به گزارش شهرآرانیوز؛ لاغری، کم وزنی، چاقی، اضافه وزن، کوتاه قدی و برخی اختلالات تکاملی مانند بیش فعالی جزو شایعترین اختلالات کودکان ایرانی محسوب میشوند که رابطه مستقیمی با رژیم غذایی آنها دارند. نکته تأمل برانگیز ماجرا هم اینجاست که فقط بچههای خانوادههای فقیر و کم برخوردار نیستند که درگیر این مشکلات میشوند.
تصوری که خیلی از ما از سوءتغذیه داریم، نرسیدن موادمغذی به بدن در اثر ضعف مالی است؛ درحالی که فقرغذایی ممکن است بر اثر بدخوری هم ایجاد شود؛ مشکلی که خیلی از بچهها دارند و والدین همه چیز و همه کس را مقصر آن میدانند، به جز خودشان. غافل از اینکه زیربنای ذائقه و سلیقه غذایی هر بچهای در خانواده و حتی پیش از تولد او گذاشته میشود. موضوعی که سارا موحد، متخصص تغذیه هم آن را تأکید و در ادامه نکاتی دراین باره بیان میکند که دانستنش برای هر پدر و مادری ضروری است.
باورش قدری سخت است؛ ولی باید بدانیم ذائقه غذایی بچهها در دوران جنینی آنها و زمانی که در رحم مادر هستند، شکل میگیرد. ازاین رو مادرانی که میخواهند کودکان بدغذایی نداشته باشند، بهتر است در طول دوره بارداری همه گروههای غذایی را مصرف کنند، چون طعم و بوی غذاهایی که مادر میخورد، در خون او جریان دارد و از طریق جفت به بدن جنین میرسد و ذائقه او را شکل میدهد.
تلاش بیشتر
اگر کودکی یک بار غذایی را پس میزند، نباید فوری نتیجه گرفت که آن غذا را دوست ندارد، بلکه دست کم باید چند نوبت دیگر و با شکلهای مختلف آن را امتحان کرد.
۱۸-۱۰ درصد
حدود ۱۸درصد کودکان ایرانی دارای اضافه وزن و ۱۰درصد آنها چاق هستند.
تغذیه مادر در دوران بارداری و شیردهی بر روی ذائقه غذایی کودک اثرگذار است، ولی شش ماهگی را باید سن تولد ذائقه غذایی در بچهها دانست؛ زمانی که آنها نخستین طعمها را میچشند و از بین غذاها دست به انتخاب میزنند. ازاین رو خیلی مهم است که ما در نقش پدر یا مادر چه واکنشی نشان بدهیم.
نوع اختلال/میزان آن
براساس آخرین پایش ملی در سال ۱۴۰۱
سن / میزان کالری
موادمغذی موردنیاز بدن بچهها باید در سه وعده غذایی اصلی و یک تا سه میان وعده روزانه تأمین شود.
سلیقه غذایی والدین تأثیر مستقیمی بر ذائقه بچهها دارد. معمولا والدین چاق و خوش خوراک، فرزندان چاق و خوش خوراکی هم دارند.
احتمال چاقی کودک
ذائقه غذایی در بچهها ساختنی است و بر اثر عادت ایجاد میشود؛ پس اگر کودکی بدغذایی میکند، والدین باید بدانند که یک جای کارشان میلنگد. برای این منظور کافی است نگاهی به عادتهای غذایی خودشان بیندازند؛ همچنین آنچه بچهها میخورند.
بچهها با رفتن به مدرسه استقلال پیدا میکنند و تاحدی از زیر بلیت والدین خارج میشوند. برای همین شاهد تغییرات رفتاری زیادی در آنها هستیم؛ ازاین رو خیلی مهم است که والدین همچنان از دور نظارتشان را داشته باشند، برای نمونه:
به جای دادن پول به بچه ها، چاشت و تغذیه مدرسه شان را خودشان آماده کنند.
بوفه مدرسهها اجازه عرضه غذاهای ناسالم را ندارند. باوجود این، خیلی از مدرسهها به خاطر سود بیشتر از این قانون تخطی میکنند؛ ازاین رو وظیفه والدین است که نظارتشان را بیشتر و از مسئولان مدرسه عمل به این قانون را مطالبه کنند.
از جایگزینهای سالم برای تنقلات ناسالم استفاده کنند.
اصول تغذیه سالم در کودکان مانند بزرگ ترهاست. آنها نیز به همه گروههای غذایی متناسب با وزنشان نیاز دارند؛ انواع ویتامین ها، مواد معدنی، کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی. به عبارت سادهتر یک بشقاب سالم برای بچهها باید دارای همه گروههای غذایی باشد.
نقش گروه هم سالان را نباید نادیده گرفت. برای همین مربیان مهدکودکها میتوانند نقش بسیار سازندهای در اصلاح ذائقه غذایی بچهها داشته باشند. کافی است بچههای به اصطلاح خوش خوراک و سالم خور را در مرکز توجه قرار دهند و از بچههای دیگر بخواهند تا مانند او رفتار کنند.
ذائقه چشایی، هر سه تا پنج سال تغییر میکند و فرد ممکن است به غذاهایی که تا پیش از آن علاقهای نداشته، کشش و تمایل پیدا کند. این اتفاق معمولا بر اثر تغییراتی در زندگی میافتد و فرصتی است که والدین باید از آن برای آشتی دادن کودکشان با برخی مزهها و غذاها استفاده کنند.
رژیم لاغری برای کودکان کمتر از دوازده سال ممنوع است؛ چون در حال رشد و تکامل هستند.