به گزارش شهرآرانیوز؛ ۲۴ اردیبهشت ماه قیمت گندم صنف و صنعت و نان حجیم و آزادپز از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۷۰ تومان افزایش یافت که این رشد چشمگیر قیمت منجر به افزایش قیمت نان آزاد پز و بدنبال آن یارانه پز شد. این درحالی است که هنوز قیمت نان تعیین نشده و این موضوع در کارگروهها در حال بررسی است، اما نانوایان به بهانههای متعدد افزایش هزینههای حقوق و دستمزد و سربار دیگر حاضر به تمکین قیمتهای مصوب قبل نیستند.
طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر افزایش رسمی قیمت نان همراه با جدول قیمت در رسانهها منتشر شد که مسئولان کارگروه آرد و نان و اتاق اصناف این موضوع را رد و اذعان کردند که به هیچ عنوان به صورت رسمی نامهای در قالب اینکه قیمت نان تغییری کند به ما اعلام نشده است و هر گونه افزایش قیمت نان غیر قانونی است و با متخلفان در این بخش برخورد خواهد شد.
با توجه به ثبات قیمت نان در سنوات اخیر و افزایش هزینههای تولید، نانوایان خواستار اصلاح قیمت هستند و این موضوع در کارگروههای آرد و نان و استانداریها در حال بررسی است، اما تا زمانیکه نرخ جدید به طور رسمی اعلام نشود، سازمان تعزیرات حکومتی و بازرسان اتاق اصناف با نانوایانی که نان را بالاتر از نرخ مصوب سال قبل به فروش رسانند، برخورد و سهمیه آرد آنها کاهش مییابد.
بسیاری از کارشناسان براین باورند که سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ همت یارانه به حوزه آرد و نان اختصاص مییابد که متاسفانه با این وجود کشاورزان، نانوایان، مردم و دولت گلایهمند هستند؛ بنابراین یکبار برای همیشه در این حوزه باید تصمیم جدی گرفته شود به طوریکه با آزادسازی نرخ و فروش کیلویی نان و پرداخت مستقیم یارانه به خانوارها از هدررفت یارانه، قاچاق آرد و مصرف نان خشک در واحدهای دامداری و افزایش ضایعات نان بدلیل کیفیت پایین جلوگیری کرد.
محمدرضا مرتضوی رئیس انجمن آردسازان با بیان اینکه هزینه آرد در تولید به کمتر از ۵ درصد رسیده است، گفت: طی سالهای اخیر ۹۰ درصد هزینه واحدهای نانوایی به غیر از آرد بوده است که براین اساس نرخ تورم رشد هزینههای تولید ۴۰ تا ۴۵ درصد بوده است، از این رو نانوایان معتقدند که طی ۳ سال اخیر که نرخ نان تغییری نداشته، از این رو نرخ رشد هزینههای تولید در قیمت نان باید دیده شود.
به گفته وی، گرچه دولت با شعار ثبات قیمت آرد بر عدم تغییر قیمت نان تاکید داشته است، از این رو دولت شانه خالی میکند که نرخ نان را تعیین کند.
مرتضوی ادامه داد: دولت یکبار برای همیشه نرخ رشد هزینههای تولید طی سالهای اخیر باید بررسی و با نانوایان به توافق برسند، ضمن آنکه اتاق اصناف با لحاظ حقوق مردم باید از حقوق اصناف حمایت کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه هزینه واحدهای نانوایی نظیر تنور، خمیرگیر، اجاره بها و کارگر رشد چشمگیری داشته است، افزود: نمایندگانی از وزارت کشور با تشکلهای نانوایی باید به نرخی برسند و به استانها ابلاغ شود تا واحدهای نانوایی امکان ادامه فعالیت را داشته باشد. گفتنی است براساس تجربه سنوات اخیر لیستی اتاق اصناف میدهد که ابتدا زیربار آن نمیرود و بعدا همان لیست اجرا میشود، درحالیکه قانونمند باید این کار اتفاق بیفتد به طوریکه وزارت کشور، وزارت جهاد با تشکلهای نامداری صورت جلسهای امضا و نرخی را برای نانهای مختلف در سطح کشور اعلامکنند.
وی با تاکید بر فروش کیلویی نان بیان کرد: قیمت نان همانند دیگر کالاها باید کیلویی باشد که در این صورت دیگر کوچک شدن چانه و دیگر تخلفات مشکلات حل میشود و دولت باید به حقوق نانوا رسیدگیکند که براساس هزینههای تولید به سهولت میتواند این کار را انجام دهد، چنان اصرار بر قیمت دستوری باشد، بی تردید شاهد کوچک شدن نان، کیفیت پایین نان و دیگر مشکلات خواهیم بود.
رئیس انجمن آردسازان با بیان اینکه دولت ۳۰۰ همت یارانه به آرد و نان تخصیص میدهد، افزود: علی رغم تخصیص اینمیزان یارانه به این بخش، مردم، کشاورز، دولت و نانوایان گلایهمند هستند؛ بنابراین باید راهکار دیگری اتخاذ شود و بدینمنظور قیمت منطقی نان در وهله نخست باید قیمت گذاری شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر برخی واحدهای نانوایی آرد با قیمت ۸۰۰ تومان و نانوایی دیگر هزارتومان خریداری میکند، درحالیکه باید هر ۲ یکسان شود و تمامی واحدهای نانوایی با آرد یارانهای تولید میکنند چراکه بدلیل اختلاف ۲۰۰ تومانی آرد شاهد اختلاف معنادار قیمت نان هستیم.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که تمامی واحدهای نانوایی اقدام به افزایش قیمت نان کردهاند و از طرفی به بهانه کنجد، سبزیجات و افزایش حجم نان اقدام به عرضه ۲ تا ۴ برابر قیمت مصوب کردهاند که بسیاری از کارشناسان کمبود نظارت دستگاههای مسئول را عامل اصلی این گرانی میدانند.
در ادامه محمدجوادکرمی رئیس کارگروه آرد و نان گفت: با توجه به مصوبه دولت، کارگروههای استانی در استانها مکلف شدند که قیمتهای جدید نان را مصوب و ابلاغ کنند تا نرخهای جدید بر روی دستگاههای نانینو اجرا شود که تاکنون اتفاقی نیفتاده است.
کرمی با بیان اینکه نان با قیمتهای قبلی عرضه میشود، افزود: نانوایان منتظر افزایش نرخ هستند چراکه با گذشت ۲.۵ ماه از سال و افزایش مولفههای تولید نیازمند بازنگری در نرخ نان هستیم که این امر به کارگروههای استان موکول شده است که ظرف روزهای آتی این اتفاق خواهد افتاد.
رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ادامه داد: طی روزهای آتی انتظار میرود کارگروههای استانی که قیمتهای جدید اعلام شود تا نانوایان بیش از این منتظر نباشند چراکه تمامی مولفهها اعم از بیمه، حقوق و دستمزد و ... افزایش یافته است.
به گفته وی، در حال حاضر هیچ افزایش قیمتی در حوزه نان یارانهای رخ نداده است و تنها واحدهای نانوایی آزادپز که از گندم ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان استفاده میکنند، مستثنی هستند و افزایش قیمت در اختیار خودشان است. اما واحدهایی که از گندم ۶۶۵ و ۹۰۰ تومانی استفاده میکنند، منتظر کارگروههای استانی هستند تا در دستگاههای نانینو تغییرات قیمت رخ دهد.
کرمی افزود: افزایش قیمت نان واحدهای نانوایی نوع یک و دو در کارگروههای استانی در حال بررسی است که پس از آنالیز نرخ طی روزهای آتی قیمتهای جدید ابلاغ میشود، درحالیکه درخواست ما این بود که ابتدای خرداد نرخهای جدید اعلام شود.
رئیس کارگروه آرد و نان گفت: طی روزهای آتی تنها افزایش قیمت نان اعمال میشود و فعلا ازادسازی اتفاق نخواهد افتاد تا طی ۲ تا ۳ ماه آینده دولت به برنامه مدونی در خصوص آزادسازی برسد. با توجه به ثبات قیمت نان طی ۲ تا ۳ سال اخیر و افزایش چشمگیر هزینه ها، نانوایان منتظر افزایش قیمت نان هستند که انتظار میرود هرچه سریعتر قیمتهای جدید استخراج و اعلام شود.
گفتنی است طرح هوشمندسازی واحدهای خبازی از خرداد ۱۴۰۱ کلیدخورد، اما اجرای این طرح همنتوانست در کاهش ضایعات و فساد در حوزه آرد و نان تاثیرگذار باشد چراکه بنابر رصدهای صورت گرفته شاهد عرضه نان با قیمتهای مختلف در واحدهای خبازی، عرضه نان بالاتر از قیمت مصوب و محاسبه آن با درج تعداد نان بیشتر در سامانه نانینو هستیم که بسیاری از صاجب نظران اذعان میکنند که طرح هوشمندسازی نه تنها در مدیریت یارانه حوزه آرد و نان، کاهش تخلفات این حوزه و کنترل قاچاق آرد تاثیری نداشته، بلکه مشکلات این حوزه را افزایش داده است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان