به گزارش شهرآرانیوز، دانشمندانی که به دنبال مقابله با بحران چاقی هستند، به کشف مهمی دست یافتهاند؛ محدودیت متناوب کالری منجر به تغییرات قابل توجهی هم در روده و هم در مغز میشود که ممکن است گزینههای جدیدی را برای حفظ وزن سالم ایجاد کند.
به نقل از اسای، محققان چینی ۲۵ داوطلب چاق را در یک دوره ۶۲ روزه مورد مطالعه قرار دادند که طی آن در یک برنامه محدودیت متناوب انرژی (IER) شرکت کردند؛ رژیمی که شامل کنترل دقیق کالری دریافتی و فستینگ نسبی در برخی روزها است.
شرکتکنندگان در این مطالعه نه تنها وزن کم کردند (به طور متوسط ۷.۶ کیلوگرم معادل حدود ۷.۸ درصد از وزن بدنشان)، بلکه شواهدی از تغییر در فعالیت مناطق مرتبط با چاقی مغز و در ترکیب باکتریهای روده نیز وجود داشت.
شیانگ زنگ (Qiang Zeng)، محقق سلامت از مرکز پزشکی سِکِند و مرکز ملی تحقیقات بالینی بیماریهای سالمندان در چین میگوید: ما در اینجا نشان میدهیم که رژیم غذایی IER محور مغز، روده، میکروبیوم انسان را تغییر میدهد.
وی افزود: تغییرات مشاهده شده در میکروبیوم روده و فعالیت در مناطق مغزی مرتبط با اعتیاد در طول و پس از کاهش وزن بسیار پویا هستند و با گذشت زمان به هم مرتبط میشوند.
مشخص نیست چه چیزی موجب این تغییرات میشود یا اینکه آیا روده بر مغز تأثیر میگذارد یا برعکس. با این حال، ما میدانیم که روده و مغز ارتباط نزدیکی با هم دارند، بنابراین درمان مناطق خاصی از مغز میتواند راهی برای کنترل مصرف غذا باشد.
تغییرات در فعالیت مغز که از طریق اسکنهای تصویربرداری fMRI مشاهده شد، در مناطقی بود که به عنوان مناطق مهم در تنظیم اشتها و اعتیاد شناخته میشوند.
علاوه بر این، تغییرات میکروبیوم روده که از طریق نمونههای مدفوع و اندازهگیریهای خون تجزیه و تحلیل شدند، با مناطق خاصی از مغز مرتبط بودند.
به عنوان مثال، باکتریهای Coprococcus و Eubacterium hallii با فعالیت در ناحیهای از مغز موسوم به «inferior frontal orbital gyrus» که در عملکرد اجرایی، از جمله اراده ما هنگام مصرف غذا نقش دارد، ارتباط منفی داشتند.
شیائونینگ وانگ (Xiaoning Wang)، دانشمند پزشکی از مرکز کلینیک دولتی سالمندان در چین گفت: تصور میشود که میکروبیوم روده به روشی پیچیده و دو طرفه با مغز ارتباط برقرار میکند. میکروبیوم، انتقالدهندههای عصبی و نوروتوکسینهایی تولید میکند که از طریق اعصاب و گردش خون به مغز دسترسی پیدا میکنند. در عوض، مغز رفتار خوردن را کنترل میکند، در حالی که مواد مغذی موجود در رژیم غذایی ما ترکیب میکروبیوم روده را تغییر میدهند.
تخمین زده میشود که بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان مبتلا به چاقی هستند که منجر به افزایش خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات مختلف سلامتی، از سرطان گرفته تا بیماریهای قلبی میشود.
بیشتر دانستن در مورد چگونگی وابستگی مغز و روده ما به یکدیگر میتواند تفاوت بزرگی در پیشگیری و کاهش مؤثر چاقی ایجاد کند.
لیمینگ وانگ (Liming Wang)، دانشمند زیستپزشکی از آکادمی علوم چین میگوید: سؤال بعدی که باید به آن پاسخ داده شود، مکانیسم دقیقی است که میکروبیوم روده و مغز در افراد چاق، از جمله در طول کاهش وزن از طریق آن ارتباط برقرار میکنند.
به گفته محققان، اکنون باید دید کدام مناطق خاص میکروبیوم روده و مغز برای کاهش وزن موفق و حفظ وزن سالم حیاتی هستند؟
این پژوهش در مجله Frontiers in Cellular and Infection Microbiology منتشر شده است.
منبع: ایسنا