به گزارش شهرآرانیوز؛ پنجاه سال پیش، در ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۶ ــ همزمان با روز قانون اساسی آمریکا در دویستمین سالگرد استقلال این کشور ــ ناسا از نخستین مدارگرد شاتل فضایی خود، با نام OV-۱۰۱، در برابر عموم مردم رونمایی کرد.
ناسا در ابتدا قصد داشت این وسیله را «کانستیتوشن» (Constitution) نامگذاری کند، اما یک کارزار نامهنگاری باعث تغییر برنامه این سازمان شد. نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر از طرفداران مجموعه تلویزیونی «پیشتازان فضا» (Star Trek) با ارسال نامه به کاخ سفید خواستار آن شدند که این شاتل به نام «یواساس اینترپرایز» (USS Enterprise)، سفینه فضایی خیالی این مجموعه، نامگذاری شود.
جرالد فورد، رئیسجمهور وقت آمریکا، در یادداشتی به ناسا دستور داد این شاتل را «اینترپرایز» نامگذاری کند و گفت که «به این نام تمایل دارد». نام اینترپرایز که سابقهای طولانی و شناختهشده در تاریخ نیروی دریایی آمریکا دارد، پیشتر برای نخستین ناو هواپیمابر هستهای آمریکا، یک ناو هواپیمابر متعلق به دوران جنگ جهانی دوم و همچنین یک کشتی آمریکایی در دوران جنگ انقلاب آمریکا استفاده شده بود.
صدها مهمان دعوتشده در مراسم رونمایی این شاتل در تأسیسات شرکت راکول در پالمدیل، در جنوب کالیفرنیا، حضور داشتند. جین رادنبری، خالق مجموعه «پیشتازان فضا»، و چند تن از بازیگران این مجموعه نیز از جمله حاضران بودند.
در این تصویر، افراد از چپ به راست عبارتاند از: جیمز سی. فلچر، مدیر ناسا؛ دیفارست کلی (دکتر «بونز» مککوی)؛ جرج تاکی (آقای سولو)؛ جیمز دوهان (مهندس ارشد، مونتگومری «اسکاتی» اسکات)؛ نیکل نیکولز (ستوان اوهورا)؛ لئونارد نیموی (آقای اسپاک)؛ جین رادنبری، خالق مجموعه؛ دان فوکوا، نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا؛ و والتر کونیگ (پرچمدار چکوف).
اگرچه اینترپرایز برای پرواز در فضا طراحی نشده بود، اما پروازهای آزمایشی مهمی را در جو زمین انجام داد که زمینه را برای نخستین پروازهای فضایی برنامه شاتل در سال ۱۹۸۱ فراهم کرد.
این مدارگرد اکنون در موزه اینترپید در شهر نیویورک به نمایش گذاشته شده است.