافظ درتقاطع غیرهم‌سطح انقلاب مشهد پیشرفت ۷۰ درصدی فاز اول بوستان جهانشهر مشهد بازرسان، دیده‌بانان امین خدمت و سلامت اداری کنفرانس برنامه‌ریزی و مدیریت شهری، برند علمی مشهد در تعامل میان دانشگاه و مدیریت شهری حادثه، مستأجر ساختمان‌های ناایمن شهر | گزارش آخرین وضعیت ۶۵۰ ساختمان ناایمن در بافت شهری مشهد بودجه حفظ و مرمت آثار تاریخی خراسان رضوی کمتر از نیازها | مرمت می کنیم اما به اندازه اعتبار یادمان «رستم و رخش» مشهد به دلیل اجرای پروژه چپ‌گرد شاهنامه جمع شد | نصب مجدد مجسمه پس از اتمام پروژه آلودگی شدید هوای مشهد طی روزهای آینده هم ادامه دارد | هوای امروز شهر، ناسالم برای همه شهروندان (چهارشنبه، ۷ آبان ۱۴۰۴) ضرورت توسعه فضا‌های شهری ویژه بانوان در مشهد مقدس
سرخط خبرها

تخلفات ساختمانی، دغدغه مدیریت شهری

  • کد خبر: ۴۳۰۲۰
  • ۲۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۲
تخلفات ساختمانی، دغدغه مدیریت شهری
حمید نقی‌زاده - کارشناس بازاریابی معاونت اقتصادی شهرداری مشهد
شهر‌ها موجودات زنده و همواره در حال رشد و توسعه متناسب با نیاز شهروندان هستند. در این بین ارکان مختلف تصمیم‌سازی در تلاش‌اند ضمن برقراری توازن عادلانه میان توان بوم‌شناختی شهر و ساخت‌وساز‌های شهری، زمینه استفاده بهینه از منابع موجود را فراهم آورند و رصد میزان کمی‌وکیفی ساخت‌وساز‌های شهری متناسب با ضوابط و طرح‌های مصوب به‌عنوان یکی از سنجه‌های درخور اعتنا می‌تواند نشان‌دهنده میزان تحقق شهر آرمانی و دوست‌داشتنی باشد. در دهه‌های اخیر، در کنار رشد موزون و با برنامه کلان‌شهر‌های ایران، شاهد ساخت‌وساز‌های بدون مجوز و مغایر با طرح‌های مصوب شهری بوده‌ایم که از آن با واژه نام‌آشنای «تخلفات ساختمانی» یاد می‌شود.
 
مهم‌ترین تنوع این پدیده را که با تعابیر بنای غیرمجاز و غیرقانونی نیز از آن یاد می‌شود، می‌توان در مواردی، چون طبقات اضافی، استفاده غیرمجاز در قالب کاربری‌های مغایر، پیشروی طولی و... مشاهده کرد. کلان‌شهر مشهد با توجه به ظرفیت‌ها و جذابیت‌های فراوان در حوزه جمعیت ساکن، زائر و گردشگر، از پدیده تخلفات ساختمانی مصون نمانده است و شاهد وقوع آن در بسیاری از بنا‌های در شرف احداث یا احداث‌شده در دهه اخیر هستیم. بررسی آماری میزان وقوع تخلفات ساختمانی نشان‌دهنده متفاوت‌بودن میزان توزیع آن در مناطق مختلف شهری متناسب با ارزش زمین، تراکم جمعیتی و دهک‌های درآمدی بر اساس انگیزه‌های متفاوت شهروندان در وقوع این تخلفات است. بررسی آثار ناشی از این پدیده در مشهد حاکی از آن است که تداوم آن در بلندمدت ضمن کاهش میزان سرانه خدمات‌شهری مورد نیاز شهروندان، موجبات افزایش تعداد املاک و واحد‌های قولنامه‌ای و بعضا کاهش کیفیت‌های ساخت و افزایش فضای کار سودجویان را فراهم آورده است.
 
بیم تبدیل این پدیده ناخوشایند به یک فرهنگ رایج نیز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مدیریت‌شهری به‌شمار می‌رود که ضروری است ضمن شناخت علل آن از تقویت این جریان در سال‌های آینده و اثرات جبران‌نشدنی آن بر توان بوم‌شناختی محیط‌های شهری و کاهش کیفیت زندگی شهری جلوگیری کرد. بررسی‌ها درباره چرایی تمایل جامعه به انجام تخلفات ساختمانی نشان می‌دهد عواملی از جمله افزایش ارزش و کاهش میزان اراضی شهری در طی زمان و تمایل جریان بازار به انتفاع حداکثری از سرمایه‌گذاری، به‌روزنبودن طرح‌های ملاک عمل شهری و عدم انطباق آن‌ها با خواسته‌های شهروندان و نیاز‌های امروز شهری و عدم بازدارندگی ضوابط قانونی ملاک عمل، مهم‌ترین اثرات را بر تقویت این جریان داشته‌اند؛ عواملی قدرتمند که هرکدام به‌تن‌هایی انگیزه‌ای مناسب برای وقوع تخلفات هستند و با هم‌افزایی صورت‌گرفته متأسفانه موجب تقویت این جریان شده‌اند.
 
نیم‌نگاهی به تجربه بیش از ۹ دهه‌ای فعالیت رسمی مدیریت‌شهری در کلان‌شهر مشهد و روابط حاکم بر بازار عرضه‌وتقاضا نیز نشان می‌دهد مقابله با پدیده تخلفات ساختمانی نیازمند آن است که در وهله اول در پیشنهاد ضابطه مشتمل بر کاربری، تراکم و سطح اشغال روی اراضی شهری، ضمن داشتن برنامه‌ریزی متناسب با نیاز‌های حال‌حاضر شهری، رویکرد ایجاد انتفاع مناسب برای مالکان اراضی نیز مدنظر قرار گیرد و همچنین باید اقدام لازم برای استفاده حداکثری از ظرفیت بازدارندگی قوانین مرتبط با وقوع تخلفات ساختمانی صورت گیرد تا زمینه کاهش انگیزه‌های تحقق پدیده مذکور فراهم شود؛ امری که جز با اقدام مشترک و هماهنگ همه متولیان و تصمیم‌گیران شهری محقق نمی‌شود. آنچه درحال‌حاضر در کلان‌شهر مشهد اهمیت دارد، فرصت درخور تأمل طرح تفصیلی در شرف تصویب محدوده ۳۵ هزارهکتاری کلان‌شهر مشهد به‌لحاظ تعیین برنامه حداقل ۱۰ ساله رشد آینده شهر است که در صورت استفاده از ظرفیت آن می‌توان ضمن تضمین تحقق کیفیت‌های شهری، گره از مشکلات حاضر حوزه ساخت‌وساز و در رأس آن تخلفات ساختمانی گشود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->