«مجنون» ده میلیاردی شد مراسم رونمایی از مجسمه «والرین» برگزار شد + فیلم فیلم و سریال «فرزند آدم» روایتگر زندگی سید آزادگان می‌شود پژمان جمشیدی ممنوع‌الخروج شد؟ (۱۶ آبان ۱۴۰۴) داوران بخش فیلم کوتاه داستانی و مستند جشنواره فیلم شهر معرفی شدند اسامی آثار مستند جشنواره «فیلم شهر» اعلام شد تغییرات عجیب در چهل‌و‌چهارمین جشنواره فیلم فجر فیلم «غریزه» به میز برنامه «هفت» آمد «بازرس مورس» به شبکه تماشا آمد + زمان پخش ورود «ناتوردشت» به باشگاه ۲۰ میلیاردی‌ها هنرمندان ایرانی جوایز نهمین جشنواره بین‌المللی کرکوک را درو کردند تلاش برای مدال طلا؛ قصه جدید مستندساز ورزشی در «نردبان» زویا امامی بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت+ علت فوت مناسبت‌ها و تقویم فرهنگی‌هنری امروز (جمعه، ۱۶ آبان ۱۴۰۴) اختتامیه مرحله استانی نخستین جشنواره ملی هنری «نسل امید» در مشهد برگزار شد + فیلم کنسرت رایگان پنج خواننده پاپ و ارکستر سمفونیک تهران در میدان انقلاب انتشار فراخوان چهل‌وچهارمین جشنواره فیلم فجر + زمان ثبت‌نام جایزه توکیو برای فیلمی که صدای فلسطین را جهانی کرد اگر قلم در دست ما نباشد، دیگران روایت ما را خواهند ساخت راز جذابیت عاشقانه‌ها در «بامداد خمار»
سرخط خبرها

معرفی کتاب «زندگی فرهنگی سیاسی شلمغانی از استقامت تا انحراف»

  • کد خبر: ۸۳۹۵۳
  • ۲۲ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۳
معرفی کتاب «زندگی فرهنگی سیاسی شلمغانی از استقامت تا انحراف»
شلمغانی از غالیان شیعه و از مدعیان نیابت امام دوازدهم (عج) در عصر غیبت صغری بود. وی به سبب تألیفات و ارتباط با حسین بن‌روح، سومین نایب خاص امام عصر (عج)، مورد توجه قرار گرفت.

به گزارش شهرآرانیوز - عصر غیبت صغری برای امامیه دوران پرچالشی بود. نخستین تجربه‌های غیبت امام در‌حالی‌که حتی ولادت آن حضرت برای عموم شیعه، مشخص نبود، شیعیان امامی را در سرگردانی فروبرد که از آن به «حیرت» تعبیر می‌شود. در چنین اوضاعی، وکلای امام عسکری (ع) که در زمان غیبت، وکالت امام‌دوازدهم (عج) را برعهده داشتند، وظیفه خطیری بر‌عهده گرفتند. در این دوران وکلا توسط چهارتن که به‌ترتیب سرپرستی دیگر وکلا را برعهده داشتند، رهبری می‌شدند. با‌این‌حال آنچه اوضاع را دشوارتر می‌ساخت، ظهور مدعیانی بود که به‌دلیل داشتن جایگاه علمی یا اجتماعی، مدعی داشتن منصبی از جانب امام دوازدهم (ع) بودند.

شلمغانی یکی از شخصیت‌های علمی است که در ابتدا ارتباطی نزدیک با حسین بن روح (سومین سرپرست وکلا در غیب صغری) داشت، اما این ارتباط نزدیک بعد از مدتی به تیرگی گرایید و روابط آنان به رد و انکار یکدیگر انجامید. این موضوع سبب شد با وجود رویکرد منفی مؤلفان شیعی و غیرشیعی به شلمغانی در طول قرن‌های متمادی، در عصر حاضر، برخی پژوهش‌ها حالات دیگر وی را مطرح کنند و شلمغانی را قربانی توطئه‌های شخصیتی، چون حسین بن‌روح و طرفدارانش جلوه دهند. درنتیجه، لزوم پژوهش مستقل درباره شلمغانی و شناخت جنبه‌های مختلف علمی، فکری، اجتماعی و سیاسی وی احساس شد تا شلمغانی را آن‌چنان‌که بوده است، بازشناسی کند.

شلمغانی از غالیان شیعه و از مدعیان نیابت امام دوازدهم (عج) در عصر غیبت صغری بود. وی به سبب تألیفات و ارتباط با حسین بن‌روح، سومین نایب خاص امام عصر (عج)، مورد توجه قرار گرفت. وی از جایگاه اجتماعی خوبی برخوردار بود و در بین صاحب منصبان حکومتی، مریدان و حامیان وفاداری داشت. برخورداری از این امتیازها، شلمغانی جاه‌طلب را به فکر ریاست بر شیعیان انداخت؛ از این‌رو با طرح‌ریزی‌های هوشمندانه و زیرکانه برای رسیدن به این هدف تلاش می‌کرد و همین مسئله سبب انحراف و خروج او از طریق حق شد.

یکی دیگر از موضوعات مهم درباره شلمغانی، گرایش فکری اوست. در منابع متعدد، از انحراف‌های عقیدتی و اخلاقی شلمغانی سخن به میان آمده است. این اثر با دیدگاهی منتقدانه به گزارش‌های موجود در این زمینه پرداخته شده و احتمال‌هایی درباره نادرستی برخی از این موارد مطرح شده است. کتاب «زندگی فرهنگی سیاسی شلمغانی از استقامت تا انحراف» نوشته محمدتقی ذاکری توسط انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.


در ادامه بخوانید

نگاهی به وضعیت اجتماعی و سیاسی دوران زندگی امام حسن عسکری (ع)


 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->