به گزارش شهرآرانیوز، حلیم (هلیم) از غذاهای سنتی آش مانند منطقه خاور میانه است که ماده اصلی آن گندم، جو یا بلغور است که در آن نوعی گوشت نیز میریزند. گوشتی که در این غذای مقوی و خوشمزه به کار میبرند، هم میتواند گوشت سفید باشد مانند گوشت مرغ و بوقلمون و هم گوشت قرمز گوسفند یا گوساله..هر چند تهیه حَلیم آماده بسیار راحت و بی دردسر است، اما قطعا طعم حلیمِ خانگی را در هیچ حَلیم فروشیای نمیتوان پیدا کرد.
حلیم گندم از جمله غذاهای بسیار خوشمزه میباشد که خواهان زیادی در ماههای محرم و رمضان دارد که در ماه رمضان نیز یک افطاری فوقالعاده خوشمزه و مناسب به حساب میآید. ترجیحا برای درست کردن حلیم خوشمزه و یا نذری از گوشت قرمز بهخصوص گوسفندی و یا گوشت بوقلمون استفاده میشود.
گندم پوست کنده: ۵۰۰۰ گرم
گوشت بوقلمون یا گوسفندی: ۲۵۰۰ گرم
پیاز: ۱۰ عدد
آب: به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
روغن حیوانی یا کره آب شده: به میزان لازم
شکر و دارچین: برای تزیین
کنجد: برای تزیین
برای تهیه حلیم گندم ابتدا باید گندمهای پوست کنده را به همراه آب حدود ۱۲ ساعت بخیسانید.
پس از گذشت ۱۲ ساعت آب گندم را خالی کنید و به همراه ۱۸ لیوان آب در قابلمهای مناسب با حجم مواد حلیم بگذارید تا حلیم بپزد.
در حین جوشیدن آب و گندم کفهایی روی آن ایجاد میشود که بهتر است با کمک یک قاشق آنها را بگیرید تا حلیم سیاه نشود.
پس از جوش آمدن آب، حرارت گاز را کم کنید و در قابلمه را ببندید و بگذارید تا گندم خوب بپزد.
در حین پخت گندم یک عدد پیاز را به صورت درشت خرد کنید.
در قابلمهای دیگر گوشت را به همراه پیاز و ۳ لیوان آب بگذارید تا بپزد. ابتدا حرارت را بالا ببرید بعد از جوشیدن آب آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد.
برای پخته شدن گوشت حداقل سه ساعت زمان لازم است. البته وقتی گوشت نیم پز شد میتوانید مقداری نمک به آن اضافه کنید تا مزه دار شود.
در حین پخت گندم آن را هم بزنید تا گندمها ته نگیرد. پس از گذشت ۴ ساعت گندم را از روی حرارت بردارید.
بعد از اینکه گندمها کمی خنک شدند با کمک گوشت کوب برقی و یا با کمک مخلوط کن خوب له کنید تا به شکل پوره شود. در غیر این صورت آنقدر هم بزنید تا صاف و یکدستش کنید.
گوشتی را که از قبل پخته اید را با کمک یک چنگال و چاقو ریشریش کنید و کنار بگذارید.
آب باقی مانده از گوشت را نیز از صافی عبور دهید و نگه دارید.
گوشت ریشریش شده را به همراه آب گوشت به گندم اضافه کنید.
مواد حلیم درون قابلمه را حدود ۱۵ دقیقه دیگر با کمک گوشت کوب برقی بکوبید تا ترکیب شوند. برای له کردن مواد به هیچ عنوان از چرخ گوشت و میکسر یا غذاساز استفاده کنید.
مقداری نمک داخل آن بریزید و اجازه دهید حلیم نیم ساعت دیگر هم روی حرارت ملایم بپزد. وقتی خوب قوام آمد و به اصطلاح کشدار شد آن را از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظرتان بکشید و در زمان کشیدن روی آن روغن حیوانی یا کره آب شده بریزید و با دارچین، شکر و کنجد تزیین کنید.
حلیم به دلیل داشتن گندم و گوشت از خواص بالایی برخوردار است؛ گندم موجود در حلیم منبع روی، آهن، منیزیم و نیاسین است و اگر از گندم سبوس دار استفاده شود برای درمان بسیاری از بیماریهای گوارشی نیز موثر خواهد بود.
زودتر پختن حلیم:
برای کاهش زمان پخت حلیم خانگی میتوانید از بلغور گندم استفاده کنید.
جایگزین شکر برای سرو حلیم:
استفاده از شکر کاملا اختیاری بوده و افراد بسته به ذائقه خود میتوانند از شکر یا نمک برای سرو حلیم استفاده کنند.
ریختن گندم در غذاساز:
برای له کردن حلیم حتما از گوشت کوب و یا غذاساز یا مخلوط کن استفاده کنید تا گندم کاملا صاف و یکدست شود.
کشدار شدن حلیم:
هر چه بیشتر حلیم را بکوبید بیشتر کش خواهد آمد.
برای تهیه حلیم خانگی خوشمزه گوشت دنده گوسفندی تازه با استخوان و در کنار آن گوشت سردست و سر سینه بسیار عالی میشود و موقع کوبیده شدن باعث کش آمدن حلیم میشود.
گوشت حلیم را خرد نکنید، زیرا خرد کردن گوشت باعث کوتاه شدن رشتههای آن شده و مانع کش آمدن حلیم میشود.
اضافه کردن شیر به حلیم یک فوت آشپزی در دستور پخت آن است. بعد از پختن و جا افتادن مخلوط گندم و گوشت و در حالی که هنوز قابلمه روی حرارت ملایم است میتوانید به آن مقداری شیر اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید.
دارچین در هنگام پخت حلیم:
حین پخت میتوانید یک عدد چوب دارچین به مواد اضافه کنید و بعد از پخت چوب را خارج کنید.
ظاهر زیبای حلیم:
حلیم هر چقدر بیشتر روی شعله بماند و با حرارت کم چندین ساعت بپزد هم خوشمزهتر میشود و هم ظاهر زیباتری هنگام سرو پیدا میکند.
تاثیر گندم در زمان پخت حلیم:
مقدار گندم هر قدر بیشتر باشد باید زمان پخت بیشتری در نظر بگیریم.
جدا کردن پوست گندم هنگام پخت حلیم:
اگر گندم با پوست استفاده کردید. لازم است بعد از پخت آن را از صافی رد کنید تا پوست گندم جدا شود.
درست کردن حلیم بازاری:
برای اینکه حلیمی شبیه به حلیم بازاری داشته باشید باید قبل از اضافه کردن گوشت، گندم پخته را میکس و صاف کنید.
اگر گندم پوست دار استفاده میکنید کمی بیشتر گندم مصرف کنید، چون پوست آن دور ریز میشود.
اگر هم گندم خرد شده گیر نیاوردید میتوانید گندم درسته بخرید و آنرا قبل از مصرف خرد کنید.
مدت زمان پخت حلیم ۵ ساعت است، ولی هرچه بیشتر بپزد خوشمزهتر است.
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا ۳ ساعت و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۴ ساعت میباشد.