به گزارش شهرآرانیوز، پیرمحمد حلیمی، رئیس اداره کشاورزی هرات در جشنواره زعفران هرات با بیان اینکه تولید زعفران در افغانستان افزایش یافته است گفت: به دلیل مقاومت گیاه زعفران در تلاش هستیم، روشهای درست کاشت و برداشت این نبات را به کشاورزان آموزشی دهیم.
او هدف از این اقدام را ترویج کشت این نبات با ارزش اقتصادی فراوران و کاهش تاثیر خشکسالی برزندگی کشاورزان عنوان کرد.
این درحالی است که براساس اعلام وزارت کشاورزی طالبان، افغانستان سال گذشته این کشور ۲۱ تن زعفران تولید، اما ۶۷ تن صادر کرده است.
ایراف به نقل از اتحادیه زعفران افغانستان نوشته است که این کشور در ماههای گذشته با اعلام اینکه سرمایهگذاری در بخش تولید زعفران افزایش یافته اعلام کرده بود که امیدوار است، میزان تولید به ۳۰ تن افزایش یابد.
چین با مصرف سالانه ۱۵۰ تن و هند با مصرف حدود ۵۰ تن بزرگترین مصرف کنندگان زعفران هستند.
همجواری افغانستان با بازار بزرگ هندوستان به اضافه تعرفه صفر صادرات این کشور برای محصولات از مبدا افغانستان سبب شده تا این کشور واردات زعفران از افغانستان را به ایران با تعرفه گمرکی ۳۸ درصد ترجیح دهد.
این درحالی است که آمارهای بانک جهانی نشان میدهد، فقط صادرات زعفران از افغانستان به هند بیش از ۳۴ میلیون دلار بوده است.
این آمار نشان میدهد هند نیز بخشی از واردات را مجدد به مقصد دوم صادر میکند، زیرا مصرف سالانه آنها ۵۰ تن گزارش شده است.
این درحالی است که ایران تولیدکننده عمده زعفران جهان است به طوری که ۸۵ تا ۹۰ درصد نیاز بازار این محصول از سوی زعفرانکاران ایرانی تولید و تأمین میشود. بنا به گفته مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی امسال ۱۲۷ هزار هکتار از اراضی کشور به کشت زعفران اختصاص یافته و پیش بینی میشود حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن زعفران برداشت شود.
مهر در گزارشی گفته است که صادرات زعفران در ۶ ماهه نخست امسال ۵۷ هزار و ۱۰۱ کیلوگرم (۵۷.۱ تن) به ارزش ۴۹ میلیون و ۴۶۵ هزار و ۹۶۰ دلار بوده است. این آمار نسبت به ۶ ماهه نخست سال گذشته در وزن ۴۱.۵ درصد و در ارزش ۵۲.۲ درصد کاهش داشته است.
یکی از معضلات کشور در امر تجار عدم بسته بندی محصولات و صادرات فلهای بوده و این موضوع سبب میشود تا بخشی از تولیدات نیز با وجود صادرات رسمی در کشور مقصد بسته بندی شده و با نام کشور واردکننده مجدد به مقصد بعدی صادر شود.
امسال زعفران ایرانی حدود ۴۵ درصد در قالب بسته بندی بین یک تا ۳۰ گرم صادر شد و حدود ۵۵ درصد هم در بسته بندی بالای ۳۰ گرم و در قالب فلهای انجام شد.
بیش از ۹۳ درصد تولید زعفران ایران در خراسان بزرگ کشت میشود. همجواری این استان شرقی با افغانستان باعث شده تا حجم بالایی از این محصول در قالب سوغات و… از کشور خارج و در افغانستان به نام همان کشور به بازار جهانی صادر شود.
زعفران ایرانی به ۵۰ کشور جهان صادر شد و افغانستان در این جدول بعد از امارات، اسپانیا و چین در رتبه چهارم قرار دارد. صادرات به این کشور ۶ هزار و ۹۰۸ کیلوگرم به شکل رسمی بوده که ۳ هزار و ۶۴۱ کیلو گرم در قالب صادرات فلهای انجام شد.