مرز ۳ میلیونی شاخص‌کل از دست رفت | ریزش ۴۶ هزار واحدی بورس (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) قیمت چند برابری نان سنگک و بربری در اسنپ‌فود و نانوایی‌ها + تصاویر قیمت امروز ارز، طلا، سکه و رمزارز‌ها (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | دلار بازار آزاد چند؟ افزایش قیمت نان در تهران تکذیب شد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) قیمت ارز دیجیتال در بازار امروز (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | بیت‌کوین گارد صعودی گرفت بررسی قیمت برنج ایرانی و پاکستانی در مشهد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) وقتی نرخ نان، نان مردم را آجر می‌کند نان در تهران رسماً گران شد | مردم: قیمت‌ها غیرواقعی است پایان مهلت استفاده از اعتبار مرحله دوم کالابرگ اعلام شد قیمت امروز طلا در مشهد در کانال ۶.۵ میلیون تومان آغاز شد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) راه‌اندازی قطار‌های فوق‌العاده برای ایام اربعین ۱۴۰۴ بدون افزایش قیمت بلیت قیمت جهانی طلا امروز (دوشنبه، ۱۹ خرداد ۱۴۰۴) اعلام شد بیمه کارگران ساختمانی سامان‌دهی می‌شود | حذف افراد غیرواقعی بررسی قیمت بلیت هواپیما و قطار مسیر تهران- مشهد در آستانه عید غدیرخم ۱۴۰۴ قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | هندوانه ارزان شد شورای رقابت: شرکت‌های خودروساز حق اعلام قیمت خودرو را ندارند کاهش سطح زیر کشت جو در خراسان رضوی | ضرورت حمایت بیشتر از کشاورزان دوراهی دخل نانوا یا قوت مردم پیش‌بینی بورس فردا (دوشنبه، ۱۹ خرداد ۱۴۰۴) واریز ۱۲۰۰ میلیارد تومان سود برای ۱۶۳ هزار سهام‌دار بورس در هفته دوم خرداد ۱۴۰۴ ناوگان فعال هواپیمایی هما با تعمیر ۳ هواپیمای زمین‌گیر به ۱۷ فروند رسید مهم‌ترین اخبار بورسی کدال امروز (یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴) ثبت رکورد مصرف ۸۰۱ میلیون لیتر بنزین در تعطیلات هفته گذشته (۱۲ تا ۱۷ خرداد ۱۴۰۴) جزئیات مالیات کولبران و ملوانان در قانون ساماندهی تجارت مرزی مشخص شد سازمان حمایت به تصمیم ایران خودرو برای افزایش قیمت واکنش نشان داد (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) کشف مزرعه استخراج رمز ارز در یک کارگاه ریخته‌گری در مشهد (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) هر دقیقه یک وام تُپل کاهش قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) + جدول بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) | سهند ۶۹۵ میلیون تومان شد
سرخط خبرها

‌می‌توان ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد

  • کد خبر: ۸۵۴۳۴
  • ۰۵ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۱
‌می‌توان ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی

این روز‌ها دوباره چالش بر سر حفظ یا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بحث برانگیز شده و این پرسش مطرح است که آیا میراث به جامانده از دولت پیشین توانسته است به نفع مردم و اقتصاد ایران باشد یا نه. همچنین منفعت و مصلحت حفظ آن در چیست و در صورت حذف چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟

واقعیت این است که تولد ارز ۴۲۰۰ تومانی سیاستی اقتصادی تدافعی با هدف صیانت از سفره مردم در برابر فشار تحریم‌ها بود و درعمل هم مشخص شد که کارایی لازم را ندارد و فساد و رانت آن بیشتر از نفعی است که قرار بوده است برای همگان باشد. دولت سیزدهم مصمم است به دوران زیست اقتصادی ایران با نرخ ارز ترجیحی پایان دهد. پرسش این است که حذف یک باره ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث تورمی فزاینده خواهد شد یا شوکی موقت به اقتصاد وارد می‌کند و پس از گذشت چند ماه اثر آن تخلیه می‌شود.

تجربه کوتاه کردن فهرست بلند کالا‌ها و خدمات مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی در ۳ سال گذشته نشان داد که نگرانی از اینکه حذف ارز ترجیحی باعث تورم فزاینده خواهد شد، موضوعیت ندارد. هرچند این احتمال جدی و نگرانی به قوت خود باقی است که با حذف ناگهانی آن، قیمت برخی کالا‌های اساسی و خدمات بهداشتی و پزشکی جهش کند که به قطع هزینه خانوار‌های فقیر و متوسط روبه پایین را افزایش خواهد داد.

بهترین و سالم‌ترین گزینه ممکن پیش روی دولت و سیاست گذاران اقتصادی این است که به جای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالا‌های اساسی و تجهیزات پزشکی و دارو، در یک برنامه زمان بندی شده مشخص با پیش بینی تمهیدات لازم، این ارز به مردم اختصاص یابد. البته این به‌آن معنا نیست که اسکناس دلار یا یورو بین مردم توزیع شود، بلکه منظور این است که می‌توان ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد و به دوران رانت سیاه ناشی از آن پایان داد و برای صیانت از سفره و معیشت اقشار آسیب پذیر و مشمول دریافت کمک‌های دولتی، بسته‌های حمایتی ویژه در قالب کارت اعتباری یا گزینه هایی، چون کمک مستقیم و نقدی در نظر گرفت.

البته مشروط به اینکه مانند یارانه‌های نقدی، این حمایت فراگیر و شامل اکثریت شهروندان نباشد و تراز دخل وخرج ناشی از تغییر الگوی حذف ارز ترجیحی، بر یارانه‌های مستقیم به صورت دقیق نظارت شود.

سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی به بن بست رسیده است و استمرار آن پرهزینه و کم فایده خواهد بود و اینکه سیاست گذاران اقتصادی تصور کنند ارز را با نرخ دولتی به واردکنندگان اختصاص دهند و آن‌ها هم کالا‌ها و خدمات را با قیمت مدنظر دولت به بازار عرضه کنند، تصوری اشتباه است.

تجربه هم ثابت کرد که سیاست قیمت گذاری دولتی و نظارت بر بازار کالا‌های واردشده با ارز ۴۲۰۰ تومانی جواب نمی‌دهد و همان بهتر که بساط آن جمع شود. البته پایان دادن به یک سیاست ارزی نامطلوب بدون گفت وگوی صریح دولتمردان با مردم برای اقناع آن‌ها دردسرآفرین خواهد بود. از این منظر، ضروری است شخص رئیس جمهور و وزرای اقتصادی دولت صادقانه و بی‌ابهام با مردم سخن بگویند و اطمینان دهند که هدفشان اصلاح یک مسیر اشتباه است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->