به گزارش شهرآرانیوز، دکتر سلمه دادگر خاطرنشان کرد: مهمترین مسئله در روزهداری این است که هیچ آسیبی به مادر یا جنین وارد نشود از همین رو برخی از بانوان با توجه به شرایط جسمانی، بیماری زمینهای و یا مسائل مربوط به جنین اجازه روزهداری ندارند.
وی با بیان اینکه بانوان باردار سالم نیز مجوز روزهداری آنها منوط به مقطعی از بارداری است که در آن قرار دارند، گفت: اگر حاملگی به، سه ماه اول، دوم و سوم تقسیم شود، سه ماه دوم بهترین زمان برای روزهداری مادران بارداری کاملا سالم است.
دکتر دادگر با اشاره به اینکه در هفته ۱۴ تا ۲۸ بارداری اگر منع پزشکی وجود نداشته باشد مادر باردار میتواند روزه بگیرد، گفت: سه ماه اول زمان بسیار حیاتی برای تشکیل ارگان جنین است از همین رو در این ایام سطح نرمال قند خون مادر اهمیت دارد، زیرا تکامل قلب و مغز جنین وابسته به گلوگز است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه از طرفی گرسنگی طولانی مدت باعث افزایش موادی به نام کتون در خون میشود که این کتون روی ظرفیت رشدی و مغز جنین میتواند تأثیر گذار باشد، تصریح کرد: علاوه براین روزهداری سه ماه اول به دلیل تهوع واستفراغی که مادر در این ایام دارد میتواند این وضعیت را تشدید کند.
دکتر دادگر با بیان اینکه بسیاری از صاحب نظران روزهداری در سه ماه اول را توصیه نمیکنند مگر اینکه با مشورت و تأیید پزشک انجام شود، گفت: در سه ماه سوم بدن در حال ذخیره انرژی برای نزدیکی به ایام زایمان است از همین رو بسیاری از صاحب نظران در این مقطع روزهداری را بخصوص بعد از هفته ۳۶ بارداری توصیه نمیکنند، زیرا علاوه بر تأثیرات منفی بر ظرفیت رشدی جنین، در برخی از مطالعات نیز خطر زایمان زودرس برای مادر بیان شده است.
وی با اشاره به اینکه بهترین زمان روزهداری سه ماه دوم بارداری است، گفت: در طول روز استراحت منظم و کافی، پرهیز از انجام فعالیت شدید، مصرف آب کافی در وعدههای افطار و سحر، پرهیز از مصرف وعدههای سنگین در افطار و سحر و افزایش وعدههای غذایی در این فاصله با حجم کمتر میتواند زمینه را برای روزهداری آسانتر مادر باردار فراهم کند.
دکتر دادگر با بیان اینکه در زمان افطار مصرف میوه، سبزی، غلات، آب فراوان را دردستور کار خود قرار دهند و در صورت تمایل به مصرف شیرینی جات میتوانند از عسل، شیرههای انگور، خرما، توت استفاده شود، گفت: مصرف آش و حلیم غیر چرب ایرادی ندارد، اما باید از مصرف سرخ کردنیها پرهیز شود.
وی با اشاره به اینکه در وعده سحری نیز غلات سبوس دار، میوه، سبزی، حبوبات، آب فراوان و آجیل کم نمک میتوان استفاده کرد، گفت: درصورت مشاهده علایمی مانند کاهش وزن، وزن گیری نامناسب جنین، احساس انقباض، ضعف، سردرد، سرگیجه، بی حالی، تب، کاهش حجم و تیره و بد بو شدن ادرار، تهوع و استفراغ باید روزهداری متوقف شود.
دکتر دادگر اظهار کرد: بررسی کتون ادرار در فاصله ۱۲ ظهر تا ۸ شب میتواند معیار خوبی برای روزهداری فرد سالم در سه ماه دوم بارداری باشد.