به گزارش شهرآرانیوز، دکتر محمدجعفر صادقی افزود: برنامه ملی خودمراقبتی به عنوان پنجمین برنامه ملی تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت طراحی و از سال ۱۳۹۴ اجرایی شد که نتایج مطلوب آن در سطح جامعه با حضور سفیران سلامت خانواده، دانشآموز، دانشجو و طلبه در سطح جامعه قابلمشاهده است.
وی اظهار کرد: خودمراقبتی قسمتی از زندگی روزانه و مراقبتی است که توسط افراد برای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت و عافیت خودشان، فرزندانشان و خانوادهشان انجام میشود و به دوستان، همسایگان و اجتماعات محلی نیز گسترش مییابد.
صادقی با بیان اینکه خودمراقبتی حیطههای مختلف ارتقای سلامت شامل اصلاح شیوه زندگی، پیشگیری از بیماری، ارزیابی علائم، حفظ سلامت، درمان بیماری و توانبخشی را دربرمیگیرد، خاطرنشان کرد: مهمترین دستاوردهای تقویت خودمراقبتی این است که افراد تصمیمات درستی درباره استفاده صحیح از مراقبتهای بهداشتی بگیرند و رفتارهای مراقبت از خود را به طور مناسب انتخاب و اجرا کنند؛ زیرا مراقبت از خود به طور واضح به کارایی و مهارتهای فرد میافزاید و نباید به عنوان بخشهایی از کار سلامت که هیچکس دیگر تمایل به انجامش ندارد یا دولت نمیتواند متخصصان کافی برای انجام آن تربیت کند، مطرح شود.
وی با تأکید بر اینکه خودمراقبتی جایگزین مراقبت تخصصی و سازمانی نیست؛ بلکه مکمل آن و یکی از عوامل تعیینکننده میزان و چگونگی استفاده از آن است، ادامه داد: خودمراقبتی بیشتر بهمعنای تعامل با سیستم مراقبت از سلامت است تا استقلال از سیستم مراقبت تخصصی.
رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خودمراقبتی بر جنبههایی که تحت کنترل فرد هستند، تمرکز دارد و بسته به فرهنگ و موقعیت افراد، ظرفیت اقدام و انتخاب را دربرمیگیرد.
صادقی تصریح کرد: خودمراقبتی شامل اعمالی آموختهشده، آگاهانه و هدفدار است که مردم برای خودشان، فرزندانشان و خانوادهشان انجام میدهند تا تندرست بمانند، از سلامت خوب ذهنی و جسمی خود نگهداری کنند، نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند، از بیماری یا حوادث پیشگیری کنند، ناخوشیها و بیماریهای مزمن را مراقبت کنند و از سلامت و عافیت خودشان بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان نگهداری کنند.
وی مراقبت از خود را بهمعنای عملی دانست که در آن، شخص از خود بهعنوان یک منبع استفاده و به طور مستقل از دیگران، از سلامت خودش مراقبت میکند و ادامه داد: منظور از استقلال عمل، تصمیمگیری برای خویش با اتکای به خود است که شامل مشورت و کسب کمک تخصصی یا غیرتخصصی از دیگران (چه افرد غیرمتخصص و چه متخصص) نیز میشود.
صادقی ابراز امیدواری کرد که با خودمراقبتی، شاهد جامعهای سالم با سبک زندگی توأم با سلامت باشیم.