مذاکرات غیرمستقیم حماس و رژیم صهیونیستی در دوحه آغاز شد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) قدیمی‌ترین عکس رهبر انقلاب | آیت‌الله خامنه‌ای در یک‌ونیم‌سالگی وزیر خارجه سوریه: هر طرحی برای تجزیه سوریه را رد می‌کنیم چهار نظامی در حمله‌ای مسلحانه در ایالت بلوچستان پاکستان کشته شدند اردوغان: تمام تلاش خود را برای ادامه مذاکرات روسیه و اوکراین می‌کنیم نواف سلام خواستار فشار به رژیم صهیونیستی برای عقب‌نشینی از لبنان شد محمود عباس: آرمان فلسطین با خطرات وجودی روبه‌رو است وزیر اقتصاد بعد از ۷ خرداد به مجلس معرفی می‌شود تأکید دبیرکل سازمان همکاری اسلامی بر اهمیت موضوع فلسطین قالیباف: امنیت مهم‌ترین زیرساخت کشور است سازمان ملل: جنگ غزه باید فوری متوقف شود (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) وزارت خارجه آمریکا: در قبال افغانستان براساس منافع خود عمل می‌کنیم استاندار خراسان رضوی: کلید حل بحران‌ زیست‌محیطی کشف‌رود، پیگیری مستمر تصمیمات پیشین است شهادت ۱۲ یمنی در حمله هوایی رژیم صهیونیستی (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) کنعانی: شهید امیرعبداللهیان، دیپلماتی مثال‌زدنی با دغدغه تأمین منافع ملی بود ۱۵۳ فلسطینی دیگر در غزه به شهادت رسیدند (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ازسرگیری پرواز‌های هما در مسیر تهران به کراچی و برعکس (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام حمایت رئیس هیئت داوران کن از غزه با امضای نامه اعتراض به نسل‌کشی رژیم صهیونیستی ویدئو| سخنان امروز رهبر معظم انقلاب درباره اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمایت السودانی از مذاکرات ایران و آمریکا وزرای خارجه ایران و تاجیکستان بر لزوم همکاری‌های منطقه‌ای در موضوع افغانستان تأکید کردند عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: مجلس برای رفع مشکلات اقتصادی توجهی به مذاکرات ندارد فارن پالیسی فاش کرد؛ مهاجرت نخبگان از آمریکا درپی سیاست‌های ترامپ شرط روسیه برای دیدار پوتین و زلنسکی دیدار سفیر ایران در واتیکان با جانشین پاپ فرانسیس (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغازبه‌کار نشست سران اتحادیه عرب در بغداد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) دومین انتخابات هیئت‌رئیسه مجلس دوازدهم، ۶ خرداد ۱۴۰۴، برگزار خواهد شد افشاگری یک روزنامه انگلیسی؛ مشارکت سرویس‌های جاسوسی غربی در کشتار فلسطینی‌ها
سرخط خبرها

سبب و مباشر در فلسطین

  • کد خبر: ۶۷۷۴۶
  • ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۶
سبب و مباشر در فلسطین
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران

یکی از مباحث حقوقی، تمایزگذاشتن میان سبب و مباشر در امور مدنی و جزایی است. فرض کنید یک نفر کلید خانه کسی را به دزدی می‌دهد و او نیز از آن خانه سرقت می‌کند. فردی که کلید را داده است، سبب جرم و فرد دزد را مباشر می‌دانند. به‌طور معمول مجازات مباشر که مستقیم مرتکب جرم شده، سنگین‌تر از مباشر و معاون جرم است، اما برخی موارد است که می‌گویند «سبب» اقوی از مباشر است و مسئولیت اصلی به‌لحاظ حقوقی متوجه «سبب» است؛ هرچند مباشر هم مسئولیت خاص خود را دارد. اگر از این زاویه به جنایات در فلسطین نگاه کنیم، دولت اسرائیل و شخص نتانیاهو مسئولیت مباشرت را دارند، اما به‌نظر می‌رسد کشور‌های اروپایی و آمریکا و غربی‌ها در این حوادث در نقش سبب اقوی هستند، زیرا این دولت نمی‌تواند بدون حمایت‌های بی‌حدواندازه غربی‌ها چنین رفتاری از خود نشان دهد.

 

یکی از موضوع‌های مهم که موجب تشویق رژیم اشغالگر اسرائیل به این رفتار شده، سکوت و حمایت غرب از اقدامات خلاف قانون اسرائیل است. اگر از منظر غربی‌ها به ماجرا نگاه کنیم، موجودیت اسرائیل نمی‌تواند فراتر از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد تعریف یا به‌رسمیت شناخته شود؛ بنابراین سرزمین‌های اشغالی پس از سال ۱۹۴۸ به‌کلی خارج از موجودیت صهیونیستی (اسرائیل) است و هرگونه دخل و تصرف در آن غیرقانونی است. درحالی‌که اسرائیل در این قسمت‌ها تصرفات گوناگونی کرده که جملگی خلاف مقررات بین‌المللی است؛ درعمل به‌رسمیت شناخته می‌شود یا با آن‌ها مخالفت نمی‌شود.

 

انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس یکی از مصادیق روشن این تخلف آشکار بود. سکوت در برابر سیاست ساخت شهرک‌های یهودی‌نشین نیز از این جمله است. جابه‌جایی‌های جمعیتی که به‌تازگی رخ داد نیز از مصادیق این تخلف آشکار است. همه این رفتار‌ها را می‌توان در ذیل سیاست خصمانه نسبت به ساکنان فلسطین دسته‌بندی کرد که حق واکنش را برای مردم فلسطین ایجاد می‌کند.

 

اما نکته جالب از اینجا به بعد است که واکنش فلسطینی‌ها به‌عنوان کنش و اقدام خصمانه اولیه و نه واکنش به جنایات اسرائیل تلقی می‌شود؛ درنتیجه برای اسرائیل حق مقابله و اقدام متقابل پذیرفته می‌شود. اما ماجرا بازهم ادامه دارد، زیرا اگر فرض کنیم که اسرائیل حق اقدام متقابل دارد، براساس حقوق بین‌المللی باید این اقدام واجد ویژگی‌هایی باشد، ازجمله از نظر دیوان بین‌المللی دادگستری «اقدام متقابل باید با زیان واردشده متناسب باشد»، درحالی‌که می‌بینیم هیچ تناسبی میان اقدامات فلسطینی‌ها با حملات اسرائیل مشاهده نمی‌شود.

این مسئله از روی تعداد تلفات انسانی و مادی ۲ طرف مشهود است. اما دولت‌های غربی بازهم سکوت یا کار اسرائیل را تأیید می‌کنند. مسئله بازهم ادامه دارد. ترکیب تلفات و محل اصابت موشک‌ها و بمب‌ها نیز تفاوت‌های زیادی را نشان می‌دهد. اقدامات اسرائیل هدفمند و ویرانگر است و در هیچ چارچوب اخلاقی و حقوقی حتی با معیار‌های غربی نمی‌گنجد. چرا کشور‌های غربی چنین رفتاری می‌کنند؟ یهودی‌ها در اروپا گرفتار ظلم شدند، آغاز آن به گذشته‌های دور برمی‌گردد که به اختلافات یهودیان با مسیحیان اولیه درباره حضرت مسیح مرتبط است.

 

این خصومت ادامه یافت و در طول تاریخ بود تا در دنیای مدرن با قضیه سروان دریفوس در فرانسه ماجرا برجسته شد و سپس با اقدامات هیتلر و نازی‌ها یک جنایت تمام‌عیار علیه یهود راه انداختند. آنان در برابر این جنایت شرمنده‌اند، اما جبران خسارت را به همان شیوه جنایت از جیب ملل دیگر پرداخت می‌کنند و این بسیار زشت و ناپسند است و بیش از هر چیز، اسرائیل را در اقدامات خودش تشجیع و تشویق کرده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->