قتل زن هنرمند توسط راننده‌اش در مشهد + عکس معرفی ۲ ویتامین که به کاهش وزن کمک می کنند غذا‌های کنسروی در چه شرایطی کشنده هستند؟ حکم ریاست ۱۸ دانشگاه کشور تأیید شد افزایش ۵۰ درصدی حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ | نحوه اجرای متناسب‌سازی در سال آینده چگونه است؟ نفوذ سامانه بارشی از غرب کشور از جمعه | آلودگی شدید هوای مشهد و ۹ شهر دیگر (۳ دی ۱۴۰۳) وزارت بهداشت: مردم هنگام آلودگی هوا در فضای باز تردد نکنند یک سرماخوردگی ساده با درمان میلیونی! «جنین» غیر از خدا پناهی ندارد وضعیت ارز دارو در سال ۱۴۰۴ چگونه خواهد بود؟ هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

انقراض آبگوشتی با ظهور فست فود‌ها!

  • کد خبر: ۱۰۱۹۲۱
  • ۱۴ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۸
انقراض آبگوشتی با ظهور فست فود‌ها!
همان قدر که فناوری می‌تواند غذای ما را به سمتی ببرد که ارزش آن از چیزی که هست بیشتر شود، می‌تواند به سمت وسویی هم ببرد که از چیزی که هست، بسیار بدتر شود.

به گزارش شهرآرانیوز، «آبگوشت غذای لذیذی است»؛ شاید بچه دبستانی‌ها وقتی این جمله را می‌نوشتند، دهانشان آب می‌افتاد و دوست داشتند جای «امین» و «اکرم» بودند و برای رسیدن ظهر جمعه و خوردن تلیت و گوشت کوبیده لحظه شماری می‌کردند، ولی فکرش را نمی‌کردند که روزی غذا‌های فست فودی، «آبگوشت» را گوشه رینگ فراموشی بیندازند.

یک فقره آماری مربوط به دو سال پیش، نشان می‌دهد فقط در مشهد در هر ۱۸متر به طور میانگین یک واحد فست فود ایجاد شده است. این قصه فقط محدود به این شهر نیست که نتایج آمارگیری از فرهنگ رفتاری خانوار هم با جمعیت آماری درخورتوجه (حدود ۶۰هزار خانوار) نشان می‌دهد که بیش از ۴۸درصد افراد در یک ماه، از فست فود و همچنین ۴۱درصد آن‌ها از غذای بیرون استفاده کرده اند.

فست فود‌ها درحال تصاحب سفره‌های جهانند و جا دارد یادآوری کنیم که این موضوع، محدود به ایران نیست و بسیاری از کشور‌ها با حذف خوراک سنتی از سبد غذایی شان مواجهند. در این شرایط آیا باید منتظر رخت بستن غذا‌های سنتی از سفره جامعه ایرانی باشیم؟ آیا در ذائقه غذایی متولدان نسل‌های اخیر، جایی برای غذای سنتی مانند آبگوشت باقی مانده است یا باید این غذا را درحال انقراض بنامیم؟

اصلا چه چیزی ذائقه غذایی ما را شکل می‌دهد و غذا چقدر به هویت ایرانی ما گره خورده است؟ دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و رژیم غذایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پاسخ به تعدادی از این سوال‌ها به جام جم گفته است: «از تغییر فرهنگ گریزی نداریم و یکی از شاخه‌های مهم فرهنگی هم مربوط به فرهنگ غذایی است، اما هرکشوری که قدرت بیشتری دارد، توان غلبه فرهنگ غذایی اش بر کشور‌های دیگر بیشتر است.

متاسفانه حالا ذائقه غربی در این حوزه، قدرت بیشتری دارد و باعث شده است الگوی غذایی به خصوص در بین نسل تازه ایران تغییر کند.» جعفریان معتقد است همان قدر که فناوری می‌تواند غذای ما را به سمتی ببرد که ارزش آن از چیزی که هست بیشتر شود، می‌تواند به سمت وسویی هم ببرد که از چیزی که هست، بسیار بدتر شود. او می‌گوید: «متاسفانه اغلب مواد غذایی که به شکل فست فود می‌بینیم، ارزش غذایی ناچیز و انرژی زیادی دارد که این به دلیل فوت وفن صنعتی است که قصد دارد ما را برده این غذا‌ها کند.»

براساس آمار اتحادیه اغذیه فروشی ها، اقبال به غذا‌های فست فودی نسبت به گذشته در ایران افزایش داشته است. با این رویه شاید تا چند سال دیگر از غذا‌های سنتی ایرانی تنها یک نام باقی بماند و بس، اما چه چیزی ما را به سمت فست فود‌ها سوق داده است و چه چیزی ذائقه غذایی ما را تشکیل می‌دهد؟ برای یافتن پاسخ این سوال، به گفته‌های استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران بسنده می‌کنیم. او معتقد است مولفه‌های بسیاری در شکل گیری ذائقه ما دخالت دارد. اما یکی از مهم‌ترین آ ن ها، الگوی غذایی مادر در دوران بارداری است که بسیار در تمایلات غذایی فرزندان تعیین کننده است، حتی مطالعات نشان می‌دهد که الگو‌های غذایی مادربزرگ هم در این حوزه موثر است.

هرچند عوامل یادشده می‌تواند در تغییر ذائقه ایرانیان دخیل باشد، بد نیست در پایان به عامل قیمت زیاد برخی اقلام مانند گوشت هم اشاره کنیم؛ عاملی که به نظر نقش درخورتوجهی در کمرنگ شدن برخی غذا‌های سنتی در سفره ایرانیان دارد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->