به گزارش شهرآرانیوز، «فرخ طایراو» در سومین همایش ملی پژوهشهای کاربردی امنیت غذایی، فرآوری، ایمنی و سلامت که صبح امروز (پنجشنبه، ۲۴ مهر ۱۴۰۴) با حضور جمعی از محققان، پژوهشگران و کارشناسان حوزه صنایع غذایی در تالار همایشهای هتل ثامن مشهد برگزار شد، اظهار کرد: واقعیت این است که ما همچنان تعریف مشخصی برای امنیت غذایی نداریم. با این حال در سال ۱۹۹۸ در جریان گزارشی که به صورت رسمی توسط سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد منتشر شد، مقرر شد اگر کشور بتواند در تمام مراحل تولید و مصرف، به استانداردها پایبند بماند و غذایی در اختیار مردم قرار دهد که باعث بیماری نشود، آنگاه میتوان تصدیق کرد که امنیت غذایی در آن کشور وجود دارد.
وی افزود: در جریان این سفر و جلسات و بازدیدهایی که در روزهای اخیر انجام شده، با جنبههای مختلف از ظرفیت شگفتانگیز صنایع غذایی در ایران و بهخصوص استان خراسان رضوی آشنا شدم. باور من این است که باید سرمایهگذاری ویژه در معرفی محصولات کشاورزی ایران انجام شود. با چیزی که امروز دیدم، یقین دارم که این ظرفیت میتواند مشتریان بالقوه در بازار جهانی داشته باشد و فقط باید تبلیغ و معرفی انجام شود.
نماینده فائو در ایران خاطرنشان کرد: رویکرد اصلی سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد، مقابله با گرسنگی سازمانیافته، چاقی سازمانیافته، اتلاف و ضایعات، گرانی مواد غذایی و همه اموری است که امنیت فراگیر غذا را در دنیا تهدید میکند. مأموریت ما پس از جنگ جهانی دوم، همین بود و تا امروز در اوج تعامل با پژوهشگاههای علمی و تحقیقاتی هستیم.
وی ادامه داد: درحال حاضر، بیش از ۱۰ درصد جمعیت کره زمین به مواد غذایی کافی و سالم دسترسی ندارند و این بحران حدود ۸۰۰ میلیون نفری با آتش جنگهایی که روزانه برافروخته میشود، تشدید میشود. در این شرایط، کشاورزی ایران میتواند عهدهدار مسئولیتی فراتر از بازار داخلی باشد. محصولات نادر و ارزشمندی همچون پسته و زعفران اینجا تولید میشود که فقط باید به دنیا معرفی شود. فائو برای تحقق این هدف پیشقدم خواهد شد.
در ادامه این همایش، مجید جوانمرد، رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران نیز پشت تریبون قرار گرفت و در سخنانی، به تشریح اهمیت پایبندی صنایع غذایی به مؤلفههای استاندارد پرداخت. وی بیان کرد: درحال حاضر، حدود ۳۰۴۲ سرفصل استاندارد خاص در حوزه غذا وجود دارد که اگر هرکدامشان زیرپا گذاشته شود، ممکن است سلامت و امنیت غذایی یک ملت برهم بخورد. این مسئله خیلی مهم است و مطالعات رسمی ثابت کرده که در سالهای اخیر، الزام مضاعف صنایع غذایی به رعایت کامل استانداردها باعث کاهش پنجدرصدی ضایعات محصولات غذایی شده است.
وی گفت: همایش امروز دستاوردهای بسیار امیدوارکنندهای داشت، اما ضرورت دارد تا نتایج این مطالعات و پژوهشها در اختیار سازمان استاندارد و نهادهای متولی قرار بگیرد تا جنبه مجسم پیدا کند. این یک واقعیت تلخ است که کشور ما حتی از کشورهای توسعهیافته دنیا در حوزه صنایع غذایی همچون آلمان و ژاپن بااختلاف جلوتر بوده، اما فقط به این دلیل که تحقیقات ما محدود به دانشگاهها میمانند، صنایع ما محروم از دستاوردهای جدید، نمیتوانند حرفی برای گفتن در بازارهای جهانی داشته باشند.
به گفته رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران، درحال حاضر حدود دوسوم از افراد بزرگسال در کشور مبتلا به اضافهوزن و چاقی هستند و در شرایطی که تولید محصولات غذایی با کیفیت و حجم مطلوبی استمرار دارد، مهم است نکات علمی و بهداشتی در فرایندهای تولید و فرآوری پیادهسازی شود تا غذاها سالمتر باشند و از آمار چاقی کاسته شود.