شهردار مشهد: روند عملیات اجرایی پروژه احداث سطح سوم تقاطع خیام با سرعتی مناسب در حال اجراست ۱۵۶ میلیون سفر از طریق ناوگان اتوبوسرانی مشهد طی ۶ ماهه ابتدایی امسال لایروبی ۴۰۰ هزار مترطول کانال در مشهد طی ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۴ صادرات ۶ میلیون دلاری صنایع‌دستی خراسان رضوی در شش‌ماهه اول سال ۱۴۰۴  انتقال و توسعه نیروگاه بیوگاز مشهد در محور میامی | احداث نیروگاه جدید ۳ مگاواتی آمادگی مددسرای شهرداری مشهد برای پذیرش افراد بی‌سرپناه در شب‌های سرد آیا معوقات فروردین‌ماه ۱۴۰۴ بازنشستگان متوسط‌بگیر تأمین‌اجتماعی امروز (شنبه، ۱۲ مهرماه ۱۴۰۴) واریز می‌شود؟ راه‌اندازی نانوایی دیگری در حاشیه شهر مشهد با پیگیری شهرآرا | عطر نان در «فرزین» پیچید نیاز فوری کشور به ۲۰۰ خودروی مجهز به نردبان‌های بلند آتش‌نشانی هشدار تنفسی برای مشهدی‌ها | کیفیت هوای مشهد برای گروه‌های حساس «ناسالم» است (۱۲ مهر ۱۴۰۴) شهردار مشهد مقدس خبر داد: ادامه روند اجرای پروژه دوربرگردان غیرهمسطح ابوطالب شرقی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی: برند اصلی بنیاد مسکن، ساخت مسکن اقشار کم‌درآمد است راه‌اندازی قطار مشهد - سرخس در جهت توسعه گردشگری در مناطق کمترشناخته‌‎شده رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد: توسعه متوازن محقق نمی‌شود مگر با اجرای پروژه‌هایی در مناطق کمتر برخوردار رئیس کمیسیون ساماندهی حاشیه شهر شورای اسلامی شهر مشهد: ریل بودجه را به مناطق کم‌برخوردار تغییر دادیم  نماینده ولی‌فقیه و رئیس شورای مرکزی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی: همه در سطح ملی، برای مرکزیت‌یافتن حرم رضوی همراهی خواهند کرد استاندار خراسان رضوی: باید از همه ظرفیت‌های استان برای حل مشکل مسکن استفاده کنیم شهردار مشهد مقدس: غفلت از مرکزیت حرم مطهر باید با توسعه شهر به شرق جبران شود سرمایه‌گذاری ۹ همتی در بزرگ‌ترین پروژه مسکن شرق کشور کلید خورد آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین پروژه مشارکتی مسکن شرق کشور در مشهد
سرخط خبرها

حادثه‌ای تاریخی در مسجد فیل مشهد در سال ۱۳۴۲ خورشیدی

  • کد خبر: ۱۲۹۵۷۳
  • ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۹
حادثه‌ای تاریخی در مسجد فیل مشهد در سال ۱۳۴۲ خورشیدی
یکی از وقایع کمتر شناخته شده تاریخ انقلاب اسلامی در مشهد واقعه مسجد فیل است. واقعه‌ای که در جریان آن نه‌تنها دو تن از وعاظ برجسته مشهد بازداشت شدند که نخستین شهدای خراسانی نهضت اسلامی ایران هم که بعد از ۱۵‌سال در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به ایجاد جمهوری اسلامی ختم شد، به شهادت رسیدند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ یکی از وقایع کمتر شناخته شده تاریخ انقلاب اسلامی در مشهد واقعه مسجد فیل است. واقعه‌ای که در جریان آن نه‌تنها دو تن از وعاظ برجسته مشهد بازداشت شدند که نخستین شهدای خراسانی نهضت اسلامی ایران هم که بعد از ۱۵‌سال در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به ایجاد جمهوری اسلامی ختم شد، به شهادت رسیدند. این واقعه در آخرین ساعات شب ۲۳ مهر ۱۳۴۲ با بی‌تدبیری کامل ریاست وقت شهربانی مشهد رخ داد.

در ۲۳ مهر ۱۳۴۲ چه گذشت؟

خلاصه ماجرا از این قرار بود که پس از سه شب سخنرانی حجت‌الاسلام و المسلمین سید عبدالکریم هاشمی‌نژاد در منزل اخوان فاطمی در کوچه جهود‌های محله عیدگاه و دو شب سخنرانی وی و حجت‌الاسلام شیخ علی فصیحی در مسجد فیل پایین‌خیابانِ آن زمان و خیابان نواب‌صفوی کنونی، ساواک به این نتیجه رسیده بود که لازم است هر دو این سخنرانان مذهبی بازداشت شوند. دلیل این نتیجه‌گیری هم سخنرانی پرشور این دو سخنران خاصه سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد در تمام این شب‌ها در نقد رژیم پهلوی به‌ویژه در دو موضوع لوایح شش‌گانه شاه و بازداشت تعدادی از روحانیون و در رأس آن‌ها امام خمینی (ره) و آیت‌ا... العظمی سید حسن طباطبایی قمی (ره) که آن دوران بزرگ‌ترین روحانی مشهد محسوب می‌شد، پس از واقعه ۱۵‌خرداد ۱۳۴۲‌بود.

اعتراض به یک تصویب‌نامه

مأموران رژیم در گام اول اجرای این دستور شیخ علی فصیحی را پس از پایان سخنرانی‌اش هنگام رفتن به منزل بازداشت کردند. امری که خبر آن به‌سرعت به مسجد و حجت‌الاسلام هاشمی‌نژاد رسید، اما وی صلاح را در آن دید که در مسجد مانده و مطابق شب‌های قبل برای جمعیت حاضر در مسجد و خیابان‌های اطراف که به روایت خود ساواک حدود ۸‌هزار نفر بودند، صحبت کند. وی طی این سخنرانی از تصویب‌نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی انتقاد و این قوانین را برگرفته از قوانین اروپایی اعلام کرد. همچنین به بازداشت علما از جمله حضرت امام (ره) و آیت‌ا... قمی (ره) و ممنوع اعلام کردن مجله مکتب تشیع اعتراض کرد.

اجازه بدهید بروم خانه و بازداشتم کنید!

وقتی منبر حجت‌الاسلام هاشمی‌نژاد تمام شد، مسئولان مسجد با خاموش کردن چراغ‌ها قصد داشتند با لباس مبدل وی را فراری دهند، اما او به این کار رضایت نداد و آمادگی خود را برای معرفی داوطلبانه به شهربانی اعلام کرد. هاشمی‌نژاد سپس چند تن از مأموران را خواسته و در خفا از آن‌ها تقاضا کرد یا اجازه دهند مانند هر شب به طرف منزل رفته و پس از متفرق شدن مردم او را بازداشت کنند و یا مأموران شناخته شده از سوی مردم از مسجد خارج شده تا مردم هم خارج شوند و بعد او را بازداشت کنند یا صبر کنند تا مردم کاملا متفرق شوند و بعد او را بازداشت کنند.

مأموران پس از مشورت با مقامات ساواک و شهربانی به‌ظاهر پیشنهاد سوم را پذیرفتند، ولی هنوز مردم کاملا از اطراف مسجد پراکنده نشده بودند که با دستور مسئول وقت شهربانی مشهد، اقدام به بازداشت هاشمی‌نژاد کردند.

از بازداشت آقای هاشمی‌نژاد تا تیراندازی به سمت مردم

این امر با واکنش تند مردم روبه‌رو شد تا جایی که مردم با چوب و سنگ برای آزاد کردن هاشمی‌نژاد به سوی خودرو پلیس حمله کردند و پاسبانان و نیرو‌های امنیتی حاضر در اطراف مسجد فیل با مشاهده جمعیت بدون هیچ‌گونه درنگی به سوی مردم تیراندازی کردند و در نتیجه تعدادی از معترضان مجروح و کشته شدند و بدین‌گونه ۲۳ مهر نخستین یوم‌ا... انقلاب اسلامی در مشهد شد.

شب بیست‌و‌سوم در مسجد فیل

شهدای مهر ۱۳۴۲ خورشیدی

در جریان ایجاد این یوم‌ا... براساس اسناد رسمی موجود حداقل دو نفر یعنی حسین پوراحمدی کفاش فعال در خیابان شاهرضانو آن زمان و آیت‌ا... خزعلی کنونی و حاج مهدی یوسفی، نجار فعال در راسته نوغان هر دو پس از انتقال به بیمارستان بر اثر جراحات وارده ناشی از گلوله به شهادت رسیدند و البته جنازه هر دو هم بدون تحویل دادن به مردم از سوی مأموران در قبرستان «گلشور» مشهد دفن شد.

حک کلمه «شهید» برروی سنگ‌مزار

خانواده این شهیدان بعد‌ها برای زنده نگه داشتن یاد آنان که نخستین شهدای انقلاب اسلامی در مشهد هم محسوب می‌شوند، سنگ قبر‌هایی ساختند که بر روی آن‌ها پیش از اسم هر دو آنان کلمه «شهید» ثبت شده بود و همین امر هم باعث هراس ساواک شد تا جایی که مانع از نصب سنگ قبور شد. البته مردم چندین سال بعد توانستند سنگی که کلمات «شهدای مسجد فیل» بدون ذکر نام شهدا روی آن حجاری شده باشد را در محدوده مدفن آنان نصب کنند. این سنگ تا زمان نابودی قبرستان گلشور و تبدیل آن به بوستان مشاهده می‌شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->