جمع‌آوری ماهیانه یک میلیون کیلوگرم ضایعات خشک در مشهد | بیش از ۴۶۶ هزار شهروند مشهدی، مشترک دائمی طرح‌های بازیافت پسماند هستند درباره آخرین فرعی خیابان «دانش ‌غربی» مشهد | کوچه «طاهایی»، از تیمارگر جان تا سازنده انسان رفع گره‌های ترافیکی میدان شهید فهمیده و میدان خیام مشهد تا پایان سال ۱۴۰۴ نمایشگاه ویژه کنگره بزرگداشت ۱۸ هزار شهید خراسان رضوی، نماد هم‌افزایی و انتقال فرهنگ ایثار است مشهد در آستانه برگزاری کنگره بزرگداشت ۱۸ هزار شهید خراسان رضوی گلایه شهروندان از وضعیت کارگاهی عمرانی در ورودی مشهد | مشکلات عریض و طویل یک تعریض! شهردار مشهدمقدس: مجموعه معراج شهدا به فرهنگسرای ماندگار شهدا تبدیل می‌شود بازگشت ۴۳ دانش‌آموز مشهدی بازمانده از تحصیل به چرخه آموزش در پویش «بازگشت به تحصیل» ۱۴ بوستان بانوانی که در حال حاضر پذیرای شهروندان مشهدی است + آدرس و ساعت فعالیت پیشتازی شهرداری مشهد در سامان‌دهی انبار‌های ضایعات نسبت به دیگر شهر‌های کشور درباره حریم اختلافی مشهد با طرقبه شاندیز و استیصال مالکان زمین‌ها | مرز اختلافی روی میز دولت معاون عمران، حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد: هفته اول مهر، اوج ترافیک شهر مشهد خواهد بود معاون خدمات شهری شهرداری مشهد: تمرکز ما در آستانه مهر ایمن‌سازی و بهسازی محیط بیرونی مدارس است ابلاغ قرارداد تأمین و راه‌اندازی ۶۰ واگن جدید برای خط یک قطار شهری مشهد شاخص آلودگی هوای مشهد نزدیک به محدوده ناسالم برای گروه‌های حساس (۲۴ شهریور ۱۴۰۴) آمادگی حوزه حمل‌ونقل شهرداری مشهد در آستانه بازگشایی مدارس | احیای خط‌کشی عابرپیاده مقابل ۱۳۰ مدرسه شهردار مشهدمقدس: تأمین ایمنی و بهداشت اطراف مدارس، اولویت استقبال از مهر است صدور هشدار خودمراقبتی در مشهد، در پی پیش‌بینی تشدید آلودگی هوا (۲۴ شهریور ۱۴۰۴) نخست‌وزیر اسپانیا به اعتراضات طرفداران فلسطین افتخار کرد عضو شورای اسلامی شهر مشهد: مردم همواره قدردان ایثار آتش‌نشانان بوده‌اند
سرخط خبرها

سهم کشف رود از آبادی

  • کد خبر: ۷۲۸۳
  • ۲۸ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۲
سهم کشف رود از آبادی
توحید آرش‌نیا سردبیر

اصلا رود را از رودخانه بگیرید، چه می‌ماند؟ رودخانه‌ای که رنگ کف رودش آبی نباشد، به چه دردی می‌خورد؟ ترک‌های خشکیده ته رود، روی قلب آدم سنگینی می‌کند. داستان دقیقا همین است؛ آنچه امروز به عنوان میراثی از گذشته برای ما باقی مانده، مسیری سخت و خسته‌کننده است. هم سوز آفتاب دارد، هم خاک راه. رودخانه تاریخی مشهد که از آبریزهای جنوبی هزارمسجد سرچشمه می‌گیرد، روزگار عجیب و غریبی را سپری کرده است و بالاوپایین‌های بسیار دیده و آنچه باقی مانده، از همتی است که تنها ظرف همین چند سال اخیر برایش مبذول گشته است.
سال‌‌‌ها مردمان حوالی‌اش چراغ‌خاموش محصولاتشان را با آب‌های کثیف جان می‌دادند.امروزِ این رودخانه مثل دیروزش نیست و موتورپمپ‌ها جمع شده‌اند و دیگر تا کیلومتر‌ها خبری از کشت گوجه‌ و سبزیجات آلوده نیست، ولیکن رودخانه دیگر آب چندانی ندارد و کم و بیش هنوز از پساب اطراف سیراب می‌شود. روزگار کشف‌رود حتی همین امروز بعد از گذر از بحران‌هایش سخت است و دشوار. آنچه می‌توانست نگینی باشد برای هم‌جواری با توس، به دمل چرکینی بدل گشته که اگر امروز فکری برایش نشود، فردا دوباره بحرانی جدید از دلش متولد می‌شود.
3ساعت رانندگی در سنگلاخ‌های هم‌جوار رودخانه به لطف آزادسازی اراضی‌اش پر از رمز و راز بود. در روزگاری نه چندان دور، همه همسایگان کشف‌رود سهمشان را برداشته بودند؛ به ازای تمام سال‌هایی که از خاک و باغ و درختش سود بردند. دانشگاه چندمتر جلوتر دیوار کشیده بود تا سهم زمین را از کشف‌رود ببرد اما امروز همه همسايگان سامان يافته اند و حتی تالار عروسی هم که چند گام به پیش آمده بود، امروز ديوارهايش خراب شده و چند گام عقب تر ديوار كشيده است . عقب‌گرد به ضرب و زور قانون بود یا مرام و معرفت -که البته بعید است- خیرش به آیندگان می‌رسد. تعیین تکلیف تصفیه فاضلاب صنعتی چرمشهر و صنایع آلاینده این محدوده، زمین‌های کشاورزی پایین‌دست چرمشهر، وضعیت فاضلاب 9بیمارستان، وضعیت نابسامان خاک‌ روستاهای اطراف این رودخانه، تعیین تکلیف 300تانکر بی‌نام‌ونشان و انداختن طرحی نو برای سامان رودخانه و فراهم کردن مسیری گران‌قدر برای گردشگران، بخشی از هزاران مشکل و معضلی است که پیش پای کشف‌رود مانده است. برای پایان بخشیدن به مشکلات کشف‌رود، آدمی با کفش‌های پولادین نیاز است و عزمی بلند تا خان آخر کشف‌رود راهم به پایان برساند و سهم این رودخانه هم آب باشد هم آبادی.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->