به گزارش شهرآرانیوز، در زمان کودکی ممکن است به شما گفته شده باشد که هنگام بیماری آب سرد ننوشید. این درست است که هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا عفونت، بدن شما مخاطی غلیظتر و چسبندهتر از حالت عادی تولید میکند.
مطالعهای در سال ۱۹۷۸ با حضور ۱۵ شرکت کننده سالم نشان داد که نوشیدن آب سرد به طور قابل توجهی سرعت جریان مخاط بینی را کاهش میدهد، در حالی که هم آب گرم و هم سوپ مرغ گرم آن را افزایش میدهد. محققان نتیجه گرفتند که نوشیدن مایعات گرم برای مدیریت مخاط در افراد مبتلا به عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی بهتر از مایعات سرد است.
با این وجود، این مطالعه بسیار قدیمی و کوچک است و از آن زمان تکرار نشده است. همچنین، شرکت کنندگان در طول مطالعه بیمار نبودند. در نهایت، زمانی که بیمار هستید، اولویت دادن به نوشیدن آب کافی برای هیدراته باقی ماندن مهمتر از تمرکز بر دمای ایده آل آب است.
مطالعهای در سال ۲۰۰۱ نشان داد که ۵۱ نفر از ۶۶۹ شرکت کننده زن (۷.۶ درصد) پس از نوشیدن ۱۵۰ میلی لیتر آب یخ از طریق نی، سردرد را تجربه کردند. قابل توجه است زنانی که سابقه میگرن در یک سال گذشته را داشتند، دو برابر بیشتر احتمال داشت که پس از نوشیدن آب سرد، سردرد را تجربه کنند.
بر اساس آن مطالعه قدیمی تر، آشکار است که نوشیدن آب سرد موجب سردرد در همه نمیشود، اما ممکن است در برخی افراد مبتلا به میگرن، محرک ایجاد آن شود.
با این وجود، پژوهشهای جدیدتر نشان میدهد که درمانهای سرد مانند پکهای سرد و دستگاههای خنک کننده داخل دهان (دستگاههای تجویزی برای خنک کردن دهان) در واقع به کاهش فوری علائم میگرن کمک میکنند.
هنگامی که صحبت از آب سرد و سردرد میشود، شناخت بدن خود بهترین گزینه است.
یکی از باورهای رایج در مورد نوشیدن آب سرد این است که میتواند برای گوارش «بد» باشد.
در آیورودا - طب سنتی هندی - آب سرد میتواند چیزی به نام آگنی، آتش گوارشی را خاموش کند. اعتقاد بر این است که عدم تطابق بین دمای بدن و آب منجر به مصرف انرژی میشود و گوارش غذا را دشوارتر میکند.
در طب سنتی چینی، نوشیدن آب سرد میتواند با تأثیرگذاری بر عملکرد طحال، کلیهها و معده، چی (نیروی حیات) را مسدود کند.
مطالعهای که به تازگی انجام شد نحوه تأثیر دمای آب پیش از غذا بر حرکات معده (انقباضات غیرارادی عضلات که غذا را از دستگاه گوارش عبور میدهند) و مصرف انرژی (میزان غذایی که شرکت کنندگان میخورند) را بررسی کرد. یازده شرکت کننده مرد که در مناسبتهای مختلف حضور داشتند، یک ساعت پیش از غذا، آب را در دمای ۲، ۳۷ و ۶۰ درجه سلسیوس نوشیدند.
آزمایش آب سرد (۲ درجه سلسیوس) منجر به انقباضات معده کمتری نسبت به آزمایش آب گرم (۶۰ درجه سلسیوس) طی دوره یک ساعته پس از نوشیدن آب شد. آزمایش نوشیدن آب سرد همچنین به خوردن غذای کمتر توسط شرکت کنندگان با مصرف انرژی ۱۹ درصد کمتر از آزمایش نوشیدن آب ۳۷ درجه سلسیوس و ۲۶ درصد کمتر از آزمایش نوشیدن آب ۶۰ درجه سلسیوس منجر شد.
به عبارت دیگر، نتایج این مطالعه نشان میدهد که نوشیدن آب سرد میتواند به کندی حرکت معده، کاهش اشتها و در نتیجه مصرف کمتر غذا منجر شود.
این مطالعه فقط ۱۱ شرکت کننده داشت، از این رو، نتیجه گیری قطعی در مورد آب سرد و گوارش دشوار است.
ثابت شده است که نوشیدن آب ساده با رژیم غذایی سالمتر با کالری کمتر مرتبط است. شواهد نشان میدهد که آب ساده میتواند اشتها را کاهش دهد و رژیم غذایی سالم تری را تشویق کند. با این وجود، شواهد با کیفیت کافی برای بیان اینکه آیا دمای آب به طور قابل توجهی بر وزن تأثیر میگذارد، وجود ندارند.
ممکن است نوشیدن آب سرد علائم افراد مبتلا به یک اختلال نادر مری به نام آشالازی را تشدید کند. آشالازی بر اسفنکتر تحتانی مری (حلقهای از ماهیچهها که مری را به معده متصل میکند) تأثیر میگذارد و منجر به دشواری در بلع غذا و نوشیدنی میشود.
آب سرد میتواند موجب اسپاسمهای مری و تشدید علائم آشالازی شود.
در مطالعهای در سال ۲۰۱۲، پژوهشگران اثرات نوشیدن آب با دماهای متفاوت (سرد، دمای اتاق و گرم) در ۱۲ شرکت کننده مبتلا به آشالازی را بررسی کردند. این مطالعه نشان داد که نوشیدن آب سرد علائم آشالازی را بدتر میکند.
در مقابل، پژوهشگران دریافتند که آب گرم علائم آشالازی را کاهش میدهد. آنها نتیجه گرفتند که افراد مبتلا به آشالازی باید مصرف نوشیدنیهای گرم یا داغ را مد نظر قرار دهند و از نوشیدنیهای سرد پرهیز کنند.
ممکن است نوشیدن آب سرد به دلیل واکنشی به نام پاسخ پرسور، فشار خون را به طور موقت افزایش دهد. پاسخ پرسور زمانی رخ میدهد که فشار خون در اثر نوشیدن آب (با هر دمایی) افزایش مییابد. این افزایش فشار خون در افرادی که دچار کم آبی، سن بالا یا ناخوش هستند، بسیار قابل توجه است، اما همچنان در افراد سالم در مقیاس بسیار کوچکتر رخ میدهد.
در مطالعهای در سال ۲۰۲۲، پژوهشگران بررسی کردند که آیا نوشیدن آب سرد نسبت به آب دمای اتاق منجر به پاسخ پرسور قابل توجهتر در میان شرکت کنندگان جوان و افراد مسن مبتلا به افت فشار خون ارتواستاتیک میشود یا خیر. این کاهش ناگهانی فشار خون هنگام برخاستن است. آنها دریافتند که در مقایسه با آب دمای اتاق، هم آب سرد و هم آب گازدار منجر به افزایش قابل توجهی در فشار خون شدند. هر دو گروه سنی افزایش فشار خون داشتند، اما میزان آن در گروه مسنتر بیشتر بود.
این افزایش فشار خون لزوما چیز بدی نیست، زیرا موقتی است. در واقع، محققان نتیجه گرفتند که نوشیدن آب سرد (معمولی یا گازدار) میتواند یک ابزار کمکی برای درمان افراد مبتلا به افت فشار خون حاد باشد.
برخی معتقدند که نوشیدن آب سرد پس از غذا خطر ابتلا به برخی سرطانهای دستگاه گوارش را افزایش میدهد. با این وجود، مدرکی وجود ندارد که نشان دهد نوشیدن آب سرد پس از غذا میتواند برای شما مضر باشد. آب یک نوشیدنی سالم است و انسانها برای زنده ماندن به آن نیاز دارند.
نوشیدن آب در هر دمایی برای شما سالم است. در ادامه برخی از شرایطی که ممکن است ترجیح دهید آب سرد بنوشید، ارائه شده است:
پس از ورزش
پیش از غذا، اگر سعی میکنید کالری کمتری مصرف کنید
در محیطهای گرم یا مرطوب
هنگام احساس کم آبی بدن
هنگام احساس ضعف
همچنین مواقعی وجود دارند که ممکن است آب گرم یا داغ را ترجیح دهید. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برای کسب آرامش در شب
در محیطهای سرد
برای رفع نفخ یا بیماریهای گوارشی
هنگامی که بیمار هستید
بنابر مطالعهای کوچک در سال ۲۰۱۳، اگر به تازگی ورزش کرده اید یا احساس کم آبی میکنید، دمای ۱۶ درجه سلسیوس آب یک دمای خوب است. در این مطالعه، پژوهشگران بررسی کردند که دمای آب چگونه بر تعریق و آبرسانی دوباره در بین شش فرد دهیدراته که به تازگی ورزشی سبک انجام داده بودند، تأثیر میگذارد.
آنها نتیجه گرفتند که «دمای ایده آل» آب ۱۶ درجه سلسیوس بود - تقریبا دمای شیر آب سرد -، زیرا این دمایی بود که شرکت کنندگان کمترین تعریق را داشتند، اما بیشترین آب را مصرف کردند.
در نهایت انتخاب دمای آب یک مساله شخصی است که در هر فرد متفاوت خواهد بود، اما با توجه به تحقیقات و "ممکن است"هایی که مطرح شده، به نظر میرسد پرهیز از نوشیدن آب خیلی سرد و خنک کار عاقلانهای باشد؛ بنابراین معمولا مصرف آب هم دما با دمای اتاق در شرایط نرمال توصیه میشود.
منبع: عصر ایران