به گزارش شهرآرانیوز، سلیاک یک بیماری گوارشی وراثتی است که در اثر حساسیت به پروتئینی به نام گلوتن (پروتئینی که در گندم، جو و چاودار وجود دارد) ایجاد میشود.
دکتر ایرج خسرونیا،فوق تخصص بیماری های داخلی افزود: زمانی که فرد مبتلا، گلوتن دریافت میکند، سیستم ایمنی او فعال میشود و به سلولهای روده حمله میکند. این امر منجر به آسیب سطح جذبی روده شده و در نتیجه بدن قادر نخواهد بود مواد مغذی مانند چربی، پروتئین، کربوهیدرات، ویتامینها و مواد معدنی را جذب کند؛ بنابراین سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که در تمام طول عمر همراه فرد مبتلاست و منجر به عدم تحمل گلوتن میشود.
وی اظهار داشت: سوء جذب ناشی از آسیب روده باریک، کم خونی، اسهال مزمن، درد شکم، اختلال رشد، خستگی، تهوع، سردرد، نفخ، یبوست، زخمهای دهانی، ریزش مو میتواند از آثار ناشی از ابتلا به این بیماری باشد.
دکتر خسرونیا با تاکید بر اینکه افرادی که اقوام درجه یک آنها (والدین، خواهر و برادر، فرزند) مبتلا به این بیماری هستند در معرض بیشتری برای ابتلا به سلیاک هستند، تصریح کرد: آزمایش خون و نمونه برداری از روده از جمله راههای تسخیص این بیماری است.
فوق تخصص بیماریهای داخلی ادامه داد: در حال حاضر تنها درمان بیماری سلیاک پیروی از رژیم فاقد گلوتن در تمام طول عمر است. این افراد باید از مصرف غذاهای حاوی گندم، جو و جو دوسر مانند نان پرهیز کنند. این بیماران باید با منابع مخفی گلوتن مانند داروها، سسها و ... نیز آشنا بوده و آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
دکتر خسرونیا با بیان اینکه امروزه غذاهای فرآیند شده و بسته بندی، حاوی گلوتن مخفی هستند که ممکن است به طور ناآگاهانه توسط بیماران مصرف شوند، افزود: بیماران سلیاک باید همیشه برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنند و از فاقد گلوتن بودن محصولات اطمینان حاصل کنند.
وی با اشاره به اینکه شروع زود هنگام پوکی استخوان، نازایی و سقط جنین، کمبودهای ویتامین و مواد معدنی، بدخیمیهای دستگاه گوارش، میگرن، حملههای صرعی، زوال عقل میتواند از آثار این بیماری باشد، گفت: بیماران مبتلا به سلیاک ممکن است عدم تحمل به لاکتوز و فروکتوز داشته باشند. برخی تحقیقات نشان داده است که پیروی از رژیم غذایی که میزان مواد تخمیر شدنی در آنها کم است برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز و فروکتوز، بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیری و بیماران مبتلا به التهاب روده مفید است. در رابطه با پیروی از این نوع رژیم غذایی با متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
دکتر خسرونیا با تاکید بر اینکه بدون نظر پزشک برای خود، تشخیص نوع بیماری ندهید. اگر فکر میکنید که سلیاک و یا حساسیت به گلوتن دارید حتما قبل از شروع رژیم فاقد گلوتن با پزشک خود مشورت کنید تا آزمایشهای لازم را انجام دهید.
وی با اشاره به اینکه در رژیم فاقد گلوتن میتوانید بسیاری از غذاها مانند مرغ، ماهی، سبزیجات و میوههای تازه، برنج و سیب زمینی را مصرف کنید، افزود: شما همچنین میتوانید برخی مواد صنعتی را که از فاقد گلوتن بودن آنها اطمینان دارید و روی آنها عبارت "بدون گلوتن" نوشته شده است را مصرف کنید.
دکتر خسرونیا ادامه داد: مهمترین دلیل وجود علائم پس از تشخیص سلیاک آن است که افراد خواسته یا ناخواسته همچنان مواد حاوی گلوتن مصرف میکنند. بیماران باید حتما با یک متخصص تغذیه در مورد منابع آشکار و پنهان گلوتن مشورت کنند.
وی افزود: بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی مزمن است که در تمام طول عمر همراه شما میباشد. درمان برای سلیاک و حساسیت به گلوتن پیروی دقیق از یک رژیم فاقد گلوتن برای تمام عمر است.
فوق تخصص بیماریهای داخلی با تاکید بر اینکه همه افراد باید برای آگاهی از وضعیت جسمانی خود هر ۶ ماه یکبار ازمایش کامل بدهند، گفت: با توجه به نظر پزشک معالج باید هر ۳ تا ۶ ماه یک بار پزشک خود را ملاقات کنید تا او بتواند با آزمایشات مختلف از وضعیت سلامت شما با خبر شود.
وی با بیان اینکه بیماری سلیاک میتواند در هر سنی تشخیص داده شود. تصریح کرد: این بیماری میتواند با شروع غذای کمکی در کودکان و یا در میانسالی آغاز شود، این بیماری معمولا در گروه سنی ۴۰ تا ۶۰ سال شایعتر است.
منبع: ایرنا