درخواست ایران از ترکمنستان برای مدیریت برداشت آب از سد دوستی صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی در پی کاهش محسوس دما در برخی استان‌ها (۱۲ مهر ۱۴۰۴) سهم خراسان رضوی از ۷۰۰ هزار نوآموز پیش دبستانی کشور، بیش از ۶۰ هزار نفر است | حضور بیشتر از ۱۰۰ هزار کودک واجد شرایط در استان ۳۸۵ دستگاه ماینر قاچاق از انبار یک کارخانه تولید لوازم خانگی کشف شد (۱۲ مهر ۱۴۰۴) معاون قضایی رئیس‌کل و رئیس حفاظت و اطلاعات دادگستری استان خراسان رضوی: در قانون تسهیل، تناسب بین کارآموز و ظرفیت دادگستری رعایت نشده است رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی در مجلس: امروز فضای سه قوه و جامعه برای پذیرش اصلاحات در حوزه نهاد وکالت آماده است رئیس شورای عالی استانها: مشکل توقف قطار‌ها در ایستگاه راه آهن نیشابور رفع شد ۱۱ درصد معلولان خراسان رضوی دچار اختلالات بینایی هستند افراد سالم هر چند سال یک‌بار چکاپ قلب انجام دهند؟ معاون وزیر آموزش و پرورش: برخورد جدی و سیستماتیک با تخلفات شهریه مدارس غیردولتی در سراسر کشور | ۲۲ مدرسه متخلف تعطیل شدند معاینه منظم و کنترل قند خون، کلید پیشگیری از آسیب‌های چشمی در بیماران دیابتی آخرین اخبار از سقوط بالگرد امدادی در اشترانکوه (۱۲ مهر ۱۴۰۴) | علت سقوط همچنان در دست بررسی تکذیب شایعه لغو پرواز ایرلاین‌های خارجی به ایران پس‌از اسنپ‌بک استاندار خراسان رضوی: رأفت اسلامی باید سرلوحه پلیس استان باشد تزریق بیش از ۴۴ میلیارد تومان به کمپ‌های مبارزه با مواد مخدر در خراسان رضوی رئیس پلیس فتای خراسان رضوی: ۷۰ درصد جرائم سایبری این استان مرتبط با جرائم حوزه مالی و کلاهبرداری‌ است + فیلم استانداردسازی خدمات ایمنی و امدادونجات در سراسر خراسان رضوی ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع همچنان ادامه دارد | کاهش تراکم کلاس‌های درس در سال ۱۴۰۴ کمیته راهبردی آتش‌نشانی برای نخستین‌بار در کشور، در خراسان رضوی تشکیل می‌شود استاندار خراسان رضوی: پیشگیری و آموزش، کلید کاهش حوادث شهری است | ضرورت بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در آتش‌نشانی + فیلم پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۱۲ مهرماه ۱۴۰۴) | تداوم روند کاهش دما تا روز دوشنبه وزیر آموزش و پرورش: پوشش آموزشی نوآموزان با همکاری مجلس بیشتر می‌شود اهدای اعضای کودک ۹ ساله مرگ مغزی مشهدی به ۳ نفر زندگی دوباره بخشید (۱۲ مهر ۱۴۰۴) درباره عملکرد مراکز خیریه مشهد | بیراهه خیریه ها افزایش آمار اهدای عضو در بیمارستان ولایت مشهد هشدار افزایش تست‌های مثبت کرونا در خراسان رضوی | پاییز و جولان بیماری‌های تنفسی دستگیری زنی که به دستور شوهر زندانی‌اش دزدی می‌کرد طرح همیاران طبیعت خراسان رضوی در سراسر کشور اجرا می‌شود + جزئیات و اهداف طرح
سرخط خبرها

قورمه‌سبزی، محبوب‌ترین غذای ایرانی است

  • کد خبر: ۴۴۳۴۴
  • ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۷
قورمه‌سبزی، محبوب‌ترین غذای ایرانی است
قورمه سبزی یک غذای اصیل، مجلسی و تاریخی برای ایرانیان به حساب می‌آید و برای ما ایرانیان یکی از محبوب‌ترین غذا‌های ایرانی است. مهم‌ترین ترکیب موجود در این غذا ترکیبات سبزی قورمه است و تمام عطر قورمه سبزی مربوط به سبزی آن است.
ایمان فروزان‌نیا|شهرآرانیوز؛  فکر نکنیم لازم باشد دلیل و مدرک بیاوریم و بگوییم طبق نظرسنجی فلان مستند تلویزیونی قورمه‌سبزی محبوب‌ترین غذا در ایران است. در مقبولیت این غذا همین بس که حتی اگر با آن پیتزا هم درست کنید، باز عده‌ای پیدا می‌شوند که برای خوردنش سرودست بشکنند
 
در کتاب‌های آشپزی آن را در دسته «خورش‌های سبز» کنار غذا‌هایی مثل خورش کنگر، شوید قورمه، خورش ریواس، خورش کرفس، خورش آلو اسفناج، قلیه‌ماهی و... قرار می‌دهند. مرحوم نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی سیر تا پیاز این‌طور نوشته است که «منظور از خورش‌های سبز، خورش‌هایی است که یک پای ثابت آن‌ها را سبزی‌هایی مانند تره و جعفری و نعنا و گشنیز تشکیل می‌دهد.
 
چاشنی این خورش‌ها معمولا آب‌لیمو، آب‌نارنج، آب‌غوره یا لیموی عمانی است.» البته که قورمه‌سبزی در مقام عطر و مزه یک سروگردن از همه این غذا‌هایی که گفته شد، بالاتر است و از همه آن‌ها قدمت بیشتری هم دارد.
 
این خورش لذیذ جزو اصیل‌ترین غذا‌های ایرانی است و درباره تاریخ آن در کتاب‌های آشپزی مثل «خوراک‌های ایرانی» که از دوره قاجار به‌جا مانده، چنین نوشته شده است: «این خورش را خانه‌خدای سرود که یادگار پیشدادیان و کیان است. نخست که خورش‌ها کرده‌اند، این خوردنی بوده است، مگر آنکه قورمه زبان ترکان است و به پارسی خورش سبزی است و اکنون به همه‌جای قورمه‌سبزی گویند. بانو گوید این خورش را خوالیگر من چنان پزد که به جهان بامزه‌تر از آن نباشد.» در ادامه نویسنده از این می‌گوید که قورمه‌سبزی را تنها در بهار و فصل‌های گرم که سبزی به وفور پیدا می‌شده است، طبخ می‌کردند و مثل امروز غذایی چهارفصل نبوده است.
 
اگر بخواهیم از پیدایش قورمه‌سبزی بگوییم، باید چندهزارسالی به عقب برگردیم. این غذا از ترکیب ۲ کلمه «قورمه» و «سبزی» تشکیل شده است. قورمه در زبان ترکی به معنی گوشت ریزشده است، اما در هنر آشپزی، روش طبخی است که برای نگهداری گوشت به کار می‌رود و ابداع عشایر است. عشایر وقتی دامشان به اوج بلوغ و وزن می‌رسیده است، حیوان را ذبح می‌کردند و برای اینکه بتوانند گوشتش را تا سال بعد مصرف کنند، آن را در چربی خود گوشت سرخ می‌کردند و سپس در کوزه یا مشک می‌ریختند و به‌اصطلاح گوشت را قورمه می‌کردند.
 
این قورمه به‌تنهایی غذایی لذیذ است، اما در فصل‌های مختلف با مواد غذایی ترکیب می‌شده است تا طعم‌های بدیعی به وجود بیاورد. هدف آدمیزاد از غذاپختن فقط سیرکردن شکم نیست و بدون شک در گذشته‌های خیلی دور هم لذت‌بردن از طعم غذا یکی از اهداف آشپزان بوده است. بر اساس همین فلسفه است که ترکیب گوشت قورمه شده که کمی هم خشک است، با سبزی تازه، آب و لوبیا یکی از بی‌نظیرترین طعم‌های دنیا را به وجود می‌آورد.
 
البته می‌دانیم که برنج یا چلویی که امروز با خورش قورمه‌سبزی می‌خوریم، محصول زندگی عشایری نیست. تبدیل قورمه‌سبزی به آنچه ما امروز می‌خوریم، در گذر زمان و چرخش این غذا در دیار‌های مختلف اتفاق افتاده است. همین حالا اگر به شهر‌های مختلف ایران سفر کنید، با غذا‌هایی آشنا می‌شوید که شباهت زیادی به قورمه‌سبزی دارند، ولی قورمه‌سبزی به معنای امروزی‌اش نیستند. مثلا در همین مشهد خودمان آبگوشت قورمه‌سبزی را داریم. انگار که آشپزان مشهدی آب قورمه‌سبزی‌شان را زیاد کرده‌اند تا در نبود برنج، بشود در آن نان تریت کرد و به‌عنوان یک غذای نانی خورد.
 
امروز، ولی مواد اولیه این خورش در هرجا و هرفصلی در دسترس است و تنها تفاوت این غذا در شهر‌های مختلف به نوع لوبیای آن یا کم و زیاد شدن یکی‌دو نوع سبزی برمی‌گردد. قورمه‌سبزی رسمی با تره و جعفری و کمی شنبلیله و لوبیاقرمز طبخ می‌شود و مثلا در مدل آذربایجانی آن از لوبیای چشم‌بلبلی استفاده می‌شود و به سبزی‌های مرسوم، گشنیز و برگ چغندر یا اسفناج هم اضافه می‌کنند.
 
به‌عنوان حسن ختام هم بد نیست بگوییم قورمه‌سبزی جزو معروف‌ترین غذا‌های ایرانی در خارج کشور هم هست، ولی طعم آن قطعا برای ایرانی‌جماعت چیز دیگری است. مردم هر کشوری ذائقه مخصوص به خودشان را دارند. مثلا غذا‌های کره‌ای تند و شیرین است، غذای هندی‌ها معطر و تند است و خوراک مردم آمریکای لاتین تند و شور است. ذائقه ایرانی‌ها هم به سمت ترشی و شوری تمایل دارد و چه غذایی بهتر از قورمه‌سبزی به‌عنوان سمبل ذائقه ایرانی؟
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->