به گزارش شهرآرانیوز؛ کلیهها یکی از اندامهای حیاتی بدن ماست. متأسفانه، این اندامهای حیاتی درعین حال بسیار آسیب پذیر و اغلب جزو اولین اندامهایی هستند که از بیماریهای مزمنی مانند فشار خون بالا یا عفونتهای جدی باکتریایی یا ویروسی آسیب میبینند.
توجه به مواد غذایی مصرفی برای کسانی که نگران مشکلات کلیوی هستند یا آسیبهای کلیوی را متحمل شدهاند و از بیماری مزمن کلیه رنج میبرند اهمیت زیادی دارد. این افراد باید ازبرخی گروههای مواد غذایی، حتی آنهایی که برای بیشتر افراد، سالم تلقی میشوند، اجتناب کنند.
محصولات لبنی از جمله شیر، پنیر و ماست سرشار از کلسیم هستند و باعث افزایش سطح کلسیم در ادرار میشوند. افزایش سطح کلسیم ادرار با افزایش خطر ایجاد سنگ کلیه نسبت مستقیم دارد. مشخص شده است که کاهش مصرف لبنیات در افرادی که از مشکلات کلیوی رنج میبرند کار تصفیه خون را که توسط کلیهها انجام میشود، سادهتر میکند و میتواند نیاز به انجام دیالیز را به تأخیر بیندازد.
از افرادی که دچار موارد جدی آسیب کلیوی هستند، اغلب خواسته میشود، مصرف پروتئینهای حیوانی را که در منابعی مانند گوشت قرمز، مرغ و به ویژه غذاهای دریایی یافت میشود، کاهش دهند. دلیلش این است که آسیبهای مزمن کلیوی توانایی بدن در از بین بردن محصولات جانبی حاصل از سوخت و ساز پروتئینها را کاهش میدهند.
همچنین برخی از انواع غذاهای دریایی، مانند صدف حاوی فسفر بالایی هستند و میتوانند تا ۸۵ درصد از میزان توصیه شده برای مصرف روزانه فسفر را فقط در یک وعده غذایی تامین کنند. بالا بودن سطح فسفر برای بیماران کلیوی خطرناک است بنابراین باید در مصرف این نوع مواد غذایی احتیاط شود.
گوشت، بهخصوص گوشت اندامهایی مانند جگر، دارای غلظت بالایی از پورینهاست. پورینها تولید اسید اوریک را که یک ماده زائد است و به طور معمول توسط کلیهها فراوری میشود، تحریک میکنند. وجود اسید اوریک زیاد میتواند برای کلیهها مشکل ساز و باعث ایجاد سنگ کلیه شود.
اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستید، آجیل میان وعده مناسبی برای شما نیست. انواع مختلف آجیل حاوی دستهای از مواد معدنی به نام اگزالات است که در رایجترین نوع سنگهای کلیه یافت میشود. اگر در گذشته مشکل سنگ کلیه را تجربه کردهاید، بهتر است از مصرف آجیل خودداری کنید. برای افراد سالم نیز مهم است که مراقب میزان دریافتی اگزالات از آجیل و خوراکیهای دیگری مانند اسفناج، چغندر و سیب زمینی سرخ شده باشند.
هرچند انواع آجیل میتواند مکملهای بسیار خوبی برای رژیم غذایی شما باشند، اما مثل همیشه، نکته مهم در مصرف آنها رعایت تعادل است. به جای مصرف زیاد اسفناج هم میتوانید از انواع سبزیجات استفاده کنید تا خطر افزایش سطح اگزالات در بدنتان را کاهش دهید.